Foto: pixabay/motparten
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 09.09.24
Ifølge den engelske statskanalen skal den daværende prins Mohammed bin Salman i 2015 ha sagt til en senior sikkerhetsoffiser at han sammenlignet seg selv med Alexander den store. Det er det kanskje noe i hvis han klarer å gjennomføre det han ifølge det engelske mediehuset BBC sa til sikkerhetsoffiseren Saad al-Jabri.
Silicon Valley
Ifølge Jabri skal prinsen ha sagt at han ville selge en eierandel i det statlige oljeselskapet Aramco for å kjøpe seg inn i taxiselskapet Uber. Han ville også investere milliarder i Silicon Valley. Sist men ikke minst ville han skape seks millioner nye arbeidsplasser i Saudi Arabia ved å la kvinner begynne å jobbe.
Intervjuet avhopper
Den saudiske regjeringen har valgt å ikke svare på BBC påstandene. Det er likevel liten tvil om at det er hold i mye av det den engelske mediegiganten serverer. Saad al-Jabri pleiet regelmessig kontakt med både CIA og MI6. Selv om han nå har fått sparken er han regnet som den mest autentiske saudiske dissidenten som har eksistert noensinne. Et riktig mediescoop.
Krig mot gigantene
BBC-intervjuene har gitt verden en forbløffende sjanse til innsyn i en ellers svært godt skjermet verden. Her kommer det fram nye detaljer om drapet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, krigen i Yemen som Saudi Arabia er innblandet i, og en rekke detaljer om hvordan styre og stell foregår i Saudi Arabia.
Vanskelig å holde planen
Prinsen er ansvarlig for landet som er verdens største eksportør av olje. I stedet for å ha fulgt planene han luftet for al-Jabri, har han i sin tid som leder dessverre blitt kjent for helt andre og mindre flatterende handlinger. På listen over det prinsen kritiseres for finner vi hyppig bruk av dødsstraff og fengsling av kvinnerettighetsaktivister. Dessuten har Amnesty International påvist menneskerettighetsbrudd og undertrykkelse av ytringsfrihet.
Under radaren
Sir John Sawers, som var direktør i MI6 frem til 2014 har uttalt at MBS gikk under radaren til vestlig etterretning, fordi han var for ung den gangen man trodde det ville bli et tronskifte på grunn av den gamle kongens alder og svekkede helse. Det var også en annen årsak som forvirret vestlige agenter. Kongen hadde 42 barn, og det var rett og slett vanskelig å holde orden på alle sammen.
Toppen
Sir John Sawers, og andre toppfolk i den engelske avdeleingen for utenlandsspionasje, MI6, mener det ikke var enkelt for dem å se hvem som kom til å bli Saudi Arabias sterke mann, fordi kongen hadde 42 barn - som man vet om.
Ikke imponert
Sir John Jenkins, som var britisk ambassadør i Saudi-Arabia er ikke like imponert som etterretningsoffiseren. Han mener prinsen begikk en serie tabber med en gang han ble utnevnt til forsvarsminister i 2015. Det første prinsen gjorde var å lede en Gulf-koalisjon i krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen. Det skal i følge Jenkins være en viktig årsak til en enorm humanitær katastrofe.
Forfalsket pappas underskrift
Ifølge avhopperen Jabri var han i Det hvite hus før krigen startet. Her skal Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice ha advarte ham om at USA bare ville støtte en luftkampanje. Likevel bestemte Saudi-Arabia seg for bakkesoldater. Ifølge Jabri fordi prinsen forfalsket farens signatur på et kongelige dekret. Også Kirsten Fontenrose i president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsråd ble forundret over CIAs psykologiske profil på prinsen. Han var tydelig en person som verken lot seg diktere eller som tok et nei for et nei.
Positive til prinsen
Den tidligere MI6-sjefen er likevel positiv til prinsens handlinger til nå. Sett fra vestlig side var det bra at prinsen kuttet ut Saudi-Arabias støtte til moskeer og religiøse skoler i Vesten.
Kjøpte falsk maleri
I 2017 brukte MBS 450 millioner dollar eller utrolige 4.5 millarder norske kroner på maleriet Salvator Mundi. Problemet med maleriet er at mange eksperter tviler på om det i det hele tatt er malt av Leonardo da Vinci. I så fall vil verdien ikke en gang være en brøkdel av hva prinsen har betalt. Motivet er også underlig for en Saudi-Arabisk prins. Det viser Jesus Kristus som sjef i himmelen og på jorden.
Kanskje smart likevel
Ifølge professor i østenstudier ved Princeton University, Bernard Haykel, er ikke malerikjøpet så dumt som mange skal ha det til. Han avfeier alle ryktene om at maleriet henger og slenger i prinsen yacht. Tvert imot sier han at maleriet er trygt forvart i et hvelv i Sveits, i påvente av at prinsen bygger et nytt nasjonalmuseum i Riyad. Et slikt musum vil trenge et maleri i "Mona Lisa" klassen, og i så måte er Salvator Mundi perfekt, og kan til og med vise seg å bli en god investering.
Hovedsiden