UNESCO reagerer på ødeleggelse

Pushkinopad - Pushkinfall

Før 2022 var Pushkin den tredje vanligste historiske figuren representert i Ukrainas gatelandskap. Nå ødelegges statuene systematisk over hele landet. Fenomentet kalles "Pushkinfall".

t.v Pushkin-statuen i Odesa er en av de siste igjen i Ukraina. - midten: I Ternopil er det bare sokkelen igjen. - t.h: Bronsesøylen fra 1899 i Kyiv ble tagget før den ble ødelagt. Nå er den borte.
Foto: creative commons/motparten
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 26.09.24

I Ukraina har ideen om at den folkelige poeten Pushkin er et russisk propagandasymbol befestet seg. Man ødelegger nå bronsestatuer og byster av den kjente poeten over hele Ukraina. UNESCO er en av organisasjonene som reagerer på ødeleggelsene. De peker på at bystene er verdensarv.

Odesa

Også i Ukraina er det mange som protesterer mot det som kan oppfattes som ødeleggelse av en felles verdensarv. Sist ut er konflikten i Odesa, der kunstneren bodde, og skrev flere viktige verk. Guvernøren vil ha byens kjente Pushkin-statue fjernet, mens ordførerer vil beholde den. Konflikten er ikke enkel, og det finnes en rekke ukrainske patrioter som mener det man nå gjør er å rasere en del av verdensarven Ukraina er forpliktet til å bevare.

Pushkinopad

Rivingen av monumenter dedikert til den russiske poeten og dramatikeren Alexander Pushkin i Ukraina, startet allerede i begynnelsen av krigen. Myndighetene gikk systematisk til verks for å fjerne alle byster av Pushkin. Fenomenet fikk et eget navn, Pushkinopad, som oversatt betyr "Pushkinfall".

Folkelig poet

Alexander Pushkin ble født i Moskva i 1799, og døde i en mislykket duell i1837. Han var poet, dramatiker og romanforfatter, kjent for verk som “Eugene Onegin”, “Boris Godunov”, og "Kapteinens datter". Pushkin var en av de første til å bruke et folkelig språk i litteraturen, noe som la grunnlaget for en ny fortellerteknikk som kombinerte drama, romantikk og satire. Han er svært viktig internasjonalt, på linje med vår egen Henrik Ibsen.

Lenin-fall

Den ukrainske forskeren Volodymyr Yermolenko sammenligner den systematiske ødeleggelsen av statuer med det såkalte "Leninfall", der man etter kommunismen fjernet Lenin-statuer i både i Russland og Ukraina. Ikke alle Ukrainere er enige med Yermolenko. Ordføreren i Odesa er en av dem. Kritikerne peker på at fjerningen av alle Lenin-statuene var et oppgjør med kommunismen, men at fjerningen av Pushkin kan ses på som et oppgjør med litteraturen.

Uenige om symbolverdi

Kritikerne mener ødeleggelser av statuene av en kunstner kan gi et dårlig signal internasjonalt, og ses på som et oppgjør med kultur og poesi. I verste fall kan det settes i bås med det nazistene gjorde under andre verdenskrig, der de delte inn kunst etter rase og religion. Pushkin er åpenbart ikke et instrument for verken Moskva eller russisk imperialisme. Tvert imot var Pushkin selv sendt i eksil i Odessa. Noen mener derfor Pushkin er det motsatte av et symbol for imperialisme, nemlig et symbol for folk og ytringsfrihet.

Svensk angrep

Den ukrainske forskeren Volodymyr Yermolenko er en av de som går lengst i å hevde kunstneren fra syttenhundretallet er et redskap for imperialisme. Han hevder at russisk litteratur er et «kjøretøy for Russlands imperialistiske prosjekt og nasjonalistiske verdenssyn». Han har trukket fram Pushkins dikt Poltava, som forteller om opprøret til den ukrainske kosakken Ivan Mazepa mot tsar Peter den store. Handlingen foregår da Sverige invaderte Russland. Mazepa stilte seg på svenskenes side, og Yermolenko mener Pushkin fremstiller Mazepa som en forræder.

Guvernør vil fjerne

19. september 2024 signerte regionsguvernøren i Odessa, Oleh Kiper, ordre om å ødelegge den kjente Pushkin statuen i Odessa. I et intervju med den ukrainske organisasjonen Misto Syly uttalte Kiper at han også har signert ordre om ødelegge andre kulturelementer han mener kan bli tatt til inntekt for dagens ledere i Moskva. Misto Syly er en ukrainsk organisasjon som har vært involvert i å fjerne monumenter som representerer russisk kulturell innflytelse. Nylig fikk guvernøren uventet motstand fra ordføreren i Odesa, Hennadiy Trukhanov.

Ordfører vil beholde

Ingen trekker ordfører Hennadiy Trukhanovs lojalitet til Ukraina i tvil. Han har vært ordfører i Odesa siden 27. mai 2014. Han har hatt en betydelig rolle i å styrke forsvarsverkene og støtte de væpnede styrkene i Ukraina. Likevel er han skeptisk til å ødelegge gamle byster av folkelige poeter, også selv om de kommer fra Russland.Han peker på at at Pushkin tilhørte en adelig familie som heller ikke var spesielt Russisk. Pushkins oldefar, Abram Gannibal, var en afrikansk adelsmann som ble tatt til fange som barn.


