Fattige, eldre og straffedømte

De svakeste får ikke stemmme

Tretti millioner amerikanere er fratatt muligheten til å stemme. Utenlandske observatører konkluderer med at nye amerikanske lover gjør det umulig for mange unge, eldre, fattige, fargede og straffedømte å stemme. Verken Harris eller Trump bryr seg.

Foto: Pixabay/motparten
Tekst: Johan Enerstvedt
Dato: 24.10.24

Ungdom får ikke stemme fordi de har flyttet, fattige får ikke stemt på grunn av nedlagte valglokaler, millioner får ikke stemt på grunn av feil legitimasjon, og i mange distrikter hjelper det ikke å stemme, fordi myndighetene låner vekk stemmen din til et annet distrikt.

Mørk middelalder

I USA sloss begge de to politiske blokkene om å hindre motstanderens velgere i å komme til urnene. Fra før har USA tatt stemmerettighetene fra straffedømte. Verken Laila Bertheussen eller Kjell Inge-Røkke ville fått lov å stemme i USA. At mange unge som ikke selv har valgt å vokse opp i strøk med kriminalitet har mistet stemmerettighetene, er noe man i utlandet ofte forbinder med den mørke middelalderen i Europa eller apartheid i Sør-Afrika.

Guffen fortid

i 1965 marsjerte Martin Luther King Jr i protest mot hvite lovgivere som hindret afroamerikanere fra å stemme. På den tiden utgjorde svarte mennesker bare to prosent av stemmelistene selv i områder der de svarte hadde flertall. På forskjellig vis sørget lovgiverne for at de fargede ikke var å finne på lister over stemmeberettigede. At man nå er på vei tilbake til slike tilstander bekymrer folk både i og utenfor USA. Takket være mr.King laget USA “Voting Rights Act”, der de enkelte statene ikke på egenhånd kan lage hindringer for folk som vil stemme.

Gammeldags

Amerika var en gang i tiden stolt av å holde frie og rettferdige valg, og stemmeretten var nedfelt som det grunnleggende prinsippet for det amerikanske demokratiet. En urovekkende trend er at man nå systematisk forsøker å hindre amerikanere fra å stemme. Hovedsakelig gjelder dette unge, fattige, fargede og eldre mennesker. USA har blitt håpløst gammeldags. Bank-ID er en fjern drøm. Utenfor stemmlokalene står valgpolitiet og nekter fattige og eldre med feil legitimasjon å stemme.

Annulerte loven

Voting Rights Act av 1965 sørget for at den føderale regjeringen holdt orden på statene, så de ikke kunne tukle med den grunnlovsnedfelte retten til å stemme. Men nå har det utenkelige skjedd. Nylig annulerte høyesterett loven fra 1965. Det betyr i praksis at statene ikke lenger trenger en "forhåndsgodkjenning" fra den føderale regjeringen dersom de vil lage det vanskeligere for noen å stemme. I demokratisk sammenheng er dette et skritt i feil retning. Kanskje til og med en katastrofe for det amerikanske demokratiet.

Farlig utvikling

Loven som beskyttet de svakere i samfunnet er fjernet av høyesterett, og selv konservative amerikanske aviser er bekymret for at slike lovendringer truer USAs forhold til europeiske demokratier, som er veldig opptatt av å kritisere land som Kina for brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Barack Obama mente endringen av loven var et alvorlig angrep på demokratiet. Obama gikk så langt som å si at USA var det eneste demokratisk landet i verden som gikk inn for å hindre folk i å stemme.

Tilbakefall

Å bruke forskjellige virkemidler til å hindre visse grupper å stemme er langt fra nytt i USA. Etter avskaffelsen av slaveriet på 1800-tallet fikk svarte folk stemme, men etter en kort periode da svarte politikere begynte å vinne valg, begynte det hvite flertallet å innføre restriksjoner. At man nå er i ferd med å gjeninnføre slike tiltak er etter europeisk demokratisk standard, svært bekymringsfullt. En rapport fra New York University viser at en rekke stater har endret valglovene, med konsekvens at mange ikke får stemt.

Europa best

Både i Norge og Sverige blir alle velgere automatisk registrert. Norge rangeres høyt på en "valgintegritetsindeks" produsert av akademikere ved Harvard University og University of Sydney. USA blir ikke rangert med vestlige demokratier. USA befinner seg på nederste halvdel av listen med land som Kosovo og Romania. I motsetning til i Norge hvor man gjør det enklere og enklere for folk å stemme, skjer det motsatte i USA. Amerikanerne møter stadig nye hindringer når de vil til stemmeurnene. Valglovene blir bestemt av partipolitiske lovgivere og administrert av statssekretærer, som samtidig er partipolitiske tjenestemenn.

Trussel

De fleste ekspertene er enige i at det er det republikanske partiet som nyter godt av å hindre unge, fattige og straffedømte i å stemme. Demokratene har derimot sine egne metoder for å at det skal lønne seg å hindnre folk i å stemme. Såkalt “Gerrymandering og Voter purging” er kjente virkemidler. Det amerikanske demokratiet skjelver nå i grunnvollene fordi begge de statsbærende partiene bruker diktatur-metoder der de opphever grunnlovsrettigheter, under ulike typer kamuflasje.

Kynisk spill

Bare i Texas alene ble det anslått at seks hundre tusen mennesker ved siste valg ble forhindret i å stemme på grunn av at de å manglet en ny type ID som trengs for å stemme under statens nye retningslinjer.

Oversikt

Tragisk

Estimater fra New York University forteller at sjokkerende tretti millioner amerikanere som vil stemme, - er forhindret fra å gjøre dette av forskjellige årsaker. Man kan ikke peke på at et enkelt parti står bak elendighet. Mye tyder på at begge de statsbærende partiene bruker de såkalt “mindre heldige” i et kynisk spill for egen vinning.

Fjerner stemmelokaler

I motsetning til i Norge der man kjører gamle folk til stemmelokalene, er det i USA vanskelig å finne en stemmeboks. En rapport utgitt av Leadership Conference Education Fund, viste at 1688 valglokaler har blitt stengt siden 2012. American Civil Liberties Union of Georgia viste at folk måtte reise milevis for å avgi sine stemmer. Disse stengningene er et direkte resultat av endringene i stemmerettsloven i 2013. Nå minner det snart mer om valgene i en banan-republikk.

Rammer millioner

Hele sytten millioner mennesker ble strøket av valglistene og nektet å stemme mellom 2016 og 2018, på grunn av såkalt "Voter purging" en ordning som skal sørge for at folk ikke stemmer dobbelt og at personer som har dødd eller flyttet blir fjernet fra listene. Dette er helt legitime begrunnelser, men har likevel ført til at millioner av mennesker ikke får stemt, noe som ville vært utenkelig i Norge. Rett og slett fordi våre systemer er bedre, og at vi ikke vil ha det slik.

Teknologisk tilbakeståended

Utfordringene med "voter purging" viser at USA er i ferd med å komme også teknologisk i bakleksa. Når man snakker et tosifret antall millioner mennesker sier det seg selv at dette er alvorlig for demokratiet. I Norge der alle har Bank-ID og med effektive datasystemer, er slike tilstander helt utenkelige. Studenter som flytter fra Bergen til Oslo kommer ikke til å bli nektet å stemme i Norge med det første. Heller ikke gamle damer med feil legitimasjon.

Straffedømte

Omlag 6.6 millioner amerikanere får heller ikke stemme fordi dømte forbrytere ikke har stemmerett i USA i en viss periode. Tre stater – Iowa, Kentucky og Virginia – fratar folk rettighetene for livet. Slike vedtak har laget revolusjon i andre land tidligere. Tar man alt håp og alle rettigheter fra folk har de alt og vinne og ingen ting å tape på å bidra til å styrte regjeringen.

Apartheid

Konsekvensene er blant annet at én av 13 afroamerikanere har mistet sin stemmerett, sammenlignet med én av 56 ikke-svarte velgere, ifølge Sentencing Project. I stedet for å hjelpe folk som har fått problemer på grunn av myndighetenes feilslåtte politikk, har politikerne tatt stemmeretten fra dem, Unge mennesker fra ghettoer som har vokst opp i nærmest lovløse forhold, blir som tredjerangs borgere. USA er på god vei til å lage apartheidregler som Sør-Afrika hadde tidligere. Selv ikke i Kina eller Russland tar man stemmeretten fra mennesker som har sittet i fengsel.

Kritikk

For utenlandske observatører er det åpenbart at de som har makten kontrollerer og begrenser "de mindre heldige". Republikanerne i Florida vil ikke returnere stemmeretten til frigitte fanger. Det gjelder 1,4 millioner mennesker i staten. Når man tenker på at marginen mellom Trump og Hillary Clinton i det siste presidentvalget i Florida var 1,2 poeng, er det klart at slike ting har stor politisk betydning og sprengkraft. Men et samfunn som tar stemmeretten fra folk for at noen skal vinne valg blir raskt gjenstand for internasjonal kritikk.

Gerrymandering

Et underlig amerikansk fenomen som også sjokkerer og bekymrer utenlandske observatører er såkalt "Gerrymandering", der de som har makten i en stat kan tegne nye grenser i distriktene, slik at de kan "pakke" politiske motstandere inne unaturlige distrikter, for at de skal få færre seter etter valget. I Norge ville det blitt ramaskrik om Oslo "lånte" noen Høyrevelgere fra Bærum for å sikre blått flertall i hovedstaden, ved at man for eksempel, skar ut Vollsveien fra Lysaker.

Høyesterett

I USA prøvet man “klipp-ut” saken for Høysterett, som hadde problemer med å bestemme seg, men som endte opp med 5 mot 4 på at Gerrymandering ikke er grunnlovsstridig. Det er derfor fritt fram for politikerne å leke litt med linjal og fargestifter. Det er nærmest ubegripelig for valgobservatører fra andre land å forstå hvordan det er mulig for et demokrati å ha en slik praksis. Tvert imot har man i Europa strenge regler for å unngå nettopp slike tilstander.

Salamander

Navnet "gerrymandering" stammer fra en kombinasjon av guvernør Elbridge Gerry sitt navn og ordet "salamander". I 1812, da Gerry var guvernør i Massachusetts, ble valgdistriktene hans formet på en måte som liknet en salamander, og dette ble oppfattet som en taktikk for å sikre politisk makt.

Misbrukes

Alle demokratisk land har forskjellige mekanismer og regler for å begrense eller forhindre manipulasjon av folks muligheter til å stemme. Kanskje må man endre stemmesystemet i USA. >Systemet favoriserer det såkalte toparti-systemet, som sørger for at det er så godt som umulig for nye parier å få innflytelse.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal