Kina fester grepet

Beordret Thailand til taushet

Et intervju den thailandske tv-kanalen PBS gjorde med den taiwanske utenriksministeren Joseph Wu Jaushieh har fått kinesiske myndigheter til å se rødt. Nå har Kina beordret thailandsk presse til taushet. Til manges forbauselse kommer kapitalistiske Thailand til å etterkomme kravet. Motparten vet hvorfor.

Tekst: Rune Ollestad
Foto:motparten/pixabay
Dato: 15.november 2023

BANGKOK/motparten/ Den kinesiske ambassaden i Bangkok advarer thailandske medier om at deres dekning av Taiwan er uakseptabel og sier at den kan skade vennskapet mellom folket i Kina og Thailand. Ambassaden mener Thailandske mediers dekning av Taiwan er misbruk av pressefriheten. Kineserne reagerer på at Thai PBS nyhetsanker og assisterende nyhetsredaktør Phongsathat Sukhaphongrn ved flere anledninger har reist til Taipei, hovedstaden på Taiwan. Problemet for kineserne er at den selvstyrte øystaten kaller seg republikken Kina, og hevder det er de som burde hatt makten i Beijing.

Tulle-land

Den kinesiske ambassadøren mener det er absurd av seriøse medier å gi taletid til oppviglere som aktivt utfordrer Kinas territoriale grenser. Ambassadøren viser til at det bare er noen få “tulle-land” på jordkloden som anerkjenner Taiwan. Han tenker da på Belize, Eswatini, Guatemala, Haiti, Honduras, Marshalløyene, Nauru, Palau, Paraguay, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene og Tuvalu. Ikke Norge.

Vil erobre Kina

Den kinesiske ambassaden peker på at FN ikke anerkjenner ikke Taiwan, men tvert imot anerkjenner fastlands-Kina. Når Taiwan insisterer på at det er de som også er fastlands-Kinas legitime regjering, blir det etter kinsernes mening helt feil å slippe til den taiwanske utenriksministeren på TV i Thailand slik PBS har gjort. Etter det japanske nederlag i andre verdenskrig, fortsatte den kinesiske borgerkrigen. I 1949 måtte nasjonalistene flykte til Taiwan, men lovet å erobre erobre tilbake fastlands-Kina så snart som det lot seg gjøres.

Ikke medlem av FN

De fleste av verdens stater, deriblant Norge, anerkjenner Folkerepublikken Kina som hele kinas, inkludert taiwans, lovlige myndighet. Norge har derfor bare uformell kontakt med Taiwan. Kina boikotter stater som anerkjenner Taiwan. Taiwan er heller ikke medlem av FN. Derfor har ikke Taiwan ambassade i Norge, Sverige eller Danmark. Skal du ha hjelp til noe i forbindelse med reiser til Taiwan må du henvende deg til et slags generalkonsulat i Stockholm.

Ypper til strid

Det som irriterer Folkerepublikken Kina grenseløst er at Taiwan forstatt den dag i dag insisterer på å kalle seg “Republikken Kina” og myndighetene hevder ennå aktivt å representere Kinas eneste lovlige regjering. Dette til tross for at Kinas permanente sete i FNs sikkerhetsråd innehas av Folkerepublikken Kina. Ambassadøren er glad for at verdens-samfunnet forstår at Kina er ett land, men er bekymret over at naboland som Thailand tillater oppviglere å snakke på beste sendetid på TV.

Hawaii

Kinesiske representanter mener det ville tatt seg rart ut at den amerikanske sørstatshæren flyktet til Hawaii og hevdet suverenitet ovet hele USA. Ambassadøren mener saken ikke handler om ideologi, demokrati eller politikk. Kina er ett land som må akepteres i FN, uansett hvem som styrer landet. Om enkelte provinser bryter ut, verken kan eller bør de anerkjennes.

Thailandsk publikum

Det er ikke noe spesielt ved de taiwanske uttalelsene, men PBS kritiseres likevel for å ha intervjuet den taiwanske utenriksministeren. Utenriksministerens kommentarer er ikke forskjellige fra andre intervjuer gitt av Wu til vestlige medier gjennom hans fem år lange periode, hvor han gjentatte ganger har advart om potensialet for verdensdestabilisering og en truende konflikt, bortsett fra at dette var for et thailandsk publikum.

