Foto: pixabay/motparten
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 17.09.24
En rekke uheldige omstendigheter får verdens beste kaffeprodusenter i kne. I 2021 ble ødela en ekstrem frost nesten hele avlingen i Brasil. Det var et hardt slag for barista-kulturen, fordi Arabica bønner er den vanligste ingrediensen. Vanligvis har man store lagre av kaffe, men når et helt års avling går fløyten, så skaper det både mangel og galopperende priser.
Været var årsaken
Etter katastrofen i Brasil henvendte mange kaffeimportørene seg til verdens nest største produsent av kaffe, Vietnam, for å fylle opp tomme lagre. Det gikk ikke helt etter planen. Vietnam, som er kjent for å dyrke Robusta-bønner, opplevde den verste tørken på flere tiår! Når verdens to største kaffeprodusenter, Brasil og Vietnam opplever slike problemer er det oppskriften på den perfekte stormen i kaffekruset. Prisene på kaffe skjøt i været.
Slutter med kaffe
Kaffeprodusentene pleier å reise seg etter dårlige år med frost, tørke og andre værfenomen. I Vietnam skjedde det noe annet. Veldig mange kaffeprodusenter fant et alternativ som tåler klimaendringer bedre, og som er enda mer lønnsomt. Vi snakker om dyrking av den stinkende frukten durian. Den går for astronomiske priser i de fleste Asean-landene.
Sjokkblandet fryd
Mange norske turister som har besøkt Thailand har stiftet bekjentskap med frukten durian. De aller fleste rygger forskrekket tilbake. Frukten lukter rett og slett forferdelig. Den stinker fis. Til og med en fæl fis. Stanken er så vond og så intens at mange hotell i Bangkok har advarsler om at det er forbudt å nyte frukten. Noen hotell skriver også at man får et ekstra gebyr dersom man ignorerer forbudet. Frukten er nå forbudt på offentlig transport i Singapore, Japan, Hong og Thailand.
King of fruit
Fastboende i Thailand har for lengst vent seg til frukten. De har til og med begynt å spise den. Har man besøkt Thailand noen ganger vet man at lokalbefolkningen kaller durian for King of fruit. Med god grunn. Den er svært delikat av utseende og har en mild nesten guddommelig god smak, som står i grell kontrast til lukten. Her er det bare å lukke nesen og åpne ganens smaksløker på vid gap.
"Alle" elsker Durian
Det som får europeiske kaffeimportører til å rive seg i håret er durians voldsomme popularitet. Det er ingen underdrivelse å si at "alle" i Thailand liker Durian. Man tenker først at dette må være overdrevet. I Norge foretrekker noen banan mens andre spiser pærer. Det må da være det samme i Thailand som har mengder av frukt? Svaret er langt på vei nei. Til tross for de høye prisene på Durian virker det som de fleste thaier er villige til å bruke sine siste kroner på noen biter durian.
Toppen
Vietnamesiske bønder tjener fem ganger mer på durian enn på kaffe. Nå har de oppdaget at kinesere også elsker durian. Det betyr dyrere kaffe i krusene i Europa.
Hugges som kokosnøtt
Hvordan ser så denne frukten ut som alle vil ha, men som nesten ingen i vesten har hært om? Det er et kapittel for seg selv. Frukten er ofte på størrelse med en mellomstor melon, men har et hardt og tykt piggete skall med grønn farge. Akkurat som med kokosnøtter må man ha profesjonelle med machete-lignende kniver som med et par velvalgte hugg åpenbarer fruktens indre. Der dukker herligheten opp og lar seg lett plukke ut. Det ser ut som noen myke gule puter. Og smaken er utrolig nok noe som tatt ut av eventyret tusen og en natt. Fløyelsmyk, søt,- men ikke for kvalmende, frisk,- men ikke sur.
Fantastisk smak
For europeiske kokker som har oppdaget smaker som umami og laget helt nye konsept innenfor kokkekunst, ville nok durian vært en kjærkommen ny ingrediens, hadde det ikke vært for lukten. For de lesere som ennå ikke har forstått det. Den stinker promp. Hadde man åpnet den i en togkupe eller inne i et fly ville folk kjempet for å komme seg ut. Besøker du derfor Thailand kan du med hell både åpne og nyte frukten ute , gjerne en dag med sterk vind.
Kina-eksport
Dessverre for kaffedrikkende europeere har nå også kinesere kastet sin elsk på durian. Mellom 2023 og 2024 doblet Vietnam sin durian-eksport til Kina, som med sine 1,5 millarder innbyggere har kjøpekraft nok til alt Vietnam kan oppdrive og mere til. For bøndene i Vietnam som får fem ganger så bra avkastning på durian som på kaffe er det et enkelt valg. Durian er ikke bare konge på torgene i Thailand. Durian er konge for de Vietnamesiske kaffebøndenes lommebøker også.
Tomme lagre
Ifølge kaffeeksportører i Ho Chi Minh byen i Vietnam er lagrene av bønner nå nesten tomme. Dette har ført til at kaffebønner nå ser historiens høyeste priser. Aldri før har kaffe bønner vært så dyre og tilbudet så lavt. Analytiker Judy Granes uttalte nylig til engelske BBC at ubrente bønner aldri før har vært så dyre, og at kaffedrikkere i Storbritannia derfor må belage seg på å åpne lommeboken. Også Norge kan forvente seg en tilsvarende prisøkning.
Øker produksjonen
At Vietnam legger om fra kaffe til durian har ikke gått kaffeprodusenter i andre land hus forbi. I Latin-Amerika forsøker man nå å øke produksjonen, men det kommer for lite og det kommer for sent. Vietnam var for store til at små kaffebønder i Peru og Colombia klarer å hente inn det tapte i en håndvenning. Uganda i Afrika øker også produksjonen for å dekke global etterspørsel.
Dyre bønner
Prisene per 6. september: London Robusta koster 242 cent per pund, New York Arabica 247 cent per pund.
Hovedsiden