Foto: faksimile/pixabay/theContrapart.com
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 22.01.25
Donald Trump forsøkte i sin tale til folket å legge vekt på at han nå skal innlede en ny storhetstid for USA. Mange mener at det er for sent. At det råmaterialet Trump har til disposisjon rett og slett er for dårlig. Folk mener også at Trump ikke har viljen til å endre grunnleggende amerikansk politikk. USA skal fortsatt være mulighetenes land der alle kan gjøre som de vil. Koste hva det koste vil.
Vil ikke endre
De som ikke kjøper Trumps lovnad om gull og grønne skoger peker på at forfallet i USA nå er for stort og omfattende, og at viljen til å endre grunnleggende politikk ikke er til stede. Forfallet peker Trump på selv. Han sier rett ut at USA er et land som er nede i knestående. Dårlig utbygget infrastruktur og byer der man bokstavelig talt ser malingen flasser av veggene er begge deler synlige tegn på elendigheten. Trumps løsning er ikke å endre det amerikanske systemet. Han snakker ikke om en omfordeling av godene etter skandinavisk modell. Tvert imot.
Går til helvete
Trumps kongstanke er å isolere USA og sette toll på nær sagt alt som kommer fra utlandet. Det vil si alt som er bedre enn tilsvarende amerikanske produkter. Onde tunger mener derfor USA snart kan befinne seg i en situasjon der mye er gammeldags og har dårligere kvalitet enn i land USA ønsker å sammenligne seg med. Kort sagt - at det går til helvete. Da motpartens redaktør kjørte gjennom tre amerikanske stater med sin ti år gamle sønn i 2023 oppdaget sønnen at det nesten ikke var internett noen steder. Til og med i små tettsteder var man på et teknologisk steinaldernivå med 3G. Her dalte gammel murpuss stille ned i hodet på hjemløse og narkomaner, som selvforskyldt ikke nådde opp i landet der alt er mulig.
Grusomme tall
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterer at omtrent 42,4% av voksne og 19,3% av barn og unge i USA var overvektige i 2017-2018. Alkoholrelaterte dødsfall er en betydelig folkehelseutfordring, med over 95 000 dødsfall per år tilskrevet alkoholrelaterte årsaker. I 2021 døde mer enn 100 000 amerikanere av narkotikaoverdoser, en rekordhøy økning drevet av fentanyl.
Edruelig
Kina har en edruelig befolkning uten fedme og narkoproblemer, og som dessuten jobber billig og lenge uten å klage. Også Europa klarer seg godt, der “tynne” franskmenn og kvinner leverer merkeverarer som Champagne og Cognac. Italienerne har olivenolje, Gucci og Ferrari og selvsagt viner fra Toscana. Tyskland klarer seg enda bedre. De har bilprodusenter som Volkswagen og Mecedes som er store i Kina. I USA er det stikk motsatt. Landet klarer ikke lenger matche den kinesiske prisen eller kvaliteten.
Trumps illusjon
Donald Trump er sikker på at resepten er toll og handelskrig mot Kina. Nå truer han Europa med det samme. Europa kommer ikke til å finne seg i dette. En stor del av Europas eksport er til Kina som er et enormt marked. I det siste året har Europa våknet til en storm av protester fra bedriftsledere og politikere som ikke vil bli dratt med i det amerikanske dragsuget. Europa har kvalitet. Europa har tradisjoner.
USA og Donald Trump lever i en illusjon og landet er nede for telling med sykdommer man ikke blir kvitt så lett.
Toppen
Opprør mot USA
En stund så det ut til at Europa fulgte amerikanske råd om å sette toll på kinesiske produkter. Nå er det snart bråstopp for denne tankegangen. Tyskland mener EU-vedtaket om 38 prosent toll på kinesiske elbiler vil ødelegge tysk industri. Frankrike vil heller ikke krangle med Kina. De ønsker ikke at kineserne skal svare med toll på gourmetprodukter, vin, brennevin, klær og kosmetikk. Frankrike har Champagne, Bordeaux, Cognac, Louis Vutton, Loreal og ikke minst flyselskapet Airbus med egen produksjonslinje i Kina. I Italia er de redde for at kineserne skal legge toll på Guccii, Prada, Ferrari og viner fra Toscana og Piemonte. I motsetning til USA har Europa en rekke merkevarer som er svært populære i Kina.
Total krig
Trump sier selv at handelskrigen melom USA og Kina startet fordi amerikanske produkter ikke holder mål og ikke kan konkurrere med kinesiske produkter. Amerikanske bilorganisasjoner sa rett ut at den amerikanske bilindustrien ville dø dersom Kina fikk fritt spillerom i USA. Derfor startet Donald Trump en regelrett handelskrig med Kina der han satte opp tollen på kinesiske produkter for å beskytte amerikansk bilindustri. Siden har krigen eskalert til å bli total.
Drittland
Noen få dristige komikere våger allerede å spøke om elendigheten. De peker på at konsekvensene av at USA legger toll på alle produkter som er bedre og billigere enn deres egne er at USA isoleres og til slutt sitter igjen med en "drittbefolkning med drittprodukter". Det høres brutalt og rasistisk ut, men "hva kaller man en overvektig pillemisbruker som kjører rundt i en amerikanskprodusert bil med defekt varmeapparat og bladfjærer?" Denne typen uttalelser kan virke overdrevne og sleivete, men som i mye talkshow-humor er det nok et snev av sannhet i det også.
Ufattelige beløp
USAs eksport til Kina sank allerede i begynnelsen av handelskrigen. En rapport fra Amerikanske Peterson Institute for International Economics (PIIE) i januar 2020, estimerte at den amerikanske eksporten til Kina hadde blitt redusert med rundt 30 milliarder dollar årlig som følge av handelskrigen. Det er tre hundre millarder kroner. Også US-China Business Council, USCBC, estimerte at eksporten hadde blitt redusert med 26 milliarder dollar årlig. I dag har den amerikanske handelskrigen tatt av. Nylig signerte Biden-administrasjonen en lov om 100% straffetoll på kinesiske elbiler.
Kina mister marked
Amerikanernes intensjon med å sette toll på de kinesiske varene var å stoppe produktene, eller å minske importen dramatisk. Det klarte de. Derfor rammet handelskrigen også Kina. Det er to parter i en konflikt. Hele 66,4 prosent av Kinas totale eksport fikk føle på kroppen en minsket eksport. Også her var betydningen av handelskrigen i kroner og øre er nesten ufattelig for norske ører. Kinas eksport til USA sank med over tre prosentpoeng fra 2018 til 2022. Det tilsvarte rundt 100 milliarder amerikanske dollar eller omlag tusen milliarder kroner tapt hvert eneste år. Det er en syttendedel av hele det norske oljefondet.
Slutt på tålmodigheten
Både USA og Kina sitter på varer de ikke får solgt. Kina lesser varene på ASEAN-landene, men land som Thailand og Malaysia klager ikke, fordi varene er bra, og til og med på tilbud. Det er verre for Europa. En strøm av dyrere og dårligere varer finner veien over dammen fra USA til Europa. Det ligger ingen automatikk i å få smarte businessfolk i Europa til å kjøpe dyrt og dårlig. USA har bedrevet kraftig lobbyvirksomhet. Land som Norge var enkle å overtale. Vi kastet ut Huawei som spioner når vi ble bedt om det. Hvis USA nå gjør alvor av å sette toll på europeiske varer kan det fort bli slutt på tålmodigheten i Europa, som har en rekke varer som er svært etterspurte i Kina.
Hovedsiden