Hvit og kald eller grønn og varm?

Innendørsbakkene kommer

I dag drar de fleste til fjells for å stå på ski, men med stadig mer usikre værprognoser er trenden i ferd med å snu. Over hele verden dukker det opp innendørs skianlegg. Nå får de også konkurranse av bakker med varmegrader og noe som ser ut som kunstgress.

Utenfor Oslo har man ekte snø i det store innendørs alpinanlegget. Det blir likevel lite sammenlignet med anlegg i Nederland og De Forente Arabiske Emirater.
Foto: Snø/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 19.12.24

Det finnes omlag to hundre innendørs snøanlegg verden over. Ifølge en rapport fra 2023 er disse anleggene spredt over 36 land, med en stor andel i Asia, spesielt Kina, som har rundt 34 slike anlegg2. Europa har også mange, inkludert Nederland og Tyskland. Nå har det også dukket opp en mengde annlegg der du kan stå på ski på et grønnfarget underlag i varmegrader. I Storbritannia har man allerede et dusin slike anlegg.

Skisportens vugge

I Norge, som kaller seg for skisportens vugge, har man laget et innendørs skianlegg. Det har ekte snø. Anlegget i Norges hovedstad produserer kunstig ved snø hjelp av snøkanoner inne i anlegget. Der er temperaturen -4°C året rundt. Det koster penger å produsere så mye kulde, spesielt på varme sommerdager. Dette reflekteres i prisen. Likevel er ikke eierne redde for konkurransen fra de nye tørranleggene. Tvert imot tror man at interesse for slalom og tradisjonell vintersport bare vil øke dersom folk får et mer stabilt tilbud.

Dry-slopes

Ikke alle analytikere er enige i dette. Årsaken er selvsagt gallopperende strømpriser og mer ustabile kostnader for anleggene som benytter ekte snø. Dry-slopes eller tørre innendørsbakker på såkalt tørr-snø, har langt lavere kostnader forbundet med energibruk. Det betyr ikke at det er billig. Det er mer vedlikehold forbundet med plastdekke enn med tradisjonell snø.

Ekte er best

Tørrbakkene bruker altså ikke snø i det hele tatt. Reklamefilmene forteller oss at det likevel er så glatt og mykt at det fungerer som snø. Dette kan diskuteres, og det vil nok lenge være folk som bare sverger til ekte snø. Foreløpig er det også anlegg som produserer ekte snø som er dominerende på verdensbasis. Men kan slike anlegg egentlig konkurrere med anlegg i Guds frie natur? Kanskje ikke hvis man bare tenker på det som en naturopplevelse. Økonomisk peker derimot alle piler oppover for innendørsannleggene.

Stjeler kunder

Det er liten tvil om at de innendørs anleggene stjeler kunder fra tradisjonelle alpinanlegg. SnowWorld Landgraaf i Nederland er et av de største innendørs snøanleggene i verden og har rundt en halv million besøkende hvert år. De tilbyr folk full pakke med fem slalombakker der en av dem er en gedigen stolheis. Anlegget er åpent hele året rundt.

Seriøs utfordrer

SnowWorld Landgraaf har til og med klart å lage en FIS-godkjent løype for verdenscupkonkurranser. Det gir et hint om hvilken framtid man har i skibransjen. Klimaendringer har ført til at for eksempel norske anlegg ikke lenger våger å reklamere med snøgaranti til jul. Da er det risikosport og planlegge en dyr skiferie med familien. I Nederlandske SnowWorld har man fem restauranter og gode hotellmuligheter.

Toppen

Tørrbakkene er mest populære for nybegynnere. De viderekomne foretrekker bakker med ekte snø og kuldegrader. En av årsakene er at det ikke finnes utleie av vintertøy. Mange turister er usikre på hva de skal ha på seg.


Dyr strøm

I Storbritannia har man allerede en rekke innendørs anlegg der folk bruker slamski uten kald snø. Blant annet er anleggene Aldershot, Southampton, Christchurch, Snowtrax, Sunderland, Silksworth og Hillend skianlegg. Ennå har ikke de innendørsanleggene med varmegrader og grønnfarget plastdekke slått helt an. De er ikke engang en ny ide, men det er gode grunner til at de nå er i ferd med å gjøre et comback. Ny teknologi gjør dekket bedre og mer sammenlignbart med ekte snø. Den viktigste årsaken er likevel gallopperende strømpriser.

Avanserte materialer

Dry slopes bruker spesialiserte syntetiske materialer som etterligner egenskapene til snø. Noen er sammenvevde plaststrå eller børster som gir en glatt overflate. De er produsert i et mønster som gir både glid og kontroll. Noen av bakkene bruker syntetiske tepper laget av spesialfibre som også gir en følelse av naturlig snø. Noen få moderne anlegg benytter polymermaterialer som gir en jevn og konsistent overflate. Disse er designet for å etterligne snøens friksjonsegenskaper.

Preparering

Noen anlegg bruker vannspray. Andre anlegg bruker smøremidler. Felles for alle er at de prøver å redusere friksjon. Slike anlegg er likevel veldig annerledes enn tradisjonelle skianlegg som benytter ekte snø. Foreløpig er det ingen seriøse konkurrenter til Norges største innendørsanlegg med ekte snø. De tilbyr i tillegg til alpinbakken også langrennsarena og isklatring under samme tak.I likhet med anlegget i Nederland har også anlegget i Oslo en sentral stolheis som frakter folk fra bunn til topps i anlegget.

Danmark satser på tørrbakke

I Danmarks hovedstad København har man imidlertid valgt å satse på det grønne dekket og varmegrader. CopenHill er designet av den danske arkitekten Bjarke Ingels. Der er det i tillegg til skibakken en klatrevegg og en kafé på taket. Selve alpinbakken er noe kort etter internasjonal målestokk med sine fire hundre meter. Underlaget består av de danskene kalle Neveplast. Det skal etterligne hardpakket snø.

1000

Selv om de tørre anleggene er kortere og veldig annerledes fra de med ekte snø, blir de stadig mer populære. Spesielt i land der folk ikke er vant til å gå på ski. I dag er finnes det tusen tørre bakker i femti land. En opplagt fordel de har for mennesker som aldri har stått på ski tidligere, er at de slipper å ionvestere i en helt ny klespark. Mange mennesker fra varme land som aldri har hatt verken votter, lue eller stilong, synes sikkert det er greit å øve seg litt i sommerklær, før man eventuelt tar skrittet fullt ut og drar til fjells eller en innendørsbakke med kuldegrader og ekte snø.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal