Utenlandspensjonister rammes hardt

Pålegger bankene å sladre

Myndighetene i Storbritannia pålegger nå bankene å sladre til myndigheten om hvor pensjonistene befinner seg. Årsaken er den omstridte frys-ordningen. Mange mener det er ekstremt smålig av britiske myndigheter å forfølge pensjonistene.

Britiske pensjonister må nå holde seg i Storbritannia. I hvert fall hvis de ikke ønsker å få frosset pensjonen.

Foto: pixabay/motparten
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 16.11.24

Det er snart ti år siden Storbritannia som eneste land i Europa bestemte seg for å fryse pensjonene til borgere som velger å tilbringe alderdommen i utlandet.

Regler

Statens pensjon vil bare øke hvert år hvis du bor i: Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS), Gibraltar, Sveits, eller land som har en trygdeavtale med Storbritannia, unntatt Canada og New Zealand. Du vil ikke få årlige økninger hvis du bor utenfor disse landene. Pensjonen din vil gå opp til gjeldende sats hvis du kommer tilbake for å bo i Storbritannia.

Smålig regjering

I de aller fleste land er belønningen for å ha betalt skatt og arbeidet hele livet at man selv kan velge hva man vil gjøre med pengeene og hvor man vil bruke dem. Slik er det ikke for briter. De som blir hjemme får pensjonen indeksregulert hvert år.

Urettferdig

Velger en brite som har leddgikt å tilbringe sine siste leveår i Spania vil hans kjøpekraft sakte men sikkert reduseres i forhold til en jevnaldrene pensjonist som holder ut leddgikten i vinterkulda hjemme i Storbritannia.

Kaller pensjonister svindlere

Britiske pensjonister vil fra 2025 oppleve gransking av egne bankkonti. Det er definitivt slutt på britisk bankkonfidensialitet. Årsaken er ny lovgivning rettet mot pensjonssvindel. Pensjonistene mener det er myndighetene som er svindlerne. Folk har harbeidet hardt hele livet i den tro at de kunne velge hvor de skulle tilbringe aldersommen.

Ny lov kommer

Foreløpig er de nye reglene ikke vedtatt. De befinner seg som et lovforslaget om databeskyttelse og digital informasjon. Forslaget er til vurdering i House of Lords, men vil etter alle solemerker bli vedtatt. Loven kommer deretter til å tre i kraft i 2025. Innen den tid bør pensjonistene det gjelder ha sørget for å rydde opp i økonomien.

Toppen

Pålegges å sladre

Essensen i det nye lovforslaget er at britiske banker og pensjondordninger må dele kontoopplysninger med Department for Work and Pensions (DWP). I praksis kan myndighetene se om pengene overførees til utlandet eller blir brukt i utlandet. Myndighetene kaller det svindel dersom britiske statsborgere, beholder adresse i Storbritannia.

Halv million

Nesten en halv million britiske pensjonister rammes nå av regjeringens frys-politikk. Det er halvparten av pensjonistene som bor i utlandet. Reglene er en katastrofe for mange pensjonister som har stolt på egne myndigheter. Nå sitter de kanskje med et lite hus, og har innrettet seg i forhold til helse og trygghet.

Synker

Helt konkret fryses pensjonen deres fra dag èn de bor i utlandet. I praksis betyr dette at deres statlige pensjon reelt synker fra år til år. I Norge er også betaling til utenlandspensjonister et hett tema. Folk bør absolutt sjekke hva slags planer myndighetene og NAV har, og hva partiene de har tenkt å stemme mener om utenlandspensjoner.

Brutalt

En relativt fersk pensjonist på 72 år, som flyttet til et frysland i 2016 vil motta en statlig pensjon på 119,30 pund per uke. Dette er langt mindre enn de 203,85 pundene pensjonister i Storbritannia får i dag med den den nye statlige pensjonen.

Absurd

Nesten nitti prosent av pensjonistene som rammes av fryspolitikken bor i Commonwealth-land, mange i Sør-Afrika, New Zealand, Australia og Canada. Ganske mange bor også i på de karibiske øyene, i afrikanske land, eller i Pakistan, India og Bangladesh.

Israel ok

Slik politikken er nå, er det bare pensjonister som bor i USA, EU-land, samt Barbados, Bermuda, Israel, Jamaica, Mauritius, og på Filippinene, som får årlig økning i pensjonen sin. Mange briter synes det er absurd at de som velger Israel eller Jamaica vil få årlig økning, men de som velger Australia eller Englands gamle koloni India, skal straffes hardt for dette.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal