Evig forbannelse

Skjult i bakken ligger mineraler verdt tusenvis av milliarder dollar. Kongo er verdens rikeste land på papiret, men for folk flest er det helvete på jord. Kolonialisme, slaveri og korrupsjon har gjort Kongo til et av de fattigste landene på kloden, der ran og voldekter er dagligdags.

Tekst: Meḥemmed b. Murā
Foto: Pixabay

Den Demokratiske Republikken Kongo er et massivt land, på størrelse med Vest-Europa, og i begynnelsen var det nettopp Europa som bestemte seg for å ta all den rikdom de kunne fra det store vakre landet i Afrika. Kongo er velsignet med alle typer mineraler, men er likevel rangert lavest på FNs menneskelige utviklingsindeks.

Mange om beinet

Etterhvert har USA, Russland og Kina blandet seg i kampen, som sultne bikkjer rundt et bein. Globale konsern og fremmede makter har stor interesse å ødelegge, undertrykke og forhindre enhver sterk, stabil, legitim regjering. Det hviler en evig forbannelse over Den demokratiske republikken Kongo.

Portugisere

Da portugisiske handelsmenn ankom fra Europa på 1480-tallet, skjønte de fort at de hadde snublet over et land med enorm naturrikdom, pluss en enorm mengde slaver. Kongo hadde en nesten uuttømmelig mengde av sterke, sykdomsresistente slaver. Portugiserne lastet fire millioner slaver inn i engelske skip.

Engelskmenn

Britiske byer og kjøpmenn ble rike på et land de aldri hadde sett eller kom til å se. I Kongo var rettssikkerheten ikke-eksisterende, og slik har det fortsatt til i dag. Årsaken er som den var, landets enorme rikdommer. Stabilitiet, demokrati og trygghet ville sørget for at ressursene tilfalt menneskene som bor i Kongo.

Voldtekter

All rikdommen har vært en katstrofe for det afrikanske landet. Grådighet blandet med lovløse tilstander har ført til den blodigste konflikt verden har sett siden andre verdenskrig. Krigen i Ukraina er som en kinaputt i forhold. Mer enn fem millioner mennesker har dødd, millioner har blitt drevet på flukt av sult og sykdom. Millioner av kvinner og jentebarn har blitt voldtatt.

Salomos miner

Den virkelige forbannelsen befinner seg under bakken. Enorme forekomster av kobber, gull, diamanter, kobolt, uran, og coltan er bare noen av mineralene som gjør landet til et av verdens rikeste land. Men det virker som landets forbannelse er dyptgripende og nesten overnaturlig.

Aldri fred å få

I en periode da slaveriet ble upopulært og forbudt skulle man tro det stakkars landet ville fått fred en liten stund. Men det motsatte som skjedde. Vi fikk den industrielle revolusjon. Millioner av biler og sykler skulle ha gummidekk. Og hvor fikk man det fra? Kongo. I en slaveri og drapsorgie verden ikke hadde vært vitne til før, kuttet den belgiske kong Leopold hendene av millioner av afrikanere for å få dem til å jobbe fortere.

Store summer til Norge

Til og med Norge tjente enorme summer på massedrapene i Kongo. Kong Leopold av Belgia fant ut at slavene allerede var der gummiplantasjene var. Det var bare å passe på at de ikke rømte. Det gjorde man best ved å la tungt væpnede drapsavdelinger kutte venstrehendene av slaver, og sende bevisene til hoved-administrasjonen. For at de ikke skulle råtne og tiltrekke seg insekter, røkte belgierne alle de avkappede hendene, før de sente lassevis sørover med båt.

Norsk bok

I en bok skrevet av den norske forfatteren Jesper Enerstvedt kommer det frem at Norge var et av landene i Europa som tjente mest på et folkemordet. I boken” Norsk Suppe” beskrives det i detalj hvordan norske foretningsmenn deltok på toppnivå i handelen med gummi fra Kongo.

Representerte Norge

Som Norges konsul i Paris brukte Thams sine politiske verv for alt det var verdt, hvilket ikke var så lite. Verdens største kilde av gummi var bokstavelig gull verdt i en tid da sykkel- og bildekk, og elektrisk isolasjon, var blant de viktigste handelsvarer i Vesten.

