Afrika - IKKE reis hit!

Afrika er et populært reisemål for nordmenn som søker eventyr og spenning, men noen ganger kan det bli for farlig.

Tekst: Meḥemmed b. Murā

Foto: Mali river/Pixabay

Afrika kan by på utrolige opplevelser, men velger du feil land kan gleden bli kortvarig. Natur og kultur er best uten at man må oppleve det med livet som innsats.

Afrikas har også spektakulær natur, spennende kulturer, folkeslag og utsøkte kulinariske opplevelser, men drømmeturen kan bli et mareritt hvis man tråkker over feil grense.

Farlige Afrika

Noen av de farligste stedene på kloden befinner seg på det afrikanske kontinent. Dessverre tror mange tilreisende at slike rykter er overdrevet. Det er de ikke. Dersom du blir skadet, eller i verste fall drept, er det ofte ingen som kan hjelpe deg. Til det er områdene for farlige og lovløse.

UD advarer

Du risikerer faktisk at ingen noensinne vil får vite hva som hendte med deg. Det norske utenriksdepartementet advarer mot steder du bør unngå. Likevel er det mange som ikke forstår at de har dårlige odds dersom noe hender.

Norske myndigheter klassifiserer problem-landene i fire kategorier.

Kategoriene

1 - Ta normale forholdsregler

2 - Vis forsiktighet

3 - Anbefales ikke

4 - Ikke reis!

Nesten alle landene norske myndigheter plasserer i kategori 4 befinner seg i Afrika. Samtlige land på listen har høy kriminalitet, terrorisme, sivil uro, kidnappinger og væpnet konflikt. Her er verstingene:

Den sentralafrikanske republikk

Utenriksdepartementet sier at mange områder i Den sentralafrikanske republikk for tiden kontrolleres av væpnede grupper som regelmessig kidnapper og dreper sivile og turister.

Transport og grensetilgang blir ofte stengt plutselig uten varsel, og den norske regjeringen kan ikke hjelpenorske borgere som trenger evakuering.

Libya

Høy risiko for kidnapping. Terroristene går målrettet mot turiststeder som hoteller, kjøpesentre og transportknutepunkter.

Tripoli og Surman har daglig terrorangrep. Angrep på offentlige kommunikasjonsmidler er den største trusselen i Libya. Noen flyplasser i landet er permanent stengt. Libya et populært turistmål med sine eldgamle kulturelle steder og museer

Avslutt

Mali

Utenriksdepartementet ber reisende unngå Mali på grunn av voldelig kriminalitet, kidnapping og væpnet ran. Nord og sentral Mali er de verste områdene.

Terrorister går målrettet på turistområder som hoteller, restauranter og nattklubber. Norge kan heller ikke her hjelpe borgere som har havnet i trøbbel, fordi ikkerhetshensyn forbyr statsansatte å gå inn i området.

Somalia

Pirater har lenge vært assosiert med Somalia. Pirater er aktive utenfor Afrikas horn, spesielt i internasjonale farvann. Det norske utenriksdepartementet advarer mot risikoen for kidnapping og drap, inkludert Somaliland og Puntland.

Forvent bomber og angrep på flyplasser, havner, offentlige bygninger, hoteller og restauranter. Angrep fra opprørsgruppen al-Shabab er ofte rettet mot hjelpearbeidere og sivile

Sudan

Utlenlandske statsborgere blir ofte arrestert. Forvent veisperringer der du ikke kan stole på noen. Bevæpnede opposisjonsstyrker er aktive langs grensen mellom Tsjad og Sudan.

Sentrale Darfur så vel som sørlige regioner som Blue Nile og South Kordofan har også høy risiko for militant konflikt.

Sør-Sudan

Utenlandske statsborgere er ofte ofre for seksuelle overgrep og voldtekt. Konflikt mellom ulike etniske og politiske grupper pågår i hele Sør-Sudan, og reisende risikerer å bli fanget midt i det hele.

Nivå 3 - også farlig

Revurder reise på grunn av mye kriminalitet, terrorisme, sivil uro, kidnapping og væpnet konflikt.Land med en nivå 3-betegnelse inkluderer:

Burkina Faso

Burundi

Tsjad

Komorene

Kongo

Guinea-Bissau

Mauritania

Niger

Nigeria

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no