Tragisk
Estimater fra New York University forteller at sjokkerende tretti millioner amerikanere som vil stemme, - er forhindret fra å gjøre dette av forskjellige årsaker. Man kan ikke peke på at et enkelt parti står bak elendighet. Mye tyder på at begge de statsbærende partiene bruker de såkalt “mindre heldige” i et kynisk spill for egen vinning.
Fjerner stemmelokaler
I motsetning til i Norge der man kjører gamle folk til stemmelokalene, er det i USA vanskelig å finne en stemmeboks. En rapport utgitt av Leadership Conference Education Fund, viste at 1688 valglokaler har blitt stengt siden 2012. American Civil Liberties Union of Georgia viste at folk måtte reise milevis for å avgi sine stemmer. Disse stengningene er et direkte resultat av endringene i stemmerettsloven i 2013. Nå minner det snart mer om valgene i en banan-republikk.
Rammer millioner
Hele sytten millioner mennesker ble strøket av valglistene og nektet å stemme mellom 2016 og 2018, på grunn av såkalt "Voter purging" en ordning som skal sørge for at folk ikke stemmer dobbelt og at personer som har dødd eller flyttet blir fjernet fra listene. Dette er helt legitime begrunnelser, men har likevel ført til at millioner av mennesker ikke får stemt, noe som ville vært utenkelig i Norge. Rett og slett fordi våre systemer er bedre, og at vi ikke vil ha det slik.
Teknologisk tilbakeståended
Utfordringene med "voter purging" viser at USA er i ferd med å komme også teknologisk i bakleksa. Når man snakker et tosifret antall millioner mennesker sier det seg selv at dette er alvorlig for demokratiet. I Norge der alle har Bank-ID og med effektive datasystemer, er slike tilstander helt utenkelige. Studenter som flytter fra Bergen til Oslo kommer ikke til å bli nektet å stemme i Norge med det første. Heller ikke gamle damer med feil legitimasjon.
Straffedømte
Omlag 6.6 millioner amerikanere får heller ikke stemme fordi dømte forbrytere ikke har stemmerett i USA i en viss periode. Tre stater – Iowa, Kentucky og Virginia – fratar folk rettighetene for livet. Slike vedtak har laget revolusjon i andre land tidligere. Tar man alt håp og alle rettigheter fra folk har de alt og vinne og ingen ting å tape på å bidra til å styrte regjeringen.
Apartheid
Konsekvensene er blant annet at én av 13 afroamerikanere har mistet sin stemmerett, sammenlignet med én av 56 ikke-svarte velgere, ifølge Sentencing Project. I stedet for å hjelpe folk som har fått problemer på grunn av myndighetenes feilslåtte politikk, har politikerne tatt stemmeretten fra dem, Unge mennesker fra ghettoer som har vokst opp i nærmest lovløse forhold, blir som tredjerangs borgere. USA er på god vei til å lage apartheidregler som Sør-Afrika hadde tidligere. Selv ikke i Kina eller Russland tar man stemmeretten fra mennesker som har sittet i fengsel.
Kritikk
For utenlandske observatører er det åpenbart at de som har makten kontrollerer og begrenser "de mindre heldige". Republikanerne i Florida vil ikke returnere stemmeretten til frigitte fanger. Det gjelder 1,4 millioner mennesker i staten. Når man tenker på at marginen mellom Trump og Hillary Clinton i det siste presidentvalget i Florida var 1,2 poeng, er det klart at slike ting har stor politisk betydning og sprengkraft. Men et samfunn som tar stemmeretten fra folk for at noen skal vinne valg blir raskt gjenstand for internasjonal kritikk.
Gerrymandering
Et underlig amerikansk fenomen som også sjokkerer og bekymrer utenlandske observatører er såkalt "Gerrymandering", der de som har makten i en stat kan tegne nye grenser i distriktene, slik at de kan "pakke" politiske motstandere inne unaturlige distrikter, for at de skal få færre seter etter valget. I Norge ville det blitt ramaskrik om Oslo "lånte" noen Høyrevelgere fra Bærum for å sikre blått flertall i hovedstaden, ved at man for eksempel, skar ut Vollsveien fra Lysaker.
Høyesterett
I USA prøvet man “klipp-ut” saken for Høysterett, som hadde problemer med å bestemme seg, men som endte opp med 5 mot 4 på at Gerrymandering ikke er grunnlovsstridig. Det er derfor fritt fram for politikerne å leke litt med linjal og fargestifter. Det er nærmest ubegripelig for valgobservatører fra andre land å forstå hvordan det er mulig for et demokrati å ha en slik praksis. Tvert imot har man i Europa strenge regler for å unngå nettopp slike tilstander.
Salamander
Navnet "gerrymandering" stammer fra en kombinasjon av guvernør Elbridge Gerry sitt navn og ordet "salamander". I 1812, da Gerry var guvernør i Massachusetts, ble valgdistriktene hans formet på en måte som liknet en salamander, og dette ble oppfattet som en taktikk for å sikre politisk makt.
Misbrukes
Alle demokratisk land har forskjellige mekanismer og regler for å begrense eller forhindre manipulasjon av folks muligheter til å stemme. Kanskje må man endre stemmesystemet i USA. >Systemet favoriserer det såkalte toparti-systemet, som sørger for at det er så godt som umulig for nye parier å få innflytelse.