Avslutt

Orkla

Boken Norsk Suppe beskriver hvordan handelsmannen Christian Thams drev foretning med kong Leopold. Den belgiske kongen kom flere ganger til Norge for å besøke Thams og gå på jakt i Trøndelag. Pengene fra gummiplantasjene i Kongo brukte Thams på å etablere Orkla, som eksisterer den dag i dag, og selger både syltetøy og den kjente frossen-pizzaen Grandiosa. På aksjonærlisten fikk Thams med seg kjente rike nordmenn, men også den kjente svenske Wallenberg familien.

Barbarisk

Belgia, godt hjulpet av norske foretningsmenn, sto bak et barbarisk styre med en hvit sikkerhetsstyrke, der innbyggernes koner ble internert for å sikre lydighet under fangenskapet. Mennene ble deretter tvunget til å gå inn i jungelen og høste gummien. Ulydighet eller motstand ble møtt av umiddelbar straff - pisking, avskjæring av hender og død. Millioner omkom.

Protester til ingen nytte

Men den evige forbannelse for Kongo forsvant ikke med belgierne, da massive protester over hele jordkloden, fra bl.a kjente folk som Charlie Chaplin, førte til belgisk exit. Tvert imot. Igjen gikk Kongo fra vondt til verre. Første verdenskrig trengte kobberhylser til patroner. Og hvor fant de konbberet? I Kongo. Messinghylstrene til allierte granater som ble avfyrt ved ved Somme var 75 % kongolesisk kobber.

Atombomber

Under andre verdenskrig kom uranet til atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki fra en gruve i det sørøstlige Kongo. Demokratiske folk og partier i vesten fant ut at vestlige friheter ikke kunne forsvares i Kongo. Ressursene var for viktige. Derfor ble svarte kongolesere nektet å stemme, danne fagforeninger og politiske foreninger. De ble nektet alt utover den mest grunnleggende utdanningen.

Fake demokrati

Vesten holdt Kongo på et infantilt utviklingsnivå som passet pengene våre, og sørget for at når uavhengigheten kom var det ingen kongolesisk elite som kunne styre landet. Uavhengigheten i 1960 var derfor forutsigbart katastrofal. En fullstendig uthult uavhengighet, også kontrollert av vestlige interesser. Av fem tusen offentlige jobber var bare tre holdt av kongolesere, og det var ikke en eneste kongolesisk advokat, lege, økonom eller ingeniør.

Diktator

Da kongoleseren Patrice Lumumba gjorde opprør ble han henrettet av vestlig-støttede opprørere. Vesten satt inn Joseph-Desire Mobutu, som noen år tidligere hadde vært sersjant i den koloniale politistyrken.

Concorde

Mineralene rant ut av Kongo på billigsalg. Vesten skjulte seg bak at alt var bra så lenge ikke Sovjetunionen fikk kloa i Kongo. Mobutus sølvpenger kom i form av milliarder av dollar, oget palass bygget i den mest avsidesliggende jungelen ved Gbadolite. Det sykeste var likevel en ultralang flystripe i jungelen konstruert for å ta imot Concorde-fly chartret for shoppingturer til Paris.

Anarki

I 1997 invaderte en allianse av afrikanske nabostater, ledet av Rwanda Kongo. Mobutus hær imploderte, og Concorde-flyet med Mobutu lettet en siste gang fra Versailles-palasset i jungelen. Nå ble Kongo inn dratt rett inn i en ny forferdelig krig. Hundrevis av væpnede grupper utførte grusomheter, millioner døde. Barnesoldater samlet hærer av slaver for å grave etter mineraler som coltan, en nøkkelkomponent i mobiltelefoner, den siste besettelse i den utviklede verden.

Evig forbannet

Fortsatt er Kongo et helvete på jord. En bråte utenlandske multinasjonale konsern med egne vaktstyrker. Enorm korupsjon. Det afrikanske landet er tilsynelatende evig forbannet. Et permanent sted for urettferdighet, død og lidelse.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no