Foto: UNICEF/Gulf Times/theContrapart.com
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 19.02.25
Ifølge FNs barnefond Unicef er over tre millioner barn i Pakistan engasjert i barnearbeid. Pakistan har om lag ni millioner hushjelper ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Tall fra organisasjonen viser at nesten alle disse er kvinner og unge jenter.
Ikke uvanlig
Barnepiker ned i åtte års alder jobber døgnet rundt for småpenger. Nylig ble tretten år gamle Iqra torturert til døde etter å ha spist en sjokolade uten å spørre om lov. Hun er ikke alene. Nesten hvert eneste år er medier i Pakistan, India og gulf-landene fulle av lignende historier. Bare de mest ekstreme finner veien helt til vestlige aviser.
Godt kjent problem
Det er ikke første gang menneskerettighetsgrupper i Pakistan protesterer mot grusom behandling barnepiker. I landet som har penger til atomvåpen, men ikke har penger til et sosialt sikkerhetsnett for barn, har barnepikenes situasjon lenge vært et godt kjent problem. En rekke menneskerettighets-organisasjoner har klaget på barnas situasjon - til ingen nytte.
Toppen av isfjellet
Den aller siste saken handler om den tretten år gamle Iqra. Hun døde på et sykehus onsdag 12.februar. Politiets etterforskning viste at hun hadde blitt torturert og at det ikke var første gang. Obduksjonen viste senere en rekke tegn på gjentagende og alvorlig vold over tid. Iqra sin sak er bare en av tusenvis av lignende saker der barn fra fattige familier sendes vekk fordi foreldrene ikke har råd til å brødfø dem. På grunn av de særdeles skjerpede forholdene i Iqra-saken har den skapt ekstra harme og satt sinne i kok hos tusenvis av mennesker.
Krever rettferdighet
Nå har hashtaggen #JusticeforIqra har fått titusenvis av visninger. Det spørs likevel om det hjelper. Det er liten vilje i Pakistan til å endre systemet med barnepiker som har svært lange tradisjoner. Det er uansett mange som forsøker å sette søkelyset på barnearbeid. Blant annet har organisasjonen Activists of Civil Society i Pakistan bidratt til å få folk ut på gatene for å protestere.
Knust av sorg
Faren til Iqra er en fattig bonde. Han har blitt intervjuet av vestlig media, som bare unntaksvis bryr seg om de mange sakene om barnearbeid og mishandling av småjenter i Pakistan. Til engelske BBC uttalte faren at han at han ble - "fullstendig knust innvendig når datteren døde" Til den engelske nyhetskanalen fortalte mannen at han ble oppringt av politiet, men at det var for sent å gjøre noe. Da han ankom sykehuset døde Iqra i armene hans etter bare noen timer. Iqra begynte å jobbe som hushjelp da hun var åtte år gammel.
Toppen
Et av de groveste eksemplene er en dommer som torturerte en barnepike.
Press på Pakistan
Kanskje er det på grunn av interessen fra utenlandsk media at saken nå blir etterforsket mer grundig enn hva som er tilfelle i slike saker. Blant annet skal BBC ha klart å skaffe til veie både bilder og videoer fra sykehuset som det normalt er taushetsplikt forbundet med. De viser flere eldre flere brudd og en alvorlig hodeskade. På bakgrunn av obduksjonen og politiets bevismateriale har Iqras arbeidsgivere nå blitt arrestert. Også en koran lærer ble arrestert, fordi hun hadde levert den hardt skadde jenta til sykehuset og løyet om at foreldrene var døde.
Dommer torturerte småjente
Problemet i Pakistan er at slike saker ofte ikke blir etterforsket i det hele tatt. Det er svært vanlig at rike familier har slike barnepiker og de ønsker naturligvis ikke noe oppmerksomhet rundt sakene. Et av de groveste eksemplene er en dommer som torturerte en barnepike. Han ble til slutt tatt, men slapp unna med et års betinget fengsel. Saken fra 2018 var ekstra grov fordi jenta bare var ti år gammel. mange stater i India har satt en femten års aldersgrense på å jobbe som barnepike.
Svimerker
Også i saken om dommeren fra 2018 var det de ekstreme skadene som til slutt utløste en politiaksjon. Jenta, Tayyaba, ble funnet med svimerker på hender og føtter. Hun hadde også kutt og blåmerker i ansiktet, og det ene øyet var gjenklistret etter et voldsomt slag. Hun hadde ikke stjålet sjokolade, men mistet en kost i gulvet ved et uhell. På bakgrunn av informasjonen fra Pakistan Institute of Medical Science konkluderte også påtalemyndighetene i denne saken med at jenta hadde vært utsatt for tortur.
Mektige overgripere
Dessverre er eksemplene nærmest endeløse. I 2023 hadde man en lignende sak der offeret bare var 10 år. Også denne gang var overgriperen en såkalt innflytelsesrik samfunnsstøtte. Det gjør det ekstra vanskelig å etterforske og senere få en avskrekkende dom. Khairpur-politiet i Sindh-provinsen i Pakistan arresterte Pir Asad Shah Jeelani for drapet. Han var medlem av den innflytelsesrike Pirs of Ranipur. Også han hadde torturert den lille jenta til døde. Hun het Fatima Furiro.
Kjøpes fri i Guds navn
Pakistansk lovverk har en rekke gammeldagse lover. En av dem er at overgripere kan slippe unna hvis de betaler ofrenes familie til å si at de tilgir overgriperen i "Guds navn". Dette må skje i retten og gjøres i offentlig regi. Myndighetene er dermed selv en del av systemet som gjør det mulig å behandle unge barnepikler som slaver.
Hovedsiden