Ingen land okkupert av Tyskland under andre verdenskrig drev systematisk ødeleggelse av eldre tysk kunst.

Toppen

Verdensarv

Odessa-ordfører Trukhanov uttalte 23.august 2024 at Pushkin-monumentet i byen ikke burde fjernes fordi det er en del av en verdensarv oppført på UNESCOS eksklusive liste over kulturminner som skal bevares. Bysten befinner seg i byens historiske sentrum, som er oppført i UNESCOs verdensarv-register. Ordføreren mener turister vet hvem Pushkin er, og at poeten og bysten er en medvirkede årsak til at mange besøker byen, fordi Pushkin jobbet og skrev noen av sine viktigste verk i Odessa.

Pushkin i eksil

Ordføreren peker også på at kunstneren ble sendt i eksil til byen, og derfor er et symbol på frihet som kan brukes mot dagens russiske innflytelse. Det er dessuten svært utfordrende å fjerne russiske kulturelementer fra ukrainsk kultur fordi de har vært sammenvevd i mange århundrer. Ukraina og Russland deler mange kulturelle, språklige og religiøse elementer.

Reagerer

UNESCO har for eksempel uttrykt sterk fordømmelse av ødeleggelsen av de berømte Buddha-statuene i Bamiyan i Afghanistan, som ble ødelagt av Taliban i 2001. Taliban brukte lignende argumenter som styresmaktene i Ukraina bruker i dag. For Taliban representerte statuene en religion de ikke likte. Derfor måtte de bort. I Russland og Ukraina fjernet man Lenin-statuer fordi man ikke likte kommunismen. Spørsmålet er nå om man fjerner poeten Puhskins byster fordi man ikke liker poesi, eller om det er fordi man ikke liker russere?

Farlig vei å gå

De som vil beholde statuene mener det er statsledere og systemer som fører kriger, ikke poeter. Ingen vil i dag drømme om å ødelegge byster av tyske kunstnere som Goethe, Schiller, eller Bertolt Brecht. De allierte hadde ingen slike planer overfor Nazityskland. Statuene som befant seg i okkuperte land som Frankrike eller Norge ble stående, før, under, og etter krigen. Nazi-Tyskland bedrev derimot utrensking av uønsket kunst. Nazistene ble også kjent for å endre skoleverket og å brenne bøker.

Forbrytelse mot verden

Da de kjente Buddha statuene ble ødelagt uttalte UNESCOs daværende generaldirektør, Koïchiro Matsuura, at det var en forbrytelse mot verdens kulturarv. Organisasjonen peker på at folk som ikke er Buddhister tidligere valfartet til de fantastiske statuene. På samme måte har folk som er opptatt av poesi og litteratur hatt glede av å besøke Odessa for å se både statuen og stedet Pushkin arbeidet, da han måtte rømme fra Russland, og var i eksil. Ukrainere som ikke vil ødelegge statuen mener folk ikke har noen problemer med å skille en poet i eksil fra syttenhundretallet med Putin-regimet.

Kulturgjenstander

På et generelt grunnlag er UNESCO imot å ødelegge eldre kulturgjenstander, enten de kommer i form av statuer av poeter eller religiøse skikkelser om Buddha. UNESCO er en sterk forkjemper for å lage internasjonale spilleregler juridiske initiativer for å beskytte kulturell arv og forhindre lignende ødeleggelser i fremtiden. De mener det blir helt feil å ødelegge verdens kulturarv hver gang land har hatt en eller annen form for ufred.

Alt skal bort

Nå står man i fare for å miste kulturarv i form av eldre kunstverk på grunn av holdninger som de man finner hos ordfører i Ternopil fra det høyreekstreme partiet Svoboda. Han sier rett ut at alt russisk må demonteres. Inkludert monumentet til den russiske forfatteren Pushkin uansett hvor folkelig han var.

Systematisk utryddet

Pushkin byster og statuer er nå revet og ødelagt i Mukachevo, Uzhhorod Zabolotivtsi, Konotop, Chernihiv, Vinnytsia, Deliatyn, Bila Tserkva, Mykolaiv, Nikopol, Kropyvnytskyi, Zaporizhzhia, Kiev, Kharkiv, Zhytomyr, Zhmerynka, Tsjernivtsi, Kremenchuk Ananiv, Tulchyn, Dnipro, Chernivtsi, Krolevets, Polonne og Kramatorsk.

Skolering

I mars 2023 vedtok det ukrainske parlamentet Ukrainas lov "On the Condemnation and Prohibition of Propaganda of Russian Imperial Policy in Ukraine". Den 21. april 2023 undertegnet president Volodymyr Zelenskyy loven. Myndighetene i Ukraina har derfor begynt å fjerne russiske og sovjetiske forfattere fra pensum på ukrainske skoler, inkludert verk av Pushkin. Når man nå fjerner historiske skikkelser fra skolebøkene kan det gi assosiasjoner til en peiode man i Europa helst vil glemme.

Trøbbel for historikere

Den 3. mai 2023 vedtok parlamentet også loven "On Amendments to the Law of Ukraine on the Protection of Cultural Heritage" som legaliserer fjerning av kulturminner fra statsregisteret. Det vil da bli vanskeligere for historikere i fremtiden å se hva som en gang har vært.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal