Reiseglade nordmenn fortviler

Norge på svarteliste

Norge er ikke på listen over land i Europa som kan ta seg 14 dagers ferie til Kina uten visum. Frankrike og Tyskland har allerede denne muligheten. I desember 2023 førte de nye reglene til en enorm økning i turisme til landet med et hav av spennende destinasjoner.

Tekst: Temudjin Borjigin
Dato:02.01.24
Foto:Chengdu/Xu Tao

I desember 2023 tok Kina imot over to hundre tusen reisende fra Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland og Spania. Det er opp 28,5 prosent sammenlignet med november 2023, etter at en ny visumfri politikk for disse landene trådte i kraft 1. desember, ifølge Kinas nasjonale immigrasjonsadministrasjon (NIA).

Uvennlig land

Administrasjonen i Kina lovet på møter i desember 2023 å legge til rette for at flere land og reisende fra Europa kan dra på en to ukers ferie uten å bruke tid og penger på å søke visum. Dessverre for reiseglade nordmenn ser det foreløpig dårlig ut for nordmenn på grunn av en rekke uvennlige handlinger norske myndigheter har utført mot Kina side de siste årene.

Ikke tilgitt

Nordmenn kan bare kan håpe på kinesisk tilgivelse, for det er lite som tyder på at norske myndigheter har tenkt å endre på politikken der man tenderer til å blande seg inn i kinesiske anliggender, fremfor å rydde opp i brudd på menneskerettigheter utført av egne partnere, som f.eks Saudi-Arabia. Men hvilke av de norske handlingene har irritert Kina mest?

Katastrofal beslutning

I 2010 ble Nobels fredspris gitt til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Tildelingen utløste en diplomatisk konflikt mellom Kina og Norge uten sidestykke i moderne tid. Seks år etter tildelingen hadde Norge og Kina fortsatt ingen bilateral eller multilateral politisk kontakt. Omfanget av den politiske boikotten var enestående. Først i desember 2016 kom meldingen mange reiseglade nordmenn lenge hadde ventet på. Kina viste vilje til tilgivelse.

Ikke på liste

Norge er likevel ennå ikke på listen over de europeiske land som får 15 dager uten visum. Norge har irritert Kina mer enn Tyskland, Frankrike og Spania tilsammen. Det kinesiske prøveprosjektet fra 1. desember 2023 til 30. november 2024 innebærer at innehavere av vanlige pass i Tyskland, Frankrike og Spania kan reise inn i Kina i ikke mer enn 15 dager. Nordmenn som ikke gidder å stå i visumkø går glipp av tusenvis av fantastiske destinasjoner.

Michelin

NIA-statistikken viser at mer enn sytti prosent av over to hundre tusen vanlige passinnehaverne besøkte Kina for sightseeing og fritidsaktiviteter. Det er ikke så rart. Kina er et land med mye mer enn den kinesiske mur. For eksempel er Chengdu en by som har enormt mye å by turistene på. Byen er rik på kultur, høyteknologisk, et kommunikasjonsknutepunkt og et viktig finansielt sentrum i regionen. Men det er ikke derfor turistene strømmer til byen.

Toppen

Fantastisk mat

Nylig presenterte Michelin-guiden en euforisk rapport over byen Chengdus gastronomiske scene. Inspektørteamet var imponert over det kulinariske landskapet. I følge internasjonal direktør for MICHELIN Guiden, Gwendal Poullennec, fengsler Sichuan-kjøkkenet internasjonale matelskere med sine rike smaker, unike tilberedning, fine teknikker og særegne ingredienser. "Vi er veldig stolte over å legge Chengdu til MICHELIN Guide-familien og gjøre verden oppmerksom på Chengdus gastronomiske fortreffelighet!

Røde pandaer

Chengdu er bare en bitte liten del av alt Kina har å by på. Men er du først i Chengdu er det langt mer å få med seg enn maten. Chengdu er også hjemmet til de verdenskjente røde pandaene! Kjempegøy for både store og små.

Rå natur

Chengdu har også en natur som får assosiasjonene i retning av Babylongs hengende hager og et tusen og en natt eventyr. Rett utenfor den hypermoderne kinesiske byen kan du reise på organiserte turist-turer gjennom brede floder omkranset av jungelfjell, og klatre i tempeltrapper som ville fått ånden til Aladdin til å gispe av forbauselse.

Norge isoleres

På grunn av at Norge har levert våpen til Ukraina har Norge dessverre havnet på en liste over såkalte uvennlige land i både Kina og Russland. Reiseglade nordmenn er nå engstelige for at Norge blir stadig mer isolert i verden, og at nordmenn i fremtiden blir persona non grata på en rekke spennende feriedestinasjoner. Per i dag er nordmenn ikke velkomne på mer enn 25 prosent av jordas landareal.

Halve kloden

I tillegg er Norge alliert med kvinnefiendtlige land som Saudi-Arabia, og en rekke andre stater som bryter menneskerettighetene. På toppen av det hele finner vi en rekke livsfarlige destinasjoner i Afrika og Latin-Amerika, der UD på det sterkeste advarer å reise til. Tar vi med disse landene må nordmenn nøye seg med å feriere på bare halvparten av jordklodens landareal. Det er usikkert om situasjonen i disse landene vil bli bedre om Norge og USA lykkes med å heise flagget for vestlige verdier i Moskva og Beijing.

Dobbeltmoral

Mange nordmenn spør seg nå om hva som er hensikten med Norges aggresive politikk? Norge er alliert med land som ikke tillater kvinner å kjøre bil, men i stedet for å hjelpe disse kvinnene, gir Norge fredsprisen til en dissident i Kina. Hvem har fått norske politikere på tanken om at Norge skal blande seg inn i affærer på andre siden av jordkloden, før vi sørger for at våre egne partnere har elementære menneskerettigheter?

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal