Foto: The Women’s Rights Party/pixabay
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 28.08.24
Transkjønnede Roxanne Tickle fra Australia har vunnet en diskrimineringssak mot appen Giggle, etter at den transkjønnede ble nektet tilgang på grunn av at hun var mann. Saken vekker enorm interesse hos folk og går nå viralt verden rundt kjent som Tickle VS Giggle.
Tilfluktssted
Bråket startet den dagen den transkjønnede, Roxanne Tickle, lastet ned appen "Giggle for girls". Appen markedsføres som et tilfluktsted for kvinner, der de kan dele erfaringer på trygg avstand fra menn. Dette skulle vise seg å bli stridens kjerne. Tickle er født mann, og både programvaren for kjønnsidentifikasjon, og mange kvinnegrupper, inkluderty Giggle identifiserer Tickle som mann.
Kjønnsgjenkjenning
Den transkjønnede mannen, som hadde blitt kvinne, måtte nemlig laste opp et bilde av seg selv som ble vurdert av en programvare for kjønnsgjenkjenning. Her falt vedkommende igjennom fordi dataprogrammet identifiserte Tickle som mann, og han ble deretter kastet ut av nettstedet. Oppsigelsen ble ikke godt motatt av Tickle, som gikk til sak mot både nettstedet og dets redaktør Sall Grover. Saken skaper nå rabalder langt utenfor Australias grenser. Noen organisasjoner skriver “hun” men andre skriver “han” når de beskriver Tickle.
Indirekte diskriminering
I forkant av rettsaken hadde flere kvinnebevegelser engasert seg på nettstedets side. Det ble derfor en het potet da Tickle medhold i retten. Domstolen kom fram til at nettstedet bedrev indirekte diskriminering og dømte i favær av den transkjønnede klageren. Retten mente imidlertid ikke at den transkjønnede var utsatt for direkte diskriminering. Såkalt indirekte diskriminering er også forbudt i Australia. Retten fant derfor ut at nettstedet måtte betale kvinnen omlag femti tusen norske kroner, pluss omkostninger.
Selvmordstanker
I utgangspunktet saksøkte hun administrerende direktør Sall Grover, og søkte om erstatning på to hundre tusen amerikanske dollar. Hun hevdet at utestengelsen hadde gitt henne psykiske problemer som angst og selvmordstanker. Roxanne Tickle gikk offentlig ut og sa at redaktøren derfor var skyldig i at enkeltpersoner hadde lagt ut hatefulle kommentarer på nettet og indirekte oppfordret andre til å gjøre det samme.
Definisjoner
Administrerende direktør Sall Grover pekte på sin side på at appen er laget nettopp for å ekskludere menn, og at dommen mot den derfor faller på sin egen urimelighet. Hun oppfatter Tickle som mann - og hevder derfor at det er helt legitimt å nekte Tickle adgang. Det er dette retten altså var uenig i, og det er det som gjør saken så spesiell. Retten måtte stille seg selv spørsmålet om selve definisjonen på en kvinne. Giggles advokater mente kjønn er et biologisk konsept, og at Tickle ble utestengt fordi hun hadde feil kjønn. Dataprogrammet sa Tickle var en mann, DNA tester viser at Tickle er en mann, og Tickle selv vedgår å være født mann.
Toppen
Foranderlig
Dommer Robert Bromwich var altså ikke enig. Argumentasjonen får likevel observatører til å heve øyenbrynene. Rettens forklaring om at kjønn er foranderlig og ikke binært", er åpenbart kontroversiell. Saksøker Tickle var selvsagt fornøyd. Hun mente dommen viste at "kvinner" fikk beskyttelse uansett hvordan de hade blitt kvinner.
Skuffet
Administrerende direktør i Giggle, Sall Grover, var selvsagt skuffet over dommen. Hun mener at det er Giggle som kjemper for ekte kvinners rettigheter. Derfor skrev hun på X da dommen var et faktum, at "kampen for kvinners rettigheter fortsetter». Grover drar nå verden rundt og holder foredrag om det som har skjedd i Australia. Skal man bli tvunget til å slippe inn menn som "føler seg" som kvinner vil det slå bena under hele tryggetsprinsippet.
Mange invitasjoner
I juli besøkte Grover The Women’s Rights Party, eller Kvinnerettighetspartiet på New Zealand, som arbeider for å beskytte rettighetene til kvinner og barn. De foreslår et forbud mot bruk av pubertetsblokkere og hormoner for å behandle barn og ungdom under 18 år, som påberoper seg kjønnsrelatert frustrasjon. Partiet vil også stoppe statlig finansiert maskulinisering eller feminisering med kosmetisk kirurgi.
Angår alle
Partiet inviterte administrerende direktør Sall Grover i Giggle på foredragsturne i forkant av rettsaken. På nettsidene til kvinnepartiet peker de på at saken har enorm prinsipiell betydning, ikke bare for kvinner Australia, men også for kvinner i resten av verden, og dermed også Norge.
Født mann
Til tross for at retten visste at Tickle ble født som mann, men har levd som kvinne siden 2017, valgte retten å mene at hun har rett på de samme rettighetene som andre kvinner. Sall Grover i Giggle mener retten begår en alvorlig feil. Grover hevder mennesker verken kan eller burde skifte kjønn. Siste ord i denne saken er garantert ikke sagt. Her er det bare å følge med.
Høyesterett
Sall Grover i Giggle har allerede opplyst til journalister at saken skal ankes helt til Australias høyesterett om nødvendig. Hun mener at Giggle har gode sjanser for å vinne frem. Saken vil garantert vokse i omfang for hver runde i rettsapparatet. Årsaken er at en endelig kjennelse vil være med å skape presedens for lovverket i andre land.
CEDAW
Giggle og deres advokater har gode kort på hånden. De viser til FN-konvensjonen om avskaffelse av diskriminering av kvinner (CEDAW). Konvensjonen er en internasjonal rettighetserklæring for kvinner. Giggles advokater peker på at Australia har ratifisert avtalen og er forpliktet til å holde den. Det har Norge også.
Stor betydning for Norge
Sentralt i CEDAW-konvensjonen står det at man skal beskytte kvinners rettigheter, inkludert rom for enkjønnet. En endelig høyesterettsdom for Giggle eller for Tickle vil derfor ha stor betydning for Norge og de andre 188 landene som har signert avtalen.
Hovedsiden