USA varsler halvleder-restriksjoner

Saboterer oljefondet

Aksjene oljefondet eier i nederlandske ASML sank som en stein i verdi etter at USA varslet nye sanksjoner mot Kina. Å tape kunder er aldri god butikk, spesielt ikke når kunden er i stand til å lage halvledere selv. Også USAs egen handelsminister uttrykker nå bekymring.

Aksjene til Statens Pensjonsfond Utland stuper på grunn av amerikansk sabotasje.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Ludvig Storn
Dato: 20.07.24

Teknologiaksjer rundt om i verden har falt den siste uken på grunn av frykt i den globale databrikkeindustrien. Årsaken er at Biden-administrasjonen har planer om å stramme ytterligere inn på restriksjonene for eksport av halvlederutstyr til Kina. Oljefondet har investert i nederlandske ASML som er en av de viktigste leverandørene av avansert litografiutstyr til halvlederindustrien. ASMLs aksjer er notert på Euronext Amsterdam-børsen, og er også tilgjengelige som American Depositary Receipts (ADRs) på NASDAQ i USA.

Farlig politikk

Gina Raimondo, USAs handelsminister hevder restriksjoner mot Kina på avansert halvlederteknologi vil akselerere Kinas egen produksjon. Kina lager selv halvledere, men til nå har de beste litografi-maskinene vært laget av blant annet nederlandske ASML, der oljefondet er storaksjonær. Raimondo er med god grunn redd for at Kina snart blir kan matche denne kvaliteten og bli selvforsynt på halvledere.

Feil strategi

Biden administrasjonen tror at man ved å begrense Kinas tilgang til avanserte verktøy og teknologi, kan opprettholde et amerikansk teknologisk forsprang. Det tror ikke verken handelsministeren eller analytikere, som mener Kina for lengst har nådd et nivå der de effektivt kan intensiverer egne utviklingsprogrammer som et svar på begrensningene.

Uenige

Nå blir den amerikanske strategien diskutert heftig av politiske ledere og analytikere som følger utviklingen i teknologi- og handelskrigen mellom USA og Kina. Fordi Kina fram til 2018 har vært USAs viktigste handelspartner har landet måttet finne nye markeder for en rekke amerikanske produkter. Europa har til nå stått for den viktigste hjelpen. Den amerikanske handelsministeren har uttalt til CNBC at en reduksjon i salg av halvledere kan slå tilbake på USA og bli svært negativt på sikt.


"It’s possible that they (China) accelerate their effort to develop it indigenously."


Kan gjøre det selv

Bloomberg News rapporterte 17.juli at den amerikanske regjeringen forbereder seg på å stramme inn på eksportrestriksjonene for halvlederprodusenter som ASML og Tokyo Electron. Kina lager allerede halvledere, men til nå har de aller beste kommet fra det nederlandske firmaet ASML og det japanske Tokyo Electron. Begge er giganter innenfor avanserte halvledere. Nå er de redd for at de hjelper konkurrentene i Kina, samtidig som de reduserer eget salg.

Oljefondet tapte stort

Etter at Bloomberg slapp katta ut av sekken gikk det rett vest med aksjekursene som oljefondet eier i nederlandske ASML. De suste ned 11%. Tokyo Electron falt med nesten 9 %. Nvidia dalte 6,6 % og AMD hele 10 %. Dette signaliserer at selskapene forstår at det på sikt vil dukke opp like bra kinesiske halvledere, fordi Kina er i stand til å lage like gode litografimaskiner selv. Da vil halvlederindustrien kunne lide samme skjebne som bilindustrien. På et eller annet tidspunkt må USA forstå at den eneste veien til suksess er å lage egne produkter som kan konkurrere både på pris og kvalitet.

Suspekte eiere

På eiersiden hos ASML finner du selskaper som BlackRock, som har vært gjenstand for en rekke kontroverser fordi de investerer i selskaper som produserer kontroversielle våpensystemer, inkludert kjernevåpen, landminer og klasebomber. Selskapet kritiseres for sitt engasjement i konfliktsoner. De har vært tilstede med våpen og logistikkstøtte i Midtøsten, Afghanistan, India, Pakistan, Irak, Israel og flere steder i Afrika i land som Nigeria, Sør-Sudan og Den demokratiske republikken Kongo, hvor våpenhandel har bidratt til å forlenge konflikter og humanitære kriser.


Skal USA overleve må de begynne å produsere egne produkter som på ærlig vis kan konkurrere med andre lands produkter.


Toppen

Selvskudd

Biden administrasjonen som styrer USAs pågående handelskrig har makt til å tvinge det børsnoterte selskapet ASML til å redusere salget av halvledere til Kina fordi de benytter amerikanske komponenter og teknologi. Dette er dårlige nyheter for aksjekursen til ASML og verdiene det norske oljefondet har. Stopper eksporten til Kina, som allerede er veldig flinke til å produsere egne halvledere og litografimaskiner, vil det forsterke Kinas egen innsats til å lage bedre litografimaskiner selv.

Sakker akterut

Stadig flere europeisk land forstår nå at Europa ikke er tjent med å støtte USAs handelskrig fordi Europa har en mengde tradisjonsrike produkter som er svært ettertraktede i Kina. Det hadde USA også - før. Fram til 2018 solgte USA både energi, teknologi og landbruksprodukter til Kina. Det var greit så lenge de amerikanske produktene var bedre enn de kinesiske. Problemene begynte da de ikke var det lenger. USA satte opp tollen og det ble bråstopp i gjensidig handel. USA mente alt for mange kinesiske produkter konkurrerte ut amerikanske.

Heldig krig

På grunn av at den russiske gassen gjennom Nord Stream 2 var så billig var det ikke mulig for USA å vri denne energihandelen mot Europa. Krigen mellom Russland og Ukraina fjernet dette hnderet. Krigen skapte et behov der Europa trengte ny gass. De fikk kjøpe den av USA - til dobbelt pris. Nå er USA Europas største leverandør av LNG gass. Det er et tankekors at USA fortsetter å importere russisk uran til sitt eget energinettverk, og har satt unntak fra importregler fram til 2028, med muligheter til å utvide til 2040.

Frankrike sier nei

USA har også økt eksporten av alle mulige andre produkter til Europa i kjølvannet av krigen i Ukraina. Land som Storbritannia og Norge har "kopiert" den amerikanske handelskrigen, men med på et mye svakere grunnlag. USA gjorde det for å beskytte egen industri, men Norge gjør det bare "fordi USA gjør det". Kinesiske leverandører av 5G nettverk ble sparket ut til fordel for amerikanske, under påskudd av å være spioner. Frankrike har erkjent at dette er feil. Derfor har de snudd 180 grader og tillater nå Huawei å bygge ut 5G nettverk i Frankrike.

Prøvde å presse Tyskland

For å beskytte egen bilindustri innførte USA nylig hundre prosent toll på kinesiske elbiler. USA prøver også å presse Europeiske merker som BMW og Mercedes til å stoppe å bruke kinesiske deler i bilene sine, selv om det er vanskelig å tenke seg at et kinesisk hanskerom i en BMW eller en kinesisk vindusvisker i en Mercedes egner seg til spionasje.

Bjørnetjeneste

EU forslo nylig å innføre 38 prosent toll på kinesiske elbiler for å "hjelpe" europeiske bilprodusenter. Dersom EU hadde gjort alvor av truslene ville de satt eksistensen til kjente europeiske flaggskip som Volkswagen i fare. Eu politikernes forsøk på å hjelpe USA falt ikke i god jord i Tyskland. Tvert imot fikk det både tyske politikere og industriledere til å se rødt. Kina er et viktig marked for europeiske kvalitetsprodukter som klarer seg godt.

Nok er nok

Fram til nå har USA i stor grad klart å føre strømmen av varer som tidligere gikk til Kina i retning Europa. Til og med et produkt som kunstgjødsel går nå som varmt hvetebrød til dobbelt pris fordi produksjonen er svært gasskrevende. Selv om Europa en stund aksepterer dyre amerikanske produkter er det ikke holdbart i lengden. Stadig flere europeere forstår at å kjøpe alle tenkelige varer til dobbelt pris er dårlig butikk for Europa. Enten det er energi, teknologi eller gjødsel, så betaler Europa i dag mye mer enn de gjorde for få år siden. Men nå sier både Frankrike og Tyskland et klart nei. Nok er nok.

Tjener på uvennskap

Den amerikanske handelsministeren forstår at man ikke kan opprettholde egen industri ved å tvinge handelspartnere som Europa til å være uvenner med alt og alle. At Europa nå er uvenner med begge de to største landene i verden, Kina og Russland vil mest sannsynlig ikke vare for evig. Og den dagen det blir fred og forsoning vil USA slite, fordi Russland tilbyr billigere energi og Kina tilbyr billigere teknologi.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal