Motparten svarer leserne
Fordi flertallet av de saklige henvendelsene spurte motparten om det finnes en klageinstans, eller et sted der man kan belyse lovligheten av å medvirke til, og senere delta i en krig, som ikke er på et NATO-territorium, - har motparten valgt å svare på spørsmålet i denne artikkelen. Svaret er komplekst, men motparten har sett på hvilke muligheter som eksisterer. Når NATO engasjerer seg utenfor NATO-territorium, kan lovligheten av slike handlinger testes av flere organer:
Internasjonal Domstol (ICJ)
Den internasjonale domstolen i Haag kan behandle saker som involverer stater. Hvis en stat, for eksempel Norge, mener at NATOs handlinger utenfor sitt territorium bryter med folkeretten, kan Norge bringe saken inn for ICJ. Domstolen kan da vurdere om handlingene er i tråd med internasjonal rett, inkludert FN-pakten.
FNs Sikkerhetsråd
Sikkerhetsrådet har ansvaret for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet. Sikkerhetsrådet kan fatte vedtak som godkjenner eller fordømmer militære intervensjoner. Dersom NATO har handlet uten en klar sikkerhetsrådsresolusjon, kan det bli vurdert som ulovlig av Sikkerhetsrådet. Problemet er at USA har vetorett i sikkerhetsrådet. Det betyr i praksis at en slik fordømmelse eller innrømmelse aldri vil finne sted. Sikkerhetsrådet er derfor uegnet på grunn av sin ikke-demokratiske natur.
Nasjonale domstoler
Enkelte land kan ha bestemmelser i nasjonal lovgivning som gir deres domstoler myndighet til å vurdere internasjonale handlinger, spesielt hvis de involverer egne statsborgere eller berører nasjonale interesser. For eksempel kan handlinger av NATOs medlemsland bli gransket av deres egne domstoler. En norsk organisasjon eller et politisk parti, og kanskje til og med et enkeltmenneske, kan derfor bringe saken for retten. En dom i klagers favør ville ikke hatt makt til å endre på NATOs handlinger, men den ville vært et sterkt signal som hadde fått internasjonal oppmerksomhet. En slik dom ville også kunne begrenset Norges bidrag innad i NATO, med henvisning til dommen.
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD)
For europeiske NATO-land som er medlemmer av Europarådet, kan saker bringes inn for EMD hvis noen mener at deres rettigheter er krenket av militære handlinger utført av disse landene utenfor NATO-territorium.
Den internasjonale straffedomstolen (ICC)
Hvis handlingene utenfor NATO-territorium innebærer alvorlige krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, eller folkemord, kan ICC ha jurisdiksjon over enkeltpersoner ansvarlige for disse forbrytelsene. I Ukraina krigen begås det overgrep på begge sider, og det er lite trolig at en dom i den ene eller andre retning vil ha noen innflytelse på krigen som helhet.
Dårlige odds
Disse organene representerer ulike nivåer av jurisdiksjon og ansvarsområder, men har alle anledning og myndighet til å ta imot og behandle slike spørsmål. Etter hvert som man får flere dokumenter og bedre innsyn i hva som har skjedd før, under og etter den russiske invasjonen av Ukraina øker sannsynligheten for at enkeltland eller grupper vil ta rettslige skritt for å vurdere lovligheten av NATOs rolle i konflikten.