Piratenes kirkegård

Hver uke skylles døde fiskere i land. Skipsvrakene ligger som perler på en snor. Vi er på grensen til Nord-Korea.

Tekst: Temudjin Borjigin

Foto:Natalya Bulkina

Vi befinner oss noen timer fra den russiske byen Vladivostok, på grensen til Nord Korea, der grensene mellom Russland, Nord-Korea og Kina slutter seg til hverandre. Iskalde bølger vasker inn over steinete strender så langt øyet kan se. Mil etter mil med tomme strender. Et området nesten uten bebyggelse. Lokalbefolkningen kaller området The Pirates Graveyard.

Dødens kyst

Som forliste spøkelseskip ligger vrakene tett langs hele denne kyststripen. De fleste av disse Nord Koreanske fiskebåtene er ikke sjødyktige til å ferdes i slike røffe forhold. Mange steder minner kyststripen om Norge, men kvaliteten på båtene er ikke i nærheten av de norske. Og redningskøyter finnes det ikke.

Fisker ulovlig

De Nord-Koreanske fiskerne risikerer å bli skutt i senk av russiske patruljebåter. Oftest er det likevel været og bølgene som er den største trusselen. Tilbake på strendene ligger tusenvis av istykkerslåtte båter. Det eneste minnesmerket over fiskere som aldri kom hjem til familiene sine i Nord-Korea.

Avslutt

Fisker ulovlig

Ukentlig flyter vrakene i land, som oftest tomme. Likene kommer alene. kanskje har fiskerne forsøkt å svømme i land? Fordi russerne ikke rydder vekk vrakene blir strekningen en gigantisk kirkegård. Kanskje er de fiskerne som drukner eller fryser ihjel heldige. Alternatyivet, å bli tatt til fange av patruljebåter eller reddet av lokalbefolkningen er gjerne verre enn døden.

Mørketall

Nordkoreanerne bruker drivgarn – en fiskemetode som er forbudt i Russland, fordi det dreper sjøpattedyr og sjøfugler også. Av og til blir noen tyvfiskere reddet av den russiske lokalbefolkningen. De blir tatt hånd om av russiske grensepatruljer, havner i retten og blir deportert. I motsetning til Japan offentligjør ikke Russland verken antall døde fiskere eller deporterte.

Henrettet hvis de overlever

Kvalifiserte rykter forteller om livredde Nord-Koreanere som får juling og blir tøft behandlet i russisk fangenskap. Men skjebnen som venter hjemme i Nord-Korea er verre. De fleste blir bli henrettet etter at de er deportert..

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no