Foto: Faksimile Fodor Nettside
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 24.08.24
FNs reiselivsbyrå spådde at den verdensomspennende turisme ville øke. Det fikk de rett i. Ifølge byrået reiste 285 millioner turister internasjonalt i første kvartal av 2024, en økning på tyve prosent i forhold til første kvartal i 2023. Som vanlig var Europa det mest besøkte reisemålet.
Antiturismen oppsummert
Til tross for enorme protester i populære land som Nederland, Spania, Portugal, Japan og Thailand ble ikke 2024 året da turismen gikk ned. Tvert imot. Aldri før har så mange reist så mye. Tyve prosent økning fra samme periode i fjor er mye. Når det gjelder reisegioden Fodors liste kan man selvsagt ikke skylde på den, men det er et tankekors at samtlige steder på NEI-listen deres opplevde økt turisme. Kanskje burde guiden tenke seg om før de publiserer neste års liste. Det er nemlig noe som heter at all reklame er god reklame.
Rekordturisme
World Travel og Tourism Council har regnet ut at hele 142 av 185 land som ble analysert satt rekorder for turisme i 2024. Ikke nok med det. Også pengene turistene la igjen hadde en formidabel økning. Turismen genererte 110 millarder norske kroner. Det er heller ikke få mennesker som arbeider for at alle turistene skal få det de forlanger. Byrået kalkulerer med at turismen genererer over tre hundre millioner arbeidsplasser.
Trøbbel i Asia
Den enorme økningen i turismen kommer i allerede pressede områder. 2024 var året da det brøt ut protester mot overturisme over alt. I Asia ble Thailand mest kjent for sinte fastboende i kamp mot frekke og mange turister, men Japan kom på god nummer to. I begge landene innførte myndighetene tiltak mot turister.
Protester i Europa
I Europa var det Spania som utmerket seg mest med demonstrasjoner mot turistene, men også i Nederland skjedde det saker og ting. Der nektet man blant annet cruise-skip å legge til kai. I Amsterdam laget man til og med en «Stay Away»-kampanje rettet mot festende unge menn. Årsakene var alt fra problemer med vannhåndtering, forsøpling og festing, til galloperende boligpriser på grunn av turistene.
Samtlige steder på Fodors NEI-liste fikk økt besøk i 2024. Til og med en ørken i Chile! Neste år vil UNESCO på banen for å beskytte steder av spesielt stor verdi.
Toppen
Bæsjet på Buddha
I Thailand har myndighetene måttet stenge strender og innføre strenge restriksjoner i skjærgården. Båtselskaper har fått innskrekede rettigheter til å bringe turister rundt. Men heller ikke her har forbudene gått helt fredelig for seg. Fulle turister har badet i fontener og skjendet en rekke Buddhistiske templer med søppel. Motparten skrev til og med en artikkel om turister fra vår egen verdensdel som hadde gjort sitt fornødne i et tempelbasseng.
Klippet seg fram
I Japan forbød myndighetene i Kyoto turister å bevege seg i visse deler av byen. På landsbygda satte selveste regjeringen foten ned for hvor mange som kunne gå opp det kjente Fuji-fjellet vi kjenner fra postkort. På utkikkspunket Fujikawaguchiko dekket aktivister utsikten med en stor svart skjerm på parkeringsplass til turistene. De svarte med å klippe hull i skjermen - i øyehøyde.
F..ck off i Spania
Over alt i Spania ba folk turistene dra til helvete. Tusenvis av demonstranter toget gjennom gatene på Kanariøyene. I Barcelona freste lokalbefolkningen mot turistene og sprutet vann på dem i turistattraksjonen Las Ramblas, kjent for sine trange smug og koselige restauranter. Over alt har turister møtt motstand i 2024 - til ingen nytte. All statistikk viser at turistene bare blir flere og flere for hvert eneste år.
Gode råd
Fodor's er en verdenskjent reiseguide som spesialiserer seg på å gi pålitelige råd om destinasjoner rundt om i verden. Den ble grunnlagt av Eugene Fodor i 1949, og det er en av de eldste og mest respekterte kildene for reiseinformasjon på kloden. Fodor's publiserer reisebøker, guider, og tilbyr også en nettside med artikler, reisetips, og råd om forskjellige destinasjoner.
Bærekraftige valg
Fodor's er spesielt anerkjent for å gi ærlige vurderinger og å fokusere på autentiske reiseopplevelser, samt å fremme ansvarlig og bærekraftig turisme. Fodor's "No List" er et eksempel på hvordan listen prøver å veilede reisende til å ta mer bærekraftige valg. Men altså - til ingen nytte.
NO-list ble GO-list
Samtlige steder på Fodors liste fikk økt besøk i 2024. Mye tyder derfor på at NO-listen kan ha virket som en GO-list. Både Venezia i Italia, Athen i Hellas, Fujifjellet i Japan, San Gabriel-fjellene i California, Ha Long-bukten i Vietnam, Lake Superior i Michigan, Gangeselven i India og øya Koh Samui i Thailand opplevde økt besøk. Til og med Atacamaørkenen i Chile. Samtlige destinasjoner var på den såkalte Fodors NO-list.
Hovedsiden