Foto: Acusensus/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 17.12.24
Synes du Gjennomsnittsmålinger og kameraer som automatisk scanner bilskiltet ditt er en uting og en skummel utvikling? Da bør du vudere å gå over til kollektivtransport. Snart vil også ansiktet ditt, adferden din, og hva du har med deg i bilen, - bli gransket med kunstig intelligens.
Vil havne i rettsapparatet
Først eller ikke. Det britiske systemet utløser en alarm som gjør at bilisten blir stoppet rundt nest sving der politiet ligger på lur. Mange som blir stoppet reagerer på at det nye systemet ikke tar hensyn til om man har gjort noe galt, men om man kommer til å gjøre det. Folk med mistenkelig adferd skal stoppes før det skjer en ulykke. Politiet synes det er helt greit. De fleste som arbeider med personvern synes ikke det er greit id et hele tatt. Her kan vi vente oss mange rettsaker i årene som kommer. Mye nyt mat for EU domstolene.
Stor feilmargin
Politiet hevder at systemet primært skal brukes til å gjenkjenne om en bilist for eksempel drikker alkohol, røyker, bruker bilbelte, eller holder en mobiltelefon i hånden. Det er ikke lov, men det er vanskelig selv for AI å se om det er lettøl eller øl som inneholder alkohol. Det er heller ikke enkelt å se foskjell på en bok og en mobiltelefon. Og det er ikke mulig å se forskjell på en vanlig sigarett og en marihuanasigarett.
Skryt
Skaperne av systemet skryter av at programvaren er opplært til å se forskjell på bøker og telefoner. Det samme er også tilfelle for typisk alkoholholdige flasker og brus som ikke inneholder alkhol. Selskapet vedgår at det her kan være feilmarginer. Derfor har utviklerne gjordt vondt verre ved å la systemet studere armbevegelser som er typisk for misbrukere, men som også kan være uskyldige handikappede eller eldre.
Acusensus
Firmaet Acusensus leverer det nye mobile systemet til det engelske trafikkpolitiet. Systemet er montert på en henger som kan på kort varsel flyttes akkurat dit politibiler med hengerfeste ønsker. Oppe på noe som ser ut som en transformatorboks heves det en arm som svinges ut over veien med et kamera. Systemet er koblet til bærbare datamaskiner i politibilen som tar plassering rundt neste hjørne.
Variert bruksområde
Operativsystemet kan stilles inn på alt mulig fra å se om en person holder armen rundt en kjæreste, til å observere om bilen vingler eller har annen form for unormal adferd. Selv om en bil ikke krysser sperrelinje kan alarmen likevel gå i politibilen dersom bilen for eksempel vingler, kjører unormalt sakte, eller viser annen form for avvikende oppførsel.
Ikke verdens første
Det britiske politiet er svært fornøyde med det nye systemet sitt som de tror er verdens første AI system i trafikken som kan overvåke folks adferd. Det er de imidlertid ikke. En rekke land har ulike typer for AI i bruk i trafikken. Blant annet har Kina et system som egner seg som næring for de som er kritiske til det nye systemet man er i ferd med å få i Europa og USA.
Andre formål
I Kina har man montert flere parametre inn i operativsystemet enn Acusense har gjort i det som det britiske politiet bruker, men prinsippene er de samme. I Kina brukes systemet aktivt til å se etter ettersøkte personer og oppdage uønskede gjenstander som kan være alt mulig fra ulovlig bøker til våpen.
Toppen
Snikinnføre
Kineserne har altså kommet svært langt i å bruke veitrafikksystemer til andre ting enn å kontrollere trafikkrelaterte saker. Nå er kritikerne i Europa redd for at man med dette systemet snikinnfører en kontroll av noe man tidligere så på som privat på linje med det som er innenfor husets fire vegger, - nemlig bilens indre.
Personvernregler
I EU har man en rekke regler knyttet til personvern. Det er derfor forventet at det nye AI-drevne trafikksystemet får flere runder i rettsapparatet. EUs kontrollorganer og datatilsyn som er laget for å ta vare på folks personvern kommer til å få hendene fulle. På det nåværende tidspunkt har man kun fokus på det trafikale og systemets mulighet til å forebyge ulykker. Man viser til andreland som har gode erfaringer med slike systemer.
AI kommer over alt
Australia har for eksempel et AI-system for akkurat bilbelte og mobilbruk. Stater som New South Wales har implementert kameraer som bruker AI for å oppdage ulovlig mobilbruk.Ingen land slår imildertid Kina som ved hjelp av ansikstgjenkjenning også ser om folk bryter reiserestriksoner og lignende. Land som Norge og Nederland har lenge hatt automatisert kjennemerke-gjenkjenning (ANPR) i en rekke politibiler for å spore ulovlige eller ettersøkte kjøretøy. Slike systemer kan også se om bilene har betalt nødvendige avgifter til staten
Politiet mener
Politiet hevder hardnakket at de ikke planlegger å benytte systemet til å overvåke folk. Politiet peker på de positive effektene av det nye systemet, som for eksempel kan de se om folk bruker bilbelte eller ikke. Politiet peker også på at systemet kan fange opp alkohol eller narkotikabruk. Kritikerne raser mot slike utsagn og sier at politiet ikke har noe med å scanne bilisters prvate gjenstander. Det helper ikke at politiet ser etter pilleesker eller marihuanasigaretter. Det kan like gjerne være godkjent hostesaft eller en pakke blyanter. Politet mener det ikke er noe problem fordi feiltagelsen vil bli oppdaget i kontrollen.
Stolt
Det er liten tvil om at de nye systemene som skal se på folks adferd og stoppe folk før de har gjort noe galt, eller benytte ansiktsgjenkjenning for å se hvem som er i bilen, reiser store spørsmål rundt personvern. I et intervju med BBC sa daglig leder for kamerautvikleren Acusensus i Storbritannia, Geoff Collins, at han var stolt av å gjennomføre verdens første utprøving av adferdsgranskende AI-teknologi i Devon og Cornwall. Han må nok se seg slått av kineserne som har benyttet langt mer avansert teknologi en god stund allerede.
Må sette en grense
Til den engelske nyhetskanalen sa han at "alle ville bli tryggere" hvis bilistene ble overvåket på denne måten. Det er likevel ikke sikkert at folk flest vil være helt enig hvis de blir stoppet på grunn av en mistenkelig inhalator, som viser seg å være en helt lovlig astmamedisin, brukt i en helt lovlig bil, som har holdt helt lovlig fart. Overvåking er kontroversielt.
Verden er ikke perfekt
Det kan godt hende at alle ville blitt tryggere hvis myndighetene hadde kameraer i folks hus og hjem også, men man har ikke det av hensyn til priavtlivets fred. Man må heller tåle litt vold i nære relasjoner og risikoen for at folk skrur sammen bomber eller produserer narkotika. Mange mener man trår over en grense ved å studere både folks private gjenstander og deres adferd inne i en bil som ikke har brutt veitrafikkloven.
Hovedsiden