Hjemmekontor Syndrom (HKS) = SANT

Sliter du med økende angst eller utbrenthet? Leger slår alarm om et sett av symptomer, som i sum utgjør en ny folkesykdom.

Tekst: Aurelia Cotta
Foto: Pixabay

Du våkner klokken 9 om morgenen, og det første du gjør er å sjekke telefonen for meldinger. Så slår du på datamaskinen og starter dagens arbeid. Etter en times tid tar du noen minutters pause for å ta en rask dusj og kaste i deg litt frokost, og så er det rett tilbake på jobb igjen. Når solen går ned sitter du fortsatt og jobber. Når du er ferdig er sannsynligvis klokken over ni, og du er så trøtt at du går rett til sengs.

Sett av symptomer

Dagen etter våkner du for å starte på nytt. Det samme gjentar seg, igjen og igjen. Dag etter dag. Sakte sniker en ny folkesykdom seg innpå deg, og din tilstand forverres gradvis hvis du ikke tar dine forholdsregler.

Ikke bare elendighet

Selvsagt kan det ha sine fordeler å arbeide hjemmefra. Du sparer penger på transport, på mat, og dessuten alle de andre fristelsene man kommer over på veien til og fra jobben.

Ifølge leger ved Medical Family Clinic i Singapore, inkluderer de vanligste helseplagene av å jobbe hjemmefra:

Kategoriene

1 - Ryggsmerter

2 - Nakkestrekk

3 - Migrene

4 - Spenningshodepine

Hjemmekontor syndromet HKS er en helt reell sykdom. Den eksisterer og rammer stadig flere mennesker

Multitasking får skylden

For å si det enkelt er HKS-syndromet depresjon, angst, stress, utbrenthet og tretthet blandet i en sørgelig samrøre. En person med HKS holder på med alt mulig arbeid og hjemmearbeid på en gang, til et punkt der vedkommende aldri får tilstrekkelig tid til å slappe av. Tiden deres er alltid et sted midt mellom arbeid og gjøremål.

Avslutt

Disiplin

For mange er HKS-syndromet noe nytt som det er vanskelig å beskytte seg mot fordi det krever en enorm innsats for å lage gode rutiner og en arbeidsplan som fungerer. Mange med HKS lider derfor også av angst, utbrenthet, depresjon og tretthet, forårsaket av overdreven multitasking.

Godt dokumentert

Også undersøkelser i utført i EU-land, samt Argentina, Brasil, India, Japan og USA, viser de samme tendensene. Mangelen på sosiale interaksjoner gjør at man til slutt ender opp med å lide alene i stillhet, men det finnes håp, og det er ifølge de Singaporeanske legene mange måter å begrense og demme opp for HKS-syndromet.

Dette hjelper:

1 - Tren regelmessig

2 - Ikke jobb på soverommet

3 - Drikk mye vann

4 - Spis grønnsaker og frukt

5 - Tren regelmessig

6 - Kontakt bekjente

Det er viktig å skille mellom arbeid og fritid. Trening er en relativt enkelt, og det hjelper virkelig. Tretti minutter til en time daglig.

Lag noen rutiner. Ikke sjekk e post hele tiden. Heller ikke svar med en gang. Sett av slike ting til bestemte tider.

Dette hjelper også:

Ha en hobby. Sett av litt tid hver dag til å bake brød eller sortere frimerkesamlingen din.

Begrens skjermtiden og fokuser på ting som interesserer deg.

Nøkkelen til mentalt helse er å lese, høre på musikk, skrive, male, eller prøve et morsomt brettspilll. Alt hyggelig som får tankene vekk fra jobben vil hjelpe deg kreativt og gi mer mening til jobben du skal gjøre etterpå.:

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no