Hviskende stemmer i butikken

Hvis du hører en indre stemme som ber deg handle corn flakes i butikken er det ikke sikkert du har blitt gal. Reklamebransjen vil bombardere deg med ultralyd.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Stockholm/Pixabay

Tenk deg at du går inn kjøpesenteret for å handle. Plutselig hører du hviskende stemmer som ber deg om å kjøpe ting. Du snurrer rundt for å se hvem som snakker, men det er ingen der, og ingen av de andre kundene virker bekymret. Har du mistet forstanden? Nei, men kanskje reklamebransjen har?

Ultralyd

Selskapet Holosonics har utviklet en ny teknologi som heter Audio Spotlight-system, som bruker små høyttalere for å samle lyd i en veldig smal stråle. Ultralyd-frekvenser er for høye til at det menneskelige øret kan høre, men når lyden beveger seg fra Audio Spotlight-systemets høyttalere, forvrenger luften lyden og gjør den hørbar.

Det nye lydsystemet er perfekt for butikk annonsering, fordi kundene kan få differensierte beskjeder ettersom hvilken avdeling i butikken de befinner seg i. Kunden må stå på rett sted for å høre stemmene. Dermed kan det hende du får beskjed om å kjøpe Corn Flakes akkurat når du passerer avdelingen for musli og korn frokoster, men at den du går sammen med ikke hører noe som helst.

Selskapet bak den nye typen lyd-annonsering sier at de hviskende stemmene ikke kommer i stedet for den vanlige muzaken du alltid hører på kjøpesenteret. Den kommer i tillegg, og vil spesiallages for hver enkelt sone i butikken. Fra bakrommet kan butikken til enhver tid mate inn nye annonser, og fjerne de gamle. Har du husket nye barberblader? Er du tom for kaffe eller te? Snart trenger du ikke en gang huskeliste for å gå og handle.

Avslutt

Retningsbestemt

Ultralyden inneholder frekvenser langt utenfor vårt hørselsområdet er normalt ikke hørbar for mennesker, men når ultralyd strålen beveger seg gjennom luften, får luftens iboende egenskaper ultralyden til å endre form på en forutsigbar måte. Dette gir muligheter til frekvenskomponenter i det hørbare båndet, som med dagens teknologi og datakraft kan forutsies nøyaktig , og derfor kontrolleres.

Det skremmende er at man nå ved å generere riktig ultralyd signal kan skape hvilken som helst lyd som ønskes. De nye lyd-strålene du vil bli møtt av i butikken er ekstremt retningsbestemte akkurat som lysstråler. Det vil si at du kanskje hører en stemme fortelle deg at du skal huske å kjøpe øl til tippekampen, mens kona di ikke hører noe som helst.

Holosonics

Hørbar lyd har bølgelengder som spenner fra noen få centimeter til flere meter, og fordi disse bølgelengdene er sammenlignbare med størrelsen på de fleste høyttalere, forplantes lyd generelt i alle retninger.

Tidligere har høyttalerprodusenter opprettet store høyttalerpaneler eller brukt reflekterende kupler for å gi litt lyd-styring, men på grunn av lydens store bølgelengder er evnen til å kontrollere retningen fortsatt ekstremt svak.

Ultralyden som brukes i Holosonic-teknologien beveger seg naturlig i en ekstremt smal stråle. Så smal er lyden at du kan høre et budskap klart og tydelig, mens personer i din umiddelbare nærhet ikke hører noe som helst.

Holosonics/

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no