Myndighetene favoriserer mektige bakmenn

Mafia eller helsearbeidere?

I USA har en gruppe på 18 organisasjoner, skrevet en erklæring til Guvernørern i New York som kritiserer myndighetene for å fremme store selskapers interesser i cannabis-produksjon på bekostning av småbedrifter.

Er det hvitsnippforbrytere eller idealistiske helesearbeidere som spytter hundrevis av millioner inn i cannabis lisenser og produksjon?
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 11.12.24

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at de rikeste med de beste kontaktene sørger for at det heller ikke er rettferdighet i cannabisbransjen.

Massiv kritikk

Kritikk mot bakmenn i cannabisindustrien kommer nå fra mange ulike hold, særlig fra organisasjoner som fremmer sosial rettferdighet. På listen over de som har underskrevet brevet finner vi også NAACP, New York State Conference og Drug Policy Alliance.

Straffedømte

Blant annet peker de på at tidligere straffedømte, eller folk som har fått bot på grunn av gamle strenge cannabislover, nå ikke får lisenser og muligheter til å leve av noe de selv har vært grundere og pionerer for å innføre.

Småbedrifter

I brevet kritiseres regulatorer og myndigheter for ikke å ta hensyn til småbedrifter. Også på føderalt nivå har lobbyvirksomhet fra mektige bakmenn blitt møtt skepsis fra både helseeksperter og politikere.

Advokater

Brevet som også har borgerrettighetsorganisasjoner på listen er stilet til guvernør Kathy Hochul. I brevet peker man blant annet på egenkapitalforpliktelsene i Marihuana Regulation and Taxation Act (MRTA). På listen over de som har signert brevet finner vi også advokatorganisasjoner, Minority Cannabis Business Association, Service Disabled Veterans in Cannabis Association, Drug Policy Alliance, NYC NORML og VOCAL-NY og Black Cannabis Industry Association.

Toppen

Går ut over de små

I brevet heter det seg blant annet at man er bekymret for "Et skifte mot storbedriftsinteresser på bekostning av små bedrifter". Man tar også opp problemet med gründere og CAURD-lisenshavere som er berørt av tidligere og strengere lovgivning. I brevet anklages myndighetene for å undergrave MRTAs løfte om å skape et cannabismarked med muligheter for lokalsamfunn.

Eks-militære

I en omfattende artikkel fra Europa skrev den engelske nettavisen BBC at de hadde fått eksklusiv tilgang til en gigantisk hight-tech cannabis-fabrikk under forutsetning av at avisen ikke røpet lokasjonen. I følge den engelske storavisen måtte journalistene gå gjennom to sikre porter og en skuddsikker dør. Sikkerhetsteamet skal ha vært eks-militært og stedet utstyrt med hundrevis infrarøde CCTV-kameraer.

Store penger

BBC forteller at det høyteknologiske anlegget er det første i Storbritannia hvor cannabis kan produseres, pakkes og selges direkte til apotekene. Det framgår av reportasjen at det er investert over hundre millioner kroner i "farmen". Ved å gjøre regelverket så omfattende at det blir umulig for mindre bønder favoriserer myndighetene rike bakmenn.

"Amerikanske tilstander"

Å dyrke og selge cannabis i Storbritannia krever lovlig lisens fra innenrikskontoret. Man har laget et system der produktene må testes for å sikre at produktet holder jevn kvalitet. Ifølge BBC sendes prøvene til Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA). Nå stilles det spørsmål til om lisensordninger og krav til testing allerede er i ferd med å presse mange vanlig småbønder ut av markedet. Da blir det fort amerikanske tilstander.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal