AI har blitt en tragedie for de gamle

Bølge av eldresvindel i USA

Eldre svindles for over tusen milliarder kroner hvert år i USA. Nesten ingen får tilbake pengene sine. Mange våger ikke å innrømme at de har blitt svindlet. Nesten ingen forbrytere arresteres eller straffeforfølges.

Det er vanskelig for eldre å fortelle at de har blitt svindlet.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 14.07.24

En AARP-studie fra 2023 beregnet at amerikanske pensjonister blir svindlet for omlag tre hundre milliarder kroner hvert eneste år. Federal Trade Commission tror tallet er mye høyere. De mener det er snakk om 1370 milliarder kroner i året. Uansett hva som er riktig er tallene urovekkende store.

Variert

Den samme trenden ser vi i Norge selv om det ennå ikke har blitt like ille som i USA. Metodene er imidlertid de samme. Telefonsvindel, e-postsvindel, lotterisvindel, falske veldedighetsorganisasjoner, hjemmeservice-svindel, og familiesvindel.

"Grandparent Scam"

I USA går familiesvindel under navnet "Grandparent Scam" fordi svindlerne ofte later som de er et barnebarn eller familiemedlem i nød. Svindlerne ber derfor om penger raskt, hvilket ofte blir skjebnesvangert for den eldre som blir lurt. De får aldri tilbake pengene og svindlerne blir heller ikke tatt eller straffeforfulgt.

Bølge

I USA er forholdene enda verre. Der stjeler sofistikerte utenlandske kriminelle milliarder av dollar fra amerikanske pensjonister hvert år. Det feier en kriminalitetsbølge over de forente stater og det skremmende er at den øker eksponentielt, som en kreftsvulst fullstendig ute av kontroll.

Avansert

Ny teknologi og AI gjør at svindelmetodene har blitt mye mer avanserte enn tidligere. Sammen med krytpvaluta for å skjule spor blir summen en dødelig coctail for både de eldre og politiet som etterforsker sakene. Ifølge Økokrim økte anmeldelsene av digitale bedragerier med over tyve prosent i 2022. Det var over tyve tusen saker, noe det aldri før har vært i Norge.

Slipper unna

Organisasjonen for svindelforebygging ved AARPs Fraud Watch Network opplyser at Internett- og telefonsvindel er den raskest voksende svindelformen i USA. Det som er skremmende er at tallenes klare tale viser at myndighetene verken fanger eller dømmer mange av forbryterne som står bak.

Alle blir lurt

I USA er trenden akkurat som i Norge. Veldig få ofre får noen gang tilbake pengene de er svindlet for. For politiet er det nesten en umulig jobb å hanskes med, fordi det er så mange ulike svindelmetoder. Noen blir robbet fordi de går i romantiske honningfeller, mens mange eldre blir robbet fordi de i god tro røper personlig informasjon. Til og med unge går i fella fordi de tror at en henvedelse dreier som om teknisk støtte til noe de holder på med.

Det er et paradoks at en teknologi man trodde ville hjelpe de eldre - har blitt deres verste fiende..

Toppen

Politiet har gitt opp

Ifølge FBI har mange av svindlerne tilhold i utlandet, noe som gjør det ekstra vanskelig å fange dem. At tyvene også benytter kryptovaluta gjør at etterforskerne ofte må gi opp før de har begynt. Dette er så demoraliserende at politiet mange stede ri større eller mindre grad har gitt opp å etterforske denne typen svindel. Det er bortkastet tid.

Mørketall

Svindelklager til FBIs Internet Crime Complaint Center økte med 14 % i fjor, men Federal Trade Commission tror tallet er alt for lavt. De mener mesteparten av svindelen forblir urapportert fordi folk skammer seg over å ha blitt lurt, og selv vet at det er små sjanser til å få pengene tilbake.

Bankene

American Bankers Association jobber med et program for å bedre samarbeid mellom bankene for å stoppe svindelmetoder. Organisasjonen fortalte Associated Press at de mente private finansaktører har mye å bidra med, og sitter på kompetanse som kan bidra til å redusere den enorme svindelmengden. Det er likevel liten sanse for at bankene kan klare denne jobben alene.

Norske banker

På de norske hjemmesidene til banken Nordea kan vi lese følgende melding på bankens egen dedikerte anti-svindelside. Det har aldri vært mer svindel enn nå. «Bare på ett år har antall svindelsaker doblet seg», sier Nordeas svindelekspert Ida Marie Edholm. Det massive antallet svindelforsøk gjør at alle kan bli lurt, men det er særlig én gruppe som er utsatt for en utspekulert og målrettet svindelmetode, - eldre.

Trenger nasjonal strategi

Til en underkomité i Senatet har bankbransjen i USA lovet å investerer i ny teknologi for å stoppe svindel, men noe konkret kom det ikke ut av lovnadene. Bankene pekte på at USA trenger en overordnet nasjonal strategi. Det var ifølge bankorganisasjonen vanskelig å gjøre noe på egenhånd hvis ikke den føderale regjeringens samarbeidet bedre.

Samarbeide

I Norge samarbeider Økokrim med andre norske etater som Skatteetaten, Finanstilsynet og Tollvesenet, men i likhet med USA sliter de med å koble ressursene sammen med private aktører. Ofte er internettselskaper tilbakeholdne med opplysninger. Det er også bankvesenet på grunn av taushetsplikt. Det er likevel liten tvil om at man før eller siden må lage en form for samarbeid dersom man skal ha håp om å etterforske de som stjeler fra pensjonistene.

Snakke sammen

Også FBI har vært inne på at statlige og private organisasjoner må samarbeide bedre om det skal bli bedre resultater. Det betyr at selskapet som FBI, bankene og Google må koordinere innsatsen, og på en eller annen måte lære seg å samarbeide, i stedet for å skjerme informasjon fra hverandre.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal