Etter at Starlink kom på banen føler de afrikanske landene at de mister all makt og kontroll. De føler seg maktesløse som om de var på vei inn i en ny kolonitid med herrer som bor langt borte.
For dyrt for lavinntektsgrupper
Myndighetene peker på at Starlink er for dyrt for folk i lavinntektsområder. Myndighetene mener derfor at økonomisk vekst i regionen bare kan komme fra en nasjonal målrettet vekst der alle får internett, slik at det kan brukes i opplæring og på skoler. Da trenger myndighetene skatteinntekter, og det er ikke lett å samle inn når firmaet som leverer internett bare har kontor i himmelen.
For dyrt for folk med lavinntekter
Man trenger en pakke med et enkelt Starlink utstyr som en antenne og en ruter. Dette kan kundene bestille vi internett. I tillegg må man installere appen på telefonen. Det er dette utstyret som nå har blitt forbudt i Sør Afrika. Gjennomsnittlig pris i Afrika på Starlink-settet er rundt 3 800 kroner, pluss en månedlig avgift på omtrent 540 kroner. Med andre ord skal det amerikanske firmaet konkurrere med de aller beste kundene til eksisterende internettleverandører som må forholde seg til både lokale reguleringer og skatter.
Mister sensurmulighet
De fleste land, til og med Norge, har internett-sensur. Man snakker bare om hva slags sensur og hvor mye. Noen land som Iran har religiøs kontroll, mens land som Thailand er mer opptatt av å fjerne porno. Noen land sensurerer politiske ytringer som i Kina, - men felles for absolutt alle land er et ønske om nasjonal kontroll av internett. Afrikanske land er ikke noe unntak.
Motstanden vokser
Svært mange afrikanske land uttrykker stor skepsis til at utenlandske selskaper som Starlink kan operere helt fritt uten tilstrekkelig regulering. De mener dette påvirke nasjonal suverenitet og sikkerhet. I tillegg kommer selvsagt det økonomiske aspekt som lisenspenger, skatter og avgifter.
Finnes ikke i KIna
I Afrika har Starlink lettere kunnet ta seg til rette uten at land og myndigheter har klart å skattlegge, regulere eller sensurere. Fordi de enkelte afrikanske landene ikke er like mektige og ressurssterke som land i Vesten og i Asia har Starlink enklere kunnet etablere seg, uten at landene har klart å påføre selskapet regulerende og skattemessige tiltak. For eksempel har Starlink ikke fått tillatelse til å operere i Kina, noe som betyr at dekningen der er ikke-eksisterende. Det samme gjelder for Russland.
Satser hardt på Afrika
På Starlinks nettsted finner vi linker til nettsider for Angola, Burundi, Gambia, Guyana, Kenya, La Rèunion, Mosambique, Mayotte, Namibia, Rwanda, Senegal, Tanzania, Tchad, Togo, Nigeria, Kenya, Mozambique, Rwanda, Malawi, Zambia, Benin, Eswatini, Sierra Leone, Sør-Sudan, Madagaskar, Botswana og Ghana.
Installasjonsvideo for Starlink
Videoen du kan se under er hentet fra Starlinks nettsted. Den harmonerer lite med at Elon Musk og Starlink sier at de kommer som velgjørere som skal sørge for at alle i Afrika får internett. Produktet egner seg bare for velstående som allerede har en eller annen form for internett. De fleste på landsbygda har ikke mobiltelefon eller et kredittkort å betale med. Heller ikke råd til installasjonspakken og månedsgebyret på over fem hundre kroner. Starlink i Afrika passer best til å konkurrere ut eksisterende afrikanske internetttilbydere. De fleste afrikanske land vil ikke lenger bli i stand til å drive effektiv skattlegging, sensur av uønsket materiale, eller annen form for kontroll og regulering. Det vil være en katastrofe for Afrika som kjemper for egen makt og selvråderett.