Latterlige

Presset fra Kina på den thailandske tv-kanalen ser ut til å virke. YouTube-kanal videoen til den thailandske PBS-sendingen har blitt fjernet og merket som privat. Kineserne hevder at innslaget representerte et ondskapsfullt angrep på forslaget om en fredelig gjenforening av Kina. Den kinesiske ambassaden i Bangkok beskriver også kommentarene fra taiwans utenriksminister som latterlige bemerkninger som ikke er verdt å tilbakevise i det hele tatt.

Spesiell bakgrunn

I følge den norske forfatteren Jesper Enerstvedt er det flere årsaker til at et kapitalistisk land som Thailand så enkelt lar seg kneble av kommunist-Kina. Den viktigste årsaken er i følge Enerstvedt at nesten hele regjeringen har kinesiske aner, og at nesten alle som betyr noe i thailandsk næringsliv er direkte etterkommere etter kinesere.

De døde

Enerstvedt peker på at alle alle byer i Thailand har kinesiske kirkegårdet med gravplasser. I Thailand feires kinesisk nyttår som det skulle vært en nasjonaldag. Over halvparten av regjeringen snakker flytende kinesisk, og de er både flinke til å holde tradisjonene i hevd, og de er også stolte av det. Alle eliteskoler i Thailand har kinesisk.

Kodenavn

I Enerstvedts bok “kodenavn ROC” kommer det fram at Thailand er hjem for det største oversjøiske, kinesiske samfunnet i verden, med en befolkning på om lag ni millioner kinesere bosatt i Thailand, eller omlag femten prosent av den thailandske befolkningen. Dette er også den økonomiske eliten. Thai-kineserne er det eldste, mest fremtredende, og best integrerte, oversjøiske kinesiske samfunnet på kloden. De thailandske kineserne er inngrodd i alle elementer av det thailandske samfunnet.

Chakri

Den nåværende thailandske kongefamilien, Chakri dynastiet, ble grunnlagt av kong Rama 1, som selv var delvis kinesisk. Hans forgjenger, kong Taksin av Thonburi dynastiet, var også sønn av en kinesisk innvandrer fra Guangdong-provinsen. Thai-kineserne har en sterk tilstedeværelse i thailands næringsliv og politikk. De fleste av thailands tidligere statsministre og flertallet i parlamentet er av kinesisk herkomst.

Avslutt

Rike kinesere

Kodenavn ROC beskriver også hvordan de de kinesiske brødrene Chia Ek Chor og Chia Seow Hu, som grunnla Chearavanont-konsernet i Thailand. På Forbes liste over verdens milliardærer, er en av arvingene, Dhanin Chearavanont plassert som nummer 171, med en formue på 6.8 milliarder USD, noe som gjør ham til den nest rikeste personen i Sørøst-Asia. Da er ikke søsknene tatt med i betraktningen, Jaran, Montri og Sumet Chearavanont. Familien er en stor aksjonær i den kinesiske regjeringens konglomerat CITIC, som med tre børsnoterte datterselskaper, har en samlet markedsverdi på over 150 milliarder dollar i 2016.

Telenor

Familien har kontrollerende eierandeler i CPF, verdens største produsent av fiskefôr, reker og er global topp tre produsent av fjærfe og svinekjøtt. CP driver blant annet Sørøst-Asias største detaljhandel etter omsetning, med over 8000 Seven Eleven butikker i Thailand og er ledende i HORECA gjennom MAKRO. I telesektoren er Sann Group, er en av de største teleselskapene i Sør-Øst-Asia med over 25 millioner mobilkunder. Blant annet TRUE i Thailand, som nå samarbeider med Norske Telenor.

Styrer samfunnet

I et slikt perspektiv blir det enklere å forstå hvorfor Kina kan diktere hva som skal skrives i en kapitalistisk fri presse. Kinesere yter så stor respekt i Thailand, og den store rike kinesiske andel av befolkningen passer godt på at landet ikke skal tilsmusses av fiendtlig propaganda. Til tross for dette fikk den kinesiske ambassadens uttalelse, som ble gjengitt på ambassadens