USA støtter ullen kinesisk resolusjon

Vil gi AI til tredje verden

Kina vil at rike land skal forplikte seg til å hjelpe fattige land med tilgang til kunstig intelligens. For en gangs skyld støtter USA Kina i FN. Mange journalister spør seg likevel om den konkrete betydningen av resolusjonen.

Til tross for gode kinesiske intensjoner kan det ta tid å få AI til U-land
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 10.07.24

FN vedtok den kinesiske resolusjonen om å lukke gapet mellom fattige og rike land i tilgang til kunstig intelligens. Dette er en sjelden gladnyhet i en verden preget av alt for mye krig og elendighet. Problemet er at resolusjonen ikke kan tvinge noen til å gi fra seg teknologien, og dermed er man like langt.

Tomme ord

FNs generalforsamling vedtok resolusjonen mandag 1.juni 2024, med støtte fra 123 land. Der heter det seg at man skal gjøre en internasjonale innsats for å sikre at AI er "trygg, sikker og pålitelig og at alle nasjoner kan dra nytte av den". Men resolusjonen sier ikke et ord om hvordan man har tenkt å klare dette. Kanskje er det bare tomme ord, og egentlig bare et forsøk fra de store nasjonene på å lage et internasjonalt veikart for kommunikasjon.

Trenger kommunikasjon

Ser man bak nyheten om viser resolusjonen er det tydelig at både USA og Kina har tenkt å være ledende utviklere at den nye teknologien kunstig intelligens, – og da er et samarbeid om de første internasjonale reglene viktige, og et skritt i riktig retning. Kunstig intelligens kan medføre både positive og negative konsekvenser, og da er det viktig at man er ute i god tid med kommunikasjon.

Ventet forgjeves

Kanskje betyr resolusjonen mer for samarbeidet mellom USA og Kina enn for håpefulle land i Afrika som tror at Elon Musk eller den kinesiske regjeringen skal overøse dem med gratis algoritmer, som i dag er både hemmelige og verdifulle. Både ord som "forpliktelser" og "tilgang" fordampet som dugg for solen. I stedet kokte resolusjonen ned til å bli den vanlige dansen mellom kamphanene USA og Kina.


Mange tror det ligger egne interesser bak slike velmente forslag.


Plutselig venner

Kinas FN-ambassadør Fu Cong uttalte til journalister at Kina var takknemlige for den positive rollen USA har spilt i denne prosessen. For frammøtte journalister var det nesten som politikerne hadde fått solstikk i sommervarmen. Det ble utvekslet så mange vennlige ord mellom de to rivalene at journalistene nesten ikke trodde sine egne ører. USA og Kina er for øyeblikket midt i en kompromissløs handelskrig, og det er også anspent stemning militært i Sør-Kina havet og Taiwanstredet.

USA enige

USAs talsperson i FN, Nate Evans, var også det gode hjørnet. "We worked diligently and in good faith with developing and developed countries to strengthen the text, ensuring it reaffirms safe, secure, and trustworthy AI that respects human rights, commits to digital inclusion, and advances sustainable development". Jornalister fra utviklingslandene som kom for å høre hvordan USA og Kina skulle "gi bort" kunstig intelligens måtte imidlertid vende tomhendte hjem.

Toppen

Når noe høres ut som det er for godt til å være sant så er det ofte det.


Høyeste hold

Den kinesiske representanten Fu Cong røpet at amerikanske og kinesiske ledere hadde diskutert saken på høyeste hold. Begge parter var enige i at AI-teknologien går ekstremt raskt fremover, og at teknologien på sikt potensielt kan skape "situasjoner", der det er viktig å ha gode kanaler åpne mellom landene. Akkurat hva den kinesiske lederen mente med "situasjoner" ble utsatt for enkelte spekulasjoner i pressekorpset, men ordene "terminator" og "judgement day" ble ikke hentet fram i denne omgang.

Ingen svar

Selv om den kinesiske ambassadøren sa at Kina ville intensivere sitt samarbeid med USA kritiserte han imidlertid det amerikanske finansdepartementets for å forsøke å begrense og amerikanske investeringer i Kina for kunstig intelligens med sanksjoner for databrikker og kvantedatabehandling. På direkte spørsmål til den amerikanske og den kinesiske representanten ble svarene imidlertid mer generelle og unnvikende. For hvordan skal for eksempel land i Afrika få tilgang til det ypperste av kunstig intelligens teknologi?

Gi bort

Den kinesiske ambassadøren mente at det internasjonale samfunnet skulle "gi AI-design og programvare" til mindre utviklede land som trengte det. Akkurat hvordan dette skulle skje ble ikke forklart. Heller ikke hvordan Kina aktet å gi bort sin egen teknologi. TikTok saken tyder på at kinesiske firmaer tvert imot tviholder på sin teknologi. Også rettsaker i USA tyder på at private firmaer er lite interessert i å dele sine verdifulle kildekoder.

Generelt grunnlag

Den kinesiske resolusjonen fokuserer på sivile anvendelser av AI, men Fu vedgikk til pressen at den militære dimensjonen til AI også er viktig, men ikke noe han av naturlige årsaker kunne gå i detaljer om. På et generelt grunnlag sa han derfor at "Kina mener det er nødvendig for det internasjonale samfunnet å iverksette tiltak for å reduserer farene og risikoene som er forbundet med utviklingen av kunstig intelligens."

Autonome våpen

Det er velkjent at både Kina og USA har bekymringer rundt autonome våpen. Derfor deltar også Kina i forhandlinger i Genève om kontroll av dødelige autonome våpen. Den kinesiske resolusjonen fokuserer i denne omgang imidlertid på økonomiske fordeler utviklingsland kan ha ved å benytte kunstig intelligens.

Riktig forum

Den kinesiske ambassadøren FU Cong vet hva han snakker om. Han ledet det kinesiske utenriksdepartementets våpen-kontroll-avdeling fra 2018 til 2022. Han håper FN kan spille en større rolle i problematikken rundt AI fordi FN er «det mest representative og mest inkluderende internasjonale forumet».

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal