Stortingets forbud mot Telegram

Hemmer ytringsfriheten

Det norske Storting har angrepet ytringsfriheten gjennom sitt forbud mot appen Telegram. De er ikke alene. I Frankrike har myndighetene arrestert grunderen Pavel Durov fordi han ikke vil overvåke brukerne.

Stortinget rører ikke Whatsapp selv om den er til forveksling lik Telegram.

Foto: Wikimedia Commons/Gcardinal/Telegram
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 03.09.24

Telegram Messenger er en av de 5 mest nedlastede appene i verden. I 2024 vil den passere 900 millioner månedlige aktive brukere. Selskapet er basert i Dubai.

Ikke mulig

Elon Musk ber om at Telegram-grunderen Pavel Durov straks slippes fri i Frankrike. Grunderen er arrestert fordi han nekter å overvåke folk, og argumenterer med at det heller ikke er mulig, - fordi meldingene i likhet med Whatsapp meldinger har såkalt ende-til-ende kryptering.

Mange brukere

Mange nordmenn bruker Telegram til meldinger, i stedet for Messenger eller Whatsapp. Det gjør også omlag en millard andre på jordkloden. Telegram er en sky-basert videokonferanse og direktemeldings-app, som også leverer IP-telefoni. Nå er den under et enormt globalt press fordi den er så sikker at den kan brukes av kriminelle. Det kan Whatsapp også, som har akkurat den samme krypteringen, men er amerikansk. Den får ikke en brøkdel så mye kritikk som Telegram.

Sikker for alle

Telegram har ende-til-ende-kryptering som sikrer brukernes privatliv. På fagspråket betyr det at chat-en bruker klient-server/server-klient kryptering. Dette gjør samtidig kriminelle i stand til å snakke fritt, - men også frihetskjempere i land med diktatur. Det samme kan forfulgte kvinner i Afghanistan som ønsker å etablere et nettverk så døtrene deres skal få høyere utdanning.

Kan ikke overvåkes

Skaperne av Telegram kan ikke avlytte brukernes krypterte meldinger. Dette skyldes måten krypteringen er implementert på. Ende-til-ende-kryptering betyr at meldinger kun kan dekrypteres av senderen og mottakeren. Selv ikke Telegrams servere har tilgang til nøklene som brukes til å dekryptere meldinger. Det er derfor hevet over tvil at norske politikere som benytter Telegram ikke kan spioneres på av fremmede makter. Heller ikke av egne overvåkere.

Merkelig råd

Likevel frarådet Justis - og beredskapsdepartementet i 2023 bruk av Telegram på tjenestetelefoner i departementene etter en vurdering fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Mange spør seg hvorfor de gjorde det når tjenesten faktisk er den beste beskyttelsen politikerne kan ha mot spionasje. Nasjonal sikkerhetsmyndighet mister også muligheten til å overvåke egne politikere. Nå reagerer folk på at man ikke advarer mot Whatsapp, som har den samme krypteringen.

Dårlig beslutning

Som følge av anbefalingen fra departementet besluttet Stortingets presidentskap at appen Telegram skulle avinstalleres fra både tjenestetelefoner og andre enheter tilkoblet Stortingets systemer. Det betyr nå at politikerne på Stortinget må gå over til amerikanske Whatsapp hvis de vil snakke uforstyrret.

Telegram skriver følgende på sine nettsider:


"Telegram er forpliktet til å beskytte brukernes personvern og menneskerettigheter som ytrings- og forsamlingsfrihet. Telegram app har spilt en fremtredende rolle i pro-demokratiske bevegelser over hele verden, inkludert i Iran, Russland, Hviterussland, Myanmar og Hong Kong."


Hetskampanje

Det foregår i dag en massiv hetskampanje mot Telegram. På enkelte områder minner den om TikTok saken i USA og Europa, men med motsatt fortegn. Det som er likt er at man forsøker å presse ut en ikke-amerikansk app. Det som er forskjellig er at den ene appen beskyldes for å være for usikker, mens den andre beskyldes for å være for sikker! I et marked der amerikansk teknologi har tilnærmet monopol stiller det Europa i et merkelig lys når man driver klappjakt på en europeisk app, til forveksling lik den amerikanske.

