Foto: pixabay/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 20.07.24
Teknologiaksjer rundt om i verden har falt den siste uken på grunn av frykt i den globale databrikkeindustrien. Årsaken er at Biden-administrasjonen har planer om å stramme ytterligere inn på restriksjonene for eksport av halvlederutstyr til Kina. Oljefondet har investert i nederlandske ASML som er en av de viktigste leverandørene av avansert litografiutstyr til halvlederindustrien. ASMLs aksjer er notert på Euronext Amsterdam-børsen, og er også tilgjengelige som American Depositary Receipts (ADRs) på NASDAQ i USA.
Farlig politikk
Gina Raimondo, USAs handelsminister hevder restriksjoner mot Kina på avansert halvlederteknologi vil akselerere Kinas egen produksjon. Kina lager selv halvledere, men til nå har de beste litografi-maskinene vært laget av blant annet nederlandske ASML, der oljefondet er storaksjonær. Raimondo er med god grunn redd for at Kina snart blir kan matche denne kvaliteten og bli selvforsynt på halvledere.
Feil strategi
Biden administrasjonen tror at man ved å begrense Kinas tilgang til avanserte verktøy og teknologi, kan opprettholde et amerikansk teknologisk forsprang. Det tror ikke verken handelsministeren eller analytikere, som mener Kina for lengst har nådd et nivå der de effektivt kan intensiverer egne utviklingsprogrammer som et svar på begrensningene.
Uenige
Nå blir den amerikanske strategien diskutert heftig av politiske ledere og analytikere som følger utviklingen i teknologi- og handelskrigen mellom USA og Kina. Fordi Kina fram til 2018 har vært USAs viktigste handelspartner har landet måttet finne nye markeder for en rekke amerikanske produkter. Europa har til nå stått for den viktigste hjelpen. Den amerikanske handelsministeren har uttalt til CNBC at en reduksjon i salg av halvledere kan slå tilbake på USA og bli svært negativt på sikt.
"It’s possible that they (China) accelerate their effort to develop it indigenously."
Kan gjøre det selv
Bloomberg News rapporterte 17.juli at den amerikanske regjeringen forbereder seg på å stramme inn på eksportrestriksjonene for halvlederprodusenter som ASML og Tokyo Electron. Kina lager allerede halvledere, men til nå har de aller beste kommet fra det nederlandske firmaet ASML og det japanske Tokyo Electron. Begge er giganter innenfor avanserte halvledere. Nå er de redd for at de hjelper konkurrentene i Kina, samtidig som de reduserer eget salg.
Oljefondet tapte stort
Etter at Bloomberg slapp katta ut av sekken gikk det rett vest med aksjekursene som oljefondet eier i nederlandske ASML. De suste ned 11%. Tokyo Electron falt med nesten 9 %. Nvidia dalte 6,6 % og AMD hele 10 %. Dette signaliserer at selskapene forstår at det på sikt vil dukke opp like bra kinesiske halvledere, fordi Kina er i stand til å lage like gode litografimaskiner selv. Da vil halvlederindustrien kunne lide samme skjebne som bilindustrien. På et eller annet tidspunkt må USA forstå at den eneste veien til suksess er å lage egne produkter som kan konkurrere både på pris og kvalitet.
Suspekte eiere
På eiersiden hos ASML finner du selskaper som BlackRock, som har vært gjenstand for en rekke kontroverser fordi de investerer i selskaper som produserer kontroversielle våpensystemer, inkludert kjernevåpen, landminer og klasebomber. Selskapet kritiseres for sitt engasjement i konfliktsoner. De har vært tilstede med våpen og logistikkstøtte i Midtøsten, Afghanistan, India, Pakistan, Irak, Israel og flere steder i Afrika i land som Nigeria, Sør-Sudan og Den demokratiske republikken Kongo, hvor våpenhandel har bidratt til å forlenge konflikter og humanitære kriser.
Skal USA overleve må de begynne å produsere egne produkter som på ærlig vis kan konkurrere med andre lands produkter.