Verdensarv
Odessa-ordfører Trukhanov uttalte 23.august 2024 at Pushkin-monumentet i byen ikke burde fjernes fordi det er en del av en verdensarv oppført på UNESCOS eksklusive liste over kulturminner som skal bevares. Bysten befinner seg i byens historiske sentrum, som er oppført i UNESCOs verdensarv-register. Ordføreren mener turister vet hvem Pushkin er, og at poeten og bysten er en medvirkede årsak til at mange besøker byen, fordi Pushkin jobbet og skrev noen av sine viktigste verk i Odessa.
Pushkin i eksil
Ordføreren peker også på at kunstneren ble sendt i eksil til byen, og derfor er et symbol på frihet som kan brukes mot dagens russiske innflytelse. Det er dessuten svært utfordrende å fjerne russiske kulturelementer fra ukrainsk kultur fordi de har vært sammenvevd i mange århundrer. Ukraina og Russland deler mange kulturelle, språklige og religiøse elementer.
Reagerer
UNESCO har for eksempel uttrykt sterk fordømmelse av ødeleggelsen av de berømte Buddha-statuene i Bamiyan i Afghanistan, som ble ødelagt av Taliban i 2001. Taliban brukte lignende argumenter som styresmaktene i Ukraina bruker i dag. For Taliban representerte statuene en religion de ikke likte. Derfor måtte de bort. I Russland og Ukraina fjernet man Lenin-statuer fordi man ikke likte kommunismen. Spørsmålet er nå om man fjerner poeten Puhskins byster fordi man ikke liker poesi, eller om det er fordi man ikke liker russere?
Farlig vei å gå
De som vil beholde statuene mener det er statsledere og systemer som fører kriger, ikke poeter. Ingen vil i dag drømme om å ødelegge byster av tyske kunstnere som Goethe, Schiller, eller Bertolt Brecht. De allierte hadde ingen slike planer overfor Nazityskland. Statuene som befant seg i okkuperte land som Frankrike eller Norge ble stående, før, under, og etter krigen. Nazi-Tyskland bedrev derimot utrensking av uønsket kunst. Nazistene ble også kjent for å endre skoleverket og å brenne bøker.
Forbrytelse mot verden
Da de kjente Buddha statuene ble ødelagt uttalte UNESCOs daværende generaldirektør, Koïchiro Matsuura, at det var en forbrytelse mot verdens kulturarv. Organisasjonen peker på at folk som ikke er Buddhister tidligere valfartet til de fantastiske statuene. På samme måte har folk som er opptatt av poesi og litteratur hatt glede av å besøke Odessa for å se både statuen og stedet Pushkin arbeidet, da han måtte rømme fra Russland, og var i eksil. Ukrainere som ikke vil ødelegge statuen mener folk ikke har noen problemer med å skille en poet i eksil fra syttenhundretallet med Putin-regimet.
Kulturgjenstander
På et generelt grunnlag er UNESCO imot å ødelegge eldre kulturgjenstander, enten de kommer i form av statuer av poeter eller religiøse skikkelser om Buddha. UNESCO er en sterk forkjemper for å lage internasjonale spilleregler juridiske initiativer for å beskytte kulturell arv og forhindre lignende ødeleggelser i fremtiden. De mener det blir helt feil å ødelegge verdens kulturarv hver gang land har hatt en eller annen form for ufred.
Alt skal bort
Nå står man i fare for å miste kulturarv i form av eldre kunstverk på grunn av holdninger som de man finner hos ordfører i Ternopil fra det høyreekstreme partiet Svoboda. Han sier rett ut at alt russisk må demonteres. Inkludert monumentet til den russiske forfatteren Pushkin uansett hvor folkelig han var.
Systematisk utryddet
Pushkin byster og statuer er nå revet og ødelagt i Mukachevo, Uzhhorod Zabolotivtsi, Konotop, Chernihiv, Vinnytsia, Deliatyn, Bila Tserkva, Mykolaiv, Nikopol, Kropyvnytskyi, Zaporizhzhia, Kiev, Kharkiv, Zhytomyr, Zhmerynka, Tsjernivtsi, Kremenchuk Ananiv, Tulchyn, Dnipro, Chernivtsi, Krolevets, Polonne og Kramatorsk.
Skolering
I mars 2023 vedtok det ukrainske parlamentet Ukrainas lov "On the Condemnation and Prohibition of Propaganda of Russian Imperial Policy in Ukraine". Den 21. april 2023 undertegnet president Volodymyr Zelenskyy loven. Myndighetene i Ukraina har derfor begynt å fjerne russiske og sovjetiske forfattere fra pensum på ukrainske skoler, inkludert verk av Pushkin. Når man nå fjerner historiske skikkelser fra skolebøkene kan det gi assosiasjoner til en peiode man i Europa helst vil glemme.
Trøbbel for historikere
Den 3. mai 2023 vedtok parlamentet også loven "On Amendments to the Law of Ukraine on the Protection of Cultural Heritage" som legaliserer fjerning av kulturminner fra statsregisteret. Det vil da bli vanskeligere for historikere i fremtiden å se hva som en gang har vært.