Toppen

Sikker / usikker

I TikTok saken anklaget myndighetene programvaren for å være usikker. Riktignok har anklagene blitt redusert til at programvaren "potensielt" kan brukes til å spionere, - altså ikke at den faktisk gjør det. I saken med Telegram er det motsatt. Myndighetene erkjenner at det ikke er mulig å spionere på ende-til-ende krypterte meldinger. Telegram er altså for sikker. Europa har valgt å forfølge en app som kan brukes i ytingsfrihetenes tjeneste. Dersom Stortinget i Norge ikke ønsker å gi egne politikere muligheten til privatliv, bør de være konsevente, og forby WhatsApp også.

Forbudt uansett

For organisasjoner som arbeider med ytringsfrihet virker argumentet ulogisk, som en selvmotsigelse. Hvis appen hadde vært usikker ville den blitt forbudt fordi den kunne lekke opplysninger til utenlandsk etterretning eller industrispioner. I Telegram-saken har anklagene fra myndighetenes side handlet om at programvaren er for sikker. Dermed sitter man igjen med følelsen at appen ville blitt forbudt uansett.

WhatsApp

WhatsApp ende-til-ende-kryptering som standard for alle samtaler, både én-til-én og gruppechatter. Dette betyr at samtaler, bilder, meldinger, videoer og filer kun kan leses eller lyttes til av senderen og mottakeren. WhatsApp eies av amerikanske Meta. Mange spør seg nå hvorfor Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Justis - og Beredskapsdepartementet ikke forbyr Whatsapp? Kan det være fordi Telegram er grunnlagt av en russer bosatt i Frankrike? Telegram har hovedkontor i Dubai i de forente Arabiske Emirater.

Kan ikke sensurere

Grunnleggeren av Telegram, Pavel Durov, ble nylig arrestert i Frankrike. Myndighetene mener sikkerheten på Telegram er for god, slik at det blir mulig for brukerne å drive narkotikahandel, og annen kriminell aktivitet på plattformen. Franske myndigheter har anklaget Durov for ikke å bedrive sensur. Marc Zuckerberg er ikke engang innkalt til et intervju selv om appen WhatsApp er et perfekt redskap i hendene på kriminelle som vil snakke fritt.

Tar ikke Zuckerberg

Nå raser debatten om ytringsfrihet og om Telegrams rolle i å beskytte brukernes rettigheter, samtidig som man ønsker å bekjempe kriminalitet. Kritikerne peker på at Whatsapp er akkurat like sikker som Telegram, men at ingen har snakket om å arrestere Mark Zuckerberg.

Ikke amerikansk

Myndighetene går konsekvent etter ikke-amerikanske selskaper, og det spiller ikke noen rolle for at deres argumentasjon ofte er svært selvmotsigende. TikTok anklages for å være for usikker. Telegram anklages for å være for sikker. Betyr det at ikke-amerikanske firmaer skal forfølges uansett? Skal ikke eksilrussere, i opposisjon ti myndighetene i eget land, og som har fått fransk statsborgerskap kunne drive business?

Urettferdig

Telegram Grunder Pavel Durov får nå ikke lov til å forlate Frankrike. Han må regelmessig melde seg på politistasjonen. Den digitale rettighetsorganisasjonen Access Now sier at internering av ansatte på plattformer som folk bruker til å utøve sin rett til ytringsfrihet vil er oversensur og begrenser ytringsfriheten.

Dubai

Grunnlegger Pavel Durov forlot Russland i 2014, etter å ha mistet kontrollen over sitt forrige selskap fordi han nektet å overlevere data om ukrainske demonstranter til russiske myndigheter. Pavel Durov bor nå i Dubai og har dobbelt statsborgerskap i De forente arabiske emirater og Frankrike.

Musk støtter Durov

Siste kjendis som nå går aktiv ut og støtter Telegram-grunderen er Elon Musk, som på det sterkeste fordømmer arrestasjonen, og beskriver den som et angrep på ytringsfriheten. Han ber om at Durov skal løslates umiddelbart.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal