Foto: Nong Tum - CC BY 2.5/theContrapart.com
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 29.01.25
Kanskje fordi Thailand var heldige og unngikk å bli kolonisert har de evnet å bevare sin frivole kultur, der lesbiske, homofile, bifile og transpersoner alltid har vært synlige i alle samfunnslag.
Koker under overflaten
Turister tror at Thai-folk er lettsinnede med stort sett alt. Ordtaket "Mai pen rai" betyr noe sånt som "ingen stor sak". Det er flittig brukt som et en nasjonal slagord. Man skal likevel ikke tro at alt er en sorgløs aksept i Thailand, og at LHBT bevegelsen har kommet til dekket bord. Thailand vil heller ikke få drahjelp fra noen av sine naboland. Det er flere årsaker til dette.
Følger ikke etter
Sør for Thailand ligger Malaysia og Indonesia. Malaysia er helt muslimsk og følger islam til punkt og prikke. Der er man ikke i nærheten av å ha noen oppmykning i det hele tatt. Det er man heller ikke litt lengher sør, i det gigantiske nabolandet Indonesia, som er en viktig handelspartner i ASEAN med Thailand. Også Indonesia er et muslimsk lamnd, selv om mange kristne får utfolde sin tro uten for stor innblanding. Men ingen av grupperingene er i nærheten av ¨arrangere Pride-marsjer eller snuse på forandringer.
Ser ikke til Thailand
Landene med lengst grense til Thailand. De landene som omkranser landet på tre sider er Myanmar, Laos og Cambodia. Selv om alle disse er buddhistiske land akkurat som Thailand er heller ikke disse i nærheten av å innføre thailandske tilstander med Pride marsjer og lovlige ekteskap. Tvert imot. De er milevis fra å kopiere Thailand.
Andre problemer
Myanmar har helt andre poltiske ting å stri med, og må ganske sikkert få orden på demokrati og folkerettigheter før det vil vaie regnbueflagg rundt om. Laos er et helt annet type samfunn en det man ser i Thailand. Landet var fransk koloni og bærer både preg av dette og Vietnam-krigene med først franske soldater og deretter amerikanske. Cambodia har fortsatt Røde Khmer og folkemordet på millioner av mennesker friskt i minne, og er lite interessert i å eksperimentere i den ene eller andre retningen.
Tempel aksept
Den måten man i Thailand praktiserer buddhistisk tro forbyr ikke LHBT-livsstiler. Dette har bidratt til at likeverdig ekteskap til slutt ble lovlig. Også i Europa ser vi betydningen av at kirken gir sin aksept, før samfunnet klargjøres for et mer tolerant system. Det er likevel ikke riktig at det var enkelt å gjennomføre den juridiske aksept av slike ekteskap i Thailand.
Ekteskapslikestilling har nå støtte fra alle ledende politiske ledere. Paetongtarn Shinawatra (H) og tidligere statsminister Srettha Thavisin mener begge det er på tide at lovene mykes opp.
Toppen
Skjær i sjøen
Da den første Pride-marsjen i Thailand skulle gjennomføre for omlag tyve år siden var det ikke nekelt å få aksept fra myndighetene og politiet. Mellom 2006 og 2022 var det bare to Pride marskjer i Thailand. I 2009 måtte til og med en planlagt Pride-marsj i Chiang Mai avlyses.årsaken var press fra myndighetene og trusler om vold fra ukjente kilder.
Hardt arbeid
Det er liten tvil om at det foregikk en intens juridisk kamp i kulissene der man krevde å få like rettigheter. Det var slet ikke så lett som mange nå synes å tro. LHBT-gruppene kom sammen i Change 1448-kampanjen – 1448 er klausulen i den thailandske sivilloven som dekker definisjonen av ekteskap – og senere under Rainbow Coalition for Marriage Equality. At man til slutt lykkes er derfor et resultat av mange engasjerte ildsjeler i Thailandsk samfunnsliv.
Ny eksportartikkel
Resultatet er at åpenheten og lovligheten har blitt Thailands en ny vellykkede kulturell eksportvare. TV-serier som My School President og Love Sick har hundrevis av millioner av visninger på globale strømmenettverk.
Riktig øyeblikk
Å få ekteskapsloven gjennom i parlamentet kom slett ikke av seg selv.
Etter militærkuppet i 2014 ble landet styrt av en konservativ militær regjering, som ikke anerkjente ekteskap, men som riktignok aksepterte partnerskap for LHBT-par. I 2019 valget som førte Thailand tilbake til sivilt styre støttet partiet Future Forward likeverdig ekteskap. Da Future Forward et år senere ble oppløst av en kontroversiell dom, utløste det studentledede protester som ba om omfattende reformer.
Bred støtte
Ekteskapslikestilling har nå støtte fra alle ledende politiske ledere. Paetongtarn Shinawatra (H) og tidligere statsminister Srettha Thavisin mener begge det er på tide at lovene mykes opp. I valget i 2023 gjorde etterfølgeren til Future Forward, Move Forward, et godt valg. De ble blokkert men alt oppstyret førte likevel til at koalisjonsregjeringen myket opp reglene. Frigjøringen kom med andre ord ikke rekende på en fjøl. Det gjør den heller ikke andre steder i Asia. Ser man lenger vekk enn Thailandsk naboer i ASEAN-landene er det like låst.
Kringsatt av fiender
I demokratier som Japan og Sør-Korea er politiske partier stort sett dominerrt av konservative eldre menn. De kommer ikke til å endre noe som helst. Faktisk blokkerer konservative kristne LHBT aktiviteter på alle nivåer i samfunnet. Ser man den andre veien fra Thailand, mot India, så det en stund ut til å være noe på gang. Det var snakk om å legalisere ekteskap av samme kjønn i 2023, men da avgjørelsen til slutt havnet i høyesterett ble det bom topp. Dermed er og blir Thailand en ensom LHBT svale i Asia i uoverskuelig framtid. Amen.
Hovedsiden