Ny diktator med oppsiktsvekkende intervju

Russland blir i Syria

I et intervju Syrias nye diktator har gjort med Al Arabiya kommer det fram at han ønsker at Russland skal bli værende i Syria. Det forklarer at den russiske viseutenriksministeren plutselig dukket opp til samtaler i Damaskus.

Russlands viseutenriksminister Mikhail Leonidovich Bogdano (ø.t.h) dukket opp i Damaskus for møter med den nye diktatoren Ahmed al-Sharaa (ø.t.v). Sistnevnte bekreftet i et intervju med Al-Arabiya at han vil samarbeide med Russland.
Foto: CC BY-SA 3.0/theContrapart.com
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 02.02.25

I intervjuet med Al Arabiya peker Syrias nye diktator Ahmed al-Sharaa på det han kaller for de felles "strategiske interesser mellom Russland og Syria". Han sa at han ikke vil at Russland skal forlate Syria. Dette til tross for at Russland støttet den styrtede diktatoren Bashar Al Assad. Ifølge Sana skal viseutenriksminister Mikhail Bogdanov ha sagt at Russland er villige til å konkrete tiltak som kompensasjon og gjenoppbygging for å gjenvinne tilliten fra det syriske folk.

Russisk infrastruktur

Den arabiske avisens analytikere peker på en rekke faktorer som gjør at de nye makthaverne i Syria nå velger å beholde samarbeidet med Russland. Blant annet er nesten alle Syrias våpen av russisk opprinnelse. Også når det gjelder industri og næringsliv er Syria knyttet til Russland. Det samme er tilfelle for veldig viktig infrastruktur . For eksempel har kraftverkene russiske maskiner og administreres av russiske eksperter.

Tabbe journalistikk

Det mange utenlandske observatører i Europa og USA peker på er helt andre faktorer som at de nye makthaverne har mer til felles med grupper som Hizbolla og land som Iran, enn det som foretrekkes av land som støtter Israel. At de nye makthaverne nå vender seg mot Russland må være en sur karamell for vestlige ledere og ikke minst for media som nesten har satt ny verdensrekord i rørende reprtasjer og frigjøringen til fred og demokrati i Syria.

Glemmer fort

I forkant av IS og forsøket på å lage et kalifat skrev norske og europeiske tabloidaviser en rekke rørende historier om folk som dro ned for å hjelpe landene sine i kampen for frihet. Et par år senere skrev avisene om de samme menneskene da de vendte hjem for å sitte på tiltalebenken for terrorisme. Nå er man i ferd med å gjøre den samme tabben i Syria. I sin iver etter å lage rørende journalistikk blir frigjorte IS-krigere igjen fremstilt som frihetskjempere.

Toppen

Uklar opprinnelse

I en artikkel i VG 12.12.24 som omtaler plyndringen av Assads palass intervjues det for eksempel en “soldat” som fremstilles som en frihetskjemper. Soldaten skal ha bodd i en stusselig leir i Idlib. Det avisen VG ikke nevner er at leirene i Idlib er kjent for å ha huset fremmedkrigere og jihadister. At han deltar på vegne at HTS gjør det sannsynlig at mannen selv kan ha tilhørt de som erklærte opprettelsen av et kalifat i 2014. Den norske avisen tar ikke stilling til hva slags bakgrunn soldaten har, men på grunn av settingen blir han framstilt som en “frihetskjemper”.

NATO-land bomber kurderne

Ifølge Human Rights Watch forverrer NATO-landet Tyrkia situasjonen ved å bombe den kurdiske delen av Syria. HRW opplyser at tyrkiske bombeangrep så sent som 20. november var for nærme Al-Hol-leiren. Dette førte blant annet til at det ble strømbrudd og åtte kurdiske vakter skal ha blitt drept.

Stor rømningsfare

I følge kurdiske myndigheter kunne tusenvis av IS-krigere ha rømt, men dette ble hindret av godt organiserte kurdiske militære. Nå spør den kurdiske administrasjonen verdenssamfunnet om det er dette de vil? Har hele kampen mot IS vært forgjeves? Skal man sette over femti tusen IS-krigere fri igjen?”.

HRW har tilgang

Human Rights Watch har selv hatt representanter i leirene med tillatelse fra kurdiske myndigheter. De intervjuet 63 utenlandske IS-mistenkte og deres familiemedlemmer. Human Rights Watch snakket også med 44 kurdiske leiransatte og hjelpearbeidere. Organisasjonen mener å ha god oversikt over hva som skjer i disse leirene.

Kritiserte kurderne

Kurdiske myndigheter fikk kritikk for at det var for dårlig medisinsk behandling og rent vann i leirene. Dessuten mente de at boforholdene og muligheter for utdanning for barn var for dårlige. Det er likevel liten tvil om at saken er problematisk all den tid disse menneskene også risikerer straffeforfølgelse i deres hjemland.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal