Foto: Stein Olav Krosby/motparten
Tekst: Jesper Siegfried Enerstvedt
Dato: 13.09.24
Programledere i riksdekkende TV stasjoner og store mediehus hevder det ikke finnes seriøse argumenter mot våpenforsendelser. Det er ikke riktig. Det er mange krefter både i Norden og i Europa som er skeptiske til den militære løsningen. Krefter som vil satse på diplomati og forhandlinger.
Finnes motforestillinger
Mange europeiske politikere, organisasjoner og forskere argumenterer for at en militær opptrapping kan forlenge konflikten og øke lidelsene for sivilbefolkningen. De mener at diplomatiske løsninger og forhandlinger bør prioriteres for å oppnå en varig fred. Hvorfor fikk ikke disse delta i en så viktig debatt?
Ukrainske krefter
Til og med innad i Ukraina finnes det krefter som er imot vestlige våpenforsendelser. Gode ukrainske patrioter og forskere som er respekterte i eget land er i mot å sende våpen. Et eksempel er Volodymyr Ishchenko, en ukrainsk forsker ansatt ved Institutt for Østeuropeiske Studier ved Freie Universität Berlin. Han har skrevet om behovet for forhandlinger og en fredelig løsning på konflikten. Han har argumentert for at en militær løsning kan være destruktiv for Ukraina.
Moderate krefter
I Tyskland har Olaf Scholz, Tysklands forbundskansler og leder av det sosialdemokratiske partiet (SPD), har vært en forkjemper for diplomatiske løsninger og har oppfordret til forhandlinger for å finne en fredelig løsning på konflikten. Også Sahra Wagenknecht fra partiet Die Linke vært en tydelig stemme mot våpenleveranser til Ukraina. Hun har oppfordret til diplomatiske løsninger. Sahra Wagenknecht representerer et venstreorientert parti som ofte tar til orde for sosial rettferdighet og fredsforhandlinger.
Bred motstand
Utenriksminister Annalena Baerbock, medlem av De Grønne, har også vært aktiv i å fremme tanken om mer diplomati og dialog, selv om partiet hennes støtter våpenhjelp til Ukraina. Det samme har finansminister Christian Lindner, leder av det liberale partiet. FDP har uttrykt støtte for diplomatiske tiltak og forhandlinger som en del av en bredere strategi for å håndtere konflikten.
Høyrekrefter
Også på ytre høyre fløy finnes det de som er kritiske til våpenleveranser. Det er velkjent at Marine Le Pen, leder av det franske partiet Rassemblement National, har uttrykt motstand mot våpenleveranser,- og foreslått at Frankrike bør fokusere på diplomati. Det gjør også Alice Weidel, en av lederne for det tyske partiet Alternative für Deutschland (AfD), som også har kritisert våpenleveranser og har oppfordret til fredsforhandlinger.
Organisasjoner
Det finnes også en rekke organisasjoner i Europa som etterlyser fredsforhandlinger og alternative tilnærminger til konflikten i Ukraina.
International Crisis Group (ICG) er en uavhengig organisasjon som arbeider for å forebygge og løse dødelige konflikter. De har oppfordret til diplomatiske løsninger og forhandlinger i Ukraina-konflikten.
Anerkjente stemmer
European Council on Foreign Relations (ECFR) har gjort det samme. Dette er en anerkjent tenketank som har publisert flere rapporter og artikler som fremhever viktigheten av diplomati og forhandlinger for å løse konflikten i Ukraina. Også den internasjonale fredsorganisasjonen Code Pink er kritiske til våpenleveranser. De har oppfordret til fredsforhandlinger og diplomatiske løsninger.
Ikke ekstremister
Felles for alle disse organisasjonene er at de representerer en bredde av perspektiver og tilnærminger. Ingen av dem har blitt beskyldt for å løpe Putins ærend. De tror rett og slett på at det finnes andre og bedre løsninger for å gi frihet til det ukrainske folket enn å la de dø på slagmarken i en tilsynelatende endeløs krig.
Forskere
Richard Sakwa, en britisk professor i russisk og europeisk politikk ved University of Kent, har lenge vært kritisk til vestlig militær støtte til Ukraina. Han fremhever behovet for forhandlinger og diplomati. I likhet ed organisasjonene ovenfor er heller ikke Sakwa kjent for russiskvennlig propaganda. Tvert imot er han kjent for å være en balansert og mindre kontroversiell forsker. Han er likevel kritisk til vestlig militær støtte til Ukraina.