Norsk NEI sjokkerer verden

Gir vekk milliarder

Representanter for verdens største handelsmakt Kina var i Kirkenes for å se på mulighetene for å bygge en containerhavn i Nord-Norge. Det ville generert milliarder til landsdelen. I stedet for forhandlinger fikk kineserne seg en leksjon i demokrati.

Til tross for at Kirkenes er en trist spøkelsesby som har blitt uvenner med sine russiske naboer, og kan bli overkjørt med sammenbruddet av delelinjen i Barentshavet, velger byen å si nei til et lukrativt tilbud fra Kina om å bygge Containerhavn.

Foto: CC BY 4.0/theContrapart
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 31.05.25

Nordmenn vet best hvordan man skal være kinesisk i Kina. Det fikk sjokkerte kinesere erfare da de besøkte Kirkenes for å legge opp til et nytt industrieventyr i nord. I stedet for å gå videre med planene om å bygge en gigantisk containerhavn, dro sjokkerte kinesere hjem med klar beskjed til myndighetene; “Vi må bygge Nordens Singapore i på russisk side. Det har rablet for nordmennene”.

Den nye handelsruten

Bakgrunnen for kinesisk interesse for byer som Kirkenes i Norge er enkel. Smeltende is. Tidligere dro alle de gigantiske kinesiske containerskipene sørover fra Kina. Der fant de veien gjennom Suez eller Panama-kanalen, for å levere varer til verden. Med smeltende is nord om Russland har det åpnet seg en ny rute som er betydelig kortere. Den vil spare skipene for enorme mengder drivstoff og korte ned reisetiden med flere dager. Dette er bra for miljøet, det er bra for leveringstid, og det kunne vært bra for Norge. Men den gang ei.

Nordens Singapore

Kinas nye sjørute nord om Beringstredet trenger en containerhavn i nord. Det landet som til slutt får containerhavnen er heldig. Vi snakker om et Nordens svar på Singapore. En slik havn vil føre til etablering av mange arbeidsplasser, men også utbygging av viktig infrastruktur som flyplasser, jernbaner og forbedring av det eksisterende veinettet. I tillegg kommer det hoteller og service-næring. Kort sagt et Nordens Singapore. Valget kunne falt på Norge, men på grunn av moralske nordmenn, som skal lære kinesere om demokrati og rettferdighet, blir nok byen bygget på russisk side av grensen.

Sint på politikerne

Mange nordmenn som fikk høre om kinesere som måtte gjøre vendereis fra Kirkenes er nå regelrett fly forbanna. "Ja i helvete! Hva faen er det politikerne driver med?", spør Knut Tore Kappfjell (44) på telefon til motparten fra Varangerhalvøya Nasjonalpark, - der han er på ferie med venner. Han mener det er en katastrofe for Nord-Norge og for landet som helhet at man sier nei til slike prosjekter på grunn av bedrevitende arrogant moralisme. Ifølge Kappfjell mener de fleste folk med "vett i skallen" det samme som ham. Han tror det er et gap mellom det politikerne vil, og det som er den virkelige folkemeningen.

Ikke Kina-mat

Den frittalende nordmannen forteller om en vennegjeng som er av akkurat samme oppfatning som han selv. De bare ler når motparten spør om de ikke er redd for at kineserne skal ta over Nord-Norge med sine skumle hensikter? "Bare la dem komme", ler Kappfjell. Han lover å ha middagen klar. Det blir ikke "Chop Suey, men de kan få reinsdyr eller elg". Det skal ikke mangle på gjestfriheten. "De skal få noe blankt i kaffen også", høres det fra bakgrunnen med rungende latter.

Går glipp av milliarder

En eventuell containerhavn i Nord-Norge kunne utvilsomt generert milliardinntekter til Norge, men det vil Norge altså ha seg frabedt. Norske politikere er klare på at ledelsen i landet med 1.5 millarder mennesker, ville blitt et bedre sted å bo dersom de hadde lyttet mer til norske politikere. Derfor blir Nordens nye Singapore mest sannsynlig bygget på russisk side av grensen. Det er som om Norge kaster penger på Russland. Når freden en gang kommer og befolkningen i Norge og på Varangerhalvøya valfarter til den nye spennende byen på russisk side, vil nok en og annen politiker sove dårlig i Kirkenes - hvis det er noen politikere igjen der.

Toppen

Arrogante politikere i en døende spøkelsesby sendte kineserne hjem. Etterpå gikk de for å skru ned russiske skilt. Det er nesten så man får vondt av disse sjamanene som har utnevnt seg selv til et jordisk demokrati-politi.


Havnedirektøren vil - men får det ikke til

I dag har Kirkenes stengte butikker og tomme lagerbygninger med knuste vinduer. Byens havnedirektør, Terje Jørgensen, har innrømmet til både norske og utenlandske medier at han godt kunne tenke seg en helt ny internasjonal havn. I et intervju med britiske BBC snakket han varmt om et "Singapore i Europas høye nord". I intervjuet sa at "vi vil bygge en omlastingshavn der tre kontinenter møtes: Nord-Amerika, Europa og Asia. Vi tar varene i land og laster dem om på andre fartøy for videre eksport." Imidlertid har politikerne i Oslo, Norges hovedsatd, laget nye lover som forbyr overføring av eiendom eller virksomheter dersom salget kan skade "norske sikkerhetsinteresser". Ifølge Jørgensen er dette et potensielt problem, fordi man ikke vet helt hva som ligger i dette. I Kirkenes venter man derfor på klare retningslinjer fra myndighetene om hva dette kan omfatte.

Ordfører på ville veier

Ordfører i Kirkenes, Magnus Mæland, som representerer partiet Høyre er svært skeptisk til Kinas intensjoner. I det samme intervjuet med BBC som Jørgensen uttalte seg, sa ordføreren at "Vi ønsker et forhold til Kina, men vi ønsker ikke å være avhengige av Kina". Nå er det mange som mener at ordførerer må ta seg en realitets sjekk. Hvis hundre prosent av skipene som skal anløpe havnen er kinesiske og disse genererer milliarder av kroner, så er man avhengig av Kina enten man liker det eller ikke. Det er prisen man må betale. Selv om mange nå vil bli kvitt ordføreren ser det ut som det motsatte kommer til å skje. Mæland ble valgt som ordfører i Sør-Varanger kommune for perioden 2023–2027 under det konstituerende kommunestyremøtet 11. oktober 2023. Han sitter derfor trygt helt til byen og Norge har sørget for at Nordens Singapore havner i Russland i stedet.

Belærende og arrogant

Det er liten tvil om at Norges snusfornuftige holdning vekker oppsikt i utlandet. At nordmenn gir avkall på milliard-inntekter for ¨være moralister går ikke folk i resten av Europa hus forbi. Noen mener det er utrolig arrogant, men de fleste ser ut til å mene at det er mest dumt og flaut. De tenker da på litt komiske kommentarer, som da den samme norske ordførereren i BBC intervjuet sa at "Europa må spørre seg selv: 'Hvor avhengig ønsker dere å være av totalitære og autoritære regimer?" Plutselig snakker ordføreren i den bitte lille byen nord for polarsirkelen belærende til hele Europa! Samtidig gir han på vegne av lokalbefolkningen i Nord Norge avkall på ny infrastruktur og arbeidsplasser. Som vi i avisen motparten så mange ganger før har bemerket. Her kan det befinne seg en stor skjult motpart i befolkningen som mener noe helt annet enn politikerrne. Kanskje til og med innad i ordførerens eget parti?

Koster Norge dyrt

Kina har uten tvil gitt Norge mulighetene til å være med på et nytt industrieventyr. Det har Norge takket nei til. I en situasjon med dyrtid i Europa velger Norge å etablere en krig på to fronter mot verdens største land i areal, nabolandet Russland, og verdens tidligere mest folkerike land Kina. Sistnevnte kommer til å sende containerskipene på denne ruten enten Norge samarbeider eller ikke, men da må det nye Singapore legges til Russland. Kinas kystvakt gikk derfor inn i Arktisk i oktober, i en felles patrulje med russiske styrker.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal