Foto: Pixabay/motparten
Tekst: Johan Enerstvedt
Dato: 20.10.24
En “valgintegritetsindeks” produsert av Harvard University og University of Sydney plasserer USA på lik linje med land som Kamerun. Partienes praktiske politikk er nærmere hverandre enn Høyre og Arbeiderpartiet i Norge. Amerikanske presidentvalg er en farse og et spill for galleriet. Det er ikke demokratisk. Utenlandske observatører slår igjen fast at politiske partier i USA ikke har muligheten til å oppnå reell makt, på grunn av et udemokratisk og gammeldags system.
Som Kamerun
I ekspertundersøkelsen The Perceptions of Electoral Integrity, (PEI 7.0) kommer USA katastrofalt dårlig ut. I stedet for å bli rangert med Norge og andre store vestlige demokratier, - befinner USA seg sammen med land som Kosovo og Romania. Seniordirektør Sarah Repucci ved Freedom House, en tenketank i Washington DC, mener det er demoraliserende for mange amerikanere å se at det systemet der de skal stemme blir sammenlignet med Kamerun i Afrika – et regime som amerikanere helst ikke vil bli sammenlignet med.
Ikke ekte valg
Gang på gang får det amerikanske folket bare to personer å velge mellom, fra to partier, som til tross for at de prøver å dokumentere forskjeller, er mindre forskjellige enn Arbeiderpartiet og Høyre i Norge. Både innad i USA og utenfor landets grenser snakkes det nå oftere om at valgsytemet er lite demokratisk og dessuten veldig gammeldags.
Umulig
Det har aldri skjedd i USAs historie at et mindre parti har vunnet fram, eller fått muligheten til å påvirke politikken. Nye partier har har ikke en gang kommet til et punkt der de har hatt en reell sjanse. Til det har organisasjonene til både det demokratiske og det republikanske partiet alt for store økonomiske og menneskelige ressurser, - samtidig som et gammeldags valgsystem sørger for at det er umulig for nye partier å oppnå noe som helst.
Gammeldags
Topartisystemet i USA er nesten like gammelt som landet selv. I mer enn to hundre år har hver eneste amerikanske president tilhørt en av de to store politiske grupperingene i landet. Det amerikanske Representantenes hus er det nedre kammeret i USAs kongress, med Senatet som det øvre kammeret. Huset møtes i sørfløyen av United States Capitol. Huset er designet som et topartisystem, med et flertallsparti i regjering og et minoritetsparti i opposisjon.
Først - størst
Mange mennesker sier at de ville stemt på et uavhengig parti eller en uavhengige kandidat, hvis disse partiene hadde noen reell sjanse til å vinne. Det har de ikke, og det er flere grunner til dette. Hovedårsaken er stemmesystemet "først størst" som brukes i USA. Det betyr at det er det partiet som får flest stemmer, enten det er flertall eller ikke, som er det partiet som vinner muligheten. Denne valgordningen gir en enorm fordel til det toparti-systemet som vi ser i dag.
Tvang
Systemet tillater bare ét parti å vinne, og det holder å ha bare én stemme mer enn nummer to på listen. Dette hindrer mindre partier i å delta i valg. Når tre eller flere partier er i et kappløp i et slikt system, har de en klar fordel av å slå seg sammen. Dette foregår altså før velgerne noen gang får avgitt en stemme til en presidentkandidat, og deler raskt ned en lang liste med potensielle partier i to blokker som konkurrerer med hverandre valg etter valg.
Redde
Folk kvier seg for avgi stemme til et mindre parti som velger å delta i valget alene. Selv om mange liker et mindre partis politiske forslag best, stemmer de ikke på det, i frykt for å «kaste bort» stemmen sin på et parti som ikke har noen sjanse til å vinne valget uansett. Folk tvinges til å stemme på den store partikandidaten som er mest akseptabel for dem. I realiteten er det ikke noe ekte demokrati, fordi det bare er en teoretisk mulighet for andre partier å oppnå makt. Da er det bare et spill for galleriet.
Duvergers lov
I statsvitenskap blir dette faktum omtalt som "Duvergers lov". Det skal litt til å lage lover i faget statsvitenskap, en ikke eksakt vitenskap, - fordi mennesker er så surrete at det ikke er mulig å generalisere om noe som helst.