Flyr høyt med god samvittighet

Bærekraftig illusjon

Sommeren er her og avisene er fulle av artikler om hvordan man kan feriere bærekraftig. I en verden der nesten åtti prosent av jordens befolkning aldri kommer til å sette sin fot i et fly konsumeres artiklene med stor interesse av alle oss som vil vaske samvittigheten.

Når slike mengder turister ankommer små steder med en liten befolkning blir det røbbel uansett om noen bruker sugerør av papir.
Foto: Pixabay/theContrapart
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 24.05.25

Hver eneste sommer må du lese side opp og side ned om bærekraftige ferier. Du får råd om lavutslippsflyturer og ferieparadis der du kan bidra til å rydde på stranden. Etter å ha lest noen artikler om både åtte og ti måter å reise bærekraftig begynner du å se deg selv som aktivist på barrikadene for et bedre miljø.

Illusjon

I virkeligheten går også lavutslippsfly på "flybensin". De er ikke flyvende elektriske vidundre. Og grunnen til at man må rydde på strendene er at man selv er en del av masseturismene som har fått protestene til å øke i omfang over hele kloden. Kanskje er det bare en illusjon å reise bærekraftig. Det er mulig at løsningen er å reise mindre, mend et er det få som vil være med på.

Alle tror på bærekraft

En rapport fra Booking.com viser at bærekraft er viktig for nesten nitti prosent av alle globale reisende. Folk hevder de ønsker å reise grønnere. De fleste vil være økoturister. Dessverre viser en rapport fra World Travel og Tourism Council at de samme nitti prosentene som vil reise grønnere, ikke er villige til å betale mer for det. Det vil altså i ni av ti tilfeller heller forurense. Pris går foran miljø - alltid.

Prisen avgjør

I den samme undersøkelsen fra Booking.com viser man at de fleste reisende er klar over de sosiale og kulturelle konsekvensene av turisme. De vet hvilken innvirkning det har på miljø og lokalsamfunn. Det er likevel umulig for dem å gjøre noe med problemet. Krav fra barn og turistenes eget sosiale nettverk hjemme, krever at de drar på ferie, men lommeboken krever at de gjør det slik de alltid har gjort det, - på den verst tenkelige måten for det globale miljøet.

Dyre alternativ

Da hjelper det lite at alle bærekraftartiklene minner folk om at alle reisemål er noen andres hjem. Det blir nærmest en vits at verdens første karbonpositive hotell, Populus , åpnet i USA i 2024, med priser som ville skremt vannet av en hvilken som helst turist. Det samme er tilfelle for Storbritannias nullutslippshotell voco Zeal Exeter Science Park. Å spørre familien om de heller vil betale dobbelt og feriere der er omtrent som å be om skilsmisse og fortvilte barn.

Herjer fritt

Ifølge alle artiklene om bærekraftige reiser skal man minimere skadene på stedene man besøker. man skal altså ikke slutte å reise dit. At en bitte liten del av verdens befolkning reiser rundt som om Gud hadde gitt dem vinger skal man derimot ikke gjøre noe med. Man skal bare utstyre Guds utvalgte med tøfler og en ryddepinne de kan bruke på stranden. For alle oss som ønsker å vaske vekk miljøavtrykket dukker det nå opp miljøsertifiseringer som Green Key, B Corp, EarthCheck, og Green Globe. Det vil sikkert berolige tyve tusen innfødte at to millioner stup fulle natursvin som ankommer i et hav av avgasser fra flybensin reiser med et slikt miljøsertifikat og bor på et sertifisert hotell.

Toppen

Forskning viser at rundt 5–10 prosent av verdens mennesker har tatt en internasjonal flyreise i løpet av et år, og en enda mindre andel gjør det regelmessig. Flyferier er i stor grad et privilegium for de rikeste, hovedsakelig i den vestlige verden.


Riktig sugerør

Jordkloden skjelver begeistret når store forurensende transportfly bringer elektriske biler til eksotiske land, der de fraktes ut i ødemarken med bensinslukende helikoptre, for at styrtrike økoturister kan gli lydløst og elektrisk fram til løver og tigre, som de av ren godhet ikke skyter. I hvert fall ikke når de reiser i grupper. Utslipp fra luftfart minker ikke. De øker. Til tross for disse nedslående fakta kan man fortsette å lese at man skal velge lavutslippsflyvninger ved hjelp av plattformer som viser utslipp for hver rute. Å bestille seter i økonomiklasse og prioritere direkteflyvninger reduserer også utslippene. SAS har redusert engangsplast på flyvninger. Nå sitter folk med et papirsugerør som oppløses i cola på under ett minutt, - men de har god samvittighet.

Snille apper

Ifølge University of California, Berkeleys CoolClimate-kalkulator finnes det mange apper som hjelper deg å vaske samvittigheten når du reiser. Finn vegetar spisesteder rundt om i verden med Happy Cow, som kåret London til sin beste veganvennlige by for 2025. Droply viser turister nesten en million gratis drikkevannskilder over hele verden, og gjør det enkelt å spare penger uten å betae for kjøpevann. Du er faktisk miljøvennlig hvis du stjeler vannet til de innfødte. Enn så lenge.

Snille apper

Motparten møtte Janne-Gro (38) og Anita (43 ) på Gardermoen før avreise til Tenerife på Kanariøyene. Begge kvinnene forteller at de er klar over protestene fra lokalbefolkningen, men sier at det var prisen som til slutt ble utslagsgivende, og at de kjente til stedet fra før og hadde mange venner der. -Jeg er lei meg for at mange lokale nå er sinte på oss, forteller Janne-Gro. -Ja sånn var det ikke før, supplerer venninnen. Hun mener det likevel ikke er riktig å bare skylde på turistene. Hun mener myndigheten må ta sin del av skylden.

Hykleri

I 2024 ble flyselskaper som Lufthansa og Air France anklaget for å lure folk med såkalt grønnvasking for at de reisende skulle ha bedre samvittighet. Selv om flyplasser verden over er travle, er det faktisk bare en liten andel av verdens befolkning som tar del i feriereiser med fly. Forskning viser at rundt 5–10 prosent av verdens mennesker har tatt en internasjonal flyreise i løpet av et år, og en enda mindre andel gjør det regelmessig. Flyferier er i stor grad et privilegium for de rikeste, hovedsakelig i den vestlige verden. Samtidig lever milliarder av mennesker i fattigdom, hvor flyreiser er en fjern og uoppnåelig luksus. For store deler av befolkningen i Afrika, Asia og Latin-Amerika er det vanligste transportmiddelet fortsatt buss, sykkel eller til fots. Mange har aldri sett innsiden av et fly – og vil sannsynligvis aldri gjøre det. Det setter våre ferievaner i perspektiv, både sosialt og miljømessig.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal