Norge - irriterende vaktbikkje?

Hevder Air France diskriminerer

Utenlandske aviser slår stort opp at Norge har dømt et fransk flyselskap for diskriminering fordi selskapet ville beskytte noen småjenter som reiste alene. Foran et fullsatt fly måtte en mann reise seg og bytte plass med en kvinne, fordi menn oftere er overgripere.

Direktør Ashan Nishantha (ø.t.h) i Diskrimineringsnemda kjenner seg ikke igjen i kritikken fra utenlandske medier som Bangkok Post. Han mener nemda ikke hadde noe annet valg enn å ta saken når den først var anmeldt.
Foto: faksimile/theContrapart.com
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 23.01.25

En rekke utenlandske medier refererer nå til at "Norge" er en irriterende vaktbikkje som er ute med moralsk pekefinger på områder der landet absolutt ikke trenger å bry seg. Avisene spør om det virkelig er nødvendig å lage masse oppstyr fordi et fransk flyselskap har forsøkt å beskytte noen småbarn som reiser alene?

Tullete sak

Det var på et Air France fly av typen på bildet at episoden inntraff. Rett før avgang fra Gardermoen Airport utenfor Oslo ble mannen plutselig bedt om å bytte plass fordi han satt ved siden av barn som reise alene. Begrunnelsen var at menn oftere er overgripere enn kvinner. Det falt ikke i god jord hos mannen, som klaget inn flyselskapet for Diskrimineringsnemda. Han fikk medhold.

Norge snuser ikke rundt

Motparten har snakket med direktør Ashan Nishantha i Diskrimineringsnemda. Han har en litt annen versjon av det som har hendt. Direktøren sier det ikke er slik at “Norge” og Diskrimineringsnemda har detektiver som snuser rundt i utlandet på jakt etter å være moraliserende. Tvert imot. Nemda er pålagt å behandle innkommende saker som er klaget inn av privatpersoner eller organisasjoner.

Var diskriminerende

Diskrimineringsnemda har sendt sakspapirene til motparten.no. Her heter det seg blant annet at "Flyselskapet begrunnet forskjellsbehandlingen av menn og kvinner med at menn statistisk sett oftere enn kvinner begår vold og overgrep, og at formålet var å beskytte barn som reiser alene mot dette. Nemnda kom til at forskjellsbehandlingen ikke var lovlig og at klageren var blitt diskriminert på grunn av kjønn.”

Norsk jord

Diskrimineringsnemdas direktør sier videre at det ikke er riktig at Norge er ute med pekefingeren, men kan forstå at det virker slik fordi nemda har dømt det franske flysleskapet. Ifølge direktør Nishanta måtte nemda behandle klagen fra passasjeren som følte seg diskriminert, fordi flyselskapet opererer på norsk jord.

Toppen

Norge har ifølge direktøren for Diskrimineringsnemda ingen moralske politiagenter som snuser rundt i verden.


Pålegge retting

Nishanta sier videre at det ikke er mulig å gi selskapet bøter, men at det er mulig å pålegge retting ved gjentagelser og deretter dagmulkt hvis det gjentar seg. Det bør nok Diskrimineringsnemda håpe ikke skjer, fordi utenlandske media allerede har fattet stor interesse for de de mener er utidig norsk innblanding i andre lands affærer. Nyhetsbyrået AFP er mer nøkterne i sin karakteristikk av overivrige nordmenn på moralsk korstog, men også AFP slår fast at "Air Frances politikk mot å sette menn ved siden av enslige barn ble funnet diskriminerende av Norges antidiskrimineringsmyndighet."

Folk glodde

Saken startet da kabinpersonalet på et fly fra Oslo til Paris i oktober 2022 ba en mann om å bytte sete med en kvinne, og sa at mannen ikke kunne sitte ved siden av to barn som reiste alene. Den franske mannen, Dominique Sellier, følte at alle på flyet glodde på ham, og at han nesten ble sett på som en overgriper uten å ha gjort noe som helst. Han anmeldte derfor episoden til Norges Diskrimineringsnemnda, som ikke hadde noe annet valg enn å behandle saken.

Statistikk

Air France advokat har uttalt at at mannskapet bare fulgte selskapets retningslinjer, som var basert på argumentet om at menn står for 97,9 % av alle sexforbrytelser. Det vil derfor være en ekstra trygghet for både foreldre og barn at man har fast praksis med å sette barn som reiser alene sammen med kvinner.

Pappkrus

Den franske passasjeren mener dette er helt greit hvis flyselskapet sørger for at det gjeldende setet blir utdelt til en kvinne ved booking. At man tvangsflytter en mann vekk fra barn foran øynene på et fullsatt fly er derimot ikke greit i det hele tatt. Mannen mente det fikk ham til å fremstå i et dårlig lys. Det var den norske Diskrimineringsnemda enige i. Det hører med til historien at franskmannen også klaget på kompensasjonen han fikk av kabinpersonalet. - "De ga meg Champagne, fra et pappkrus!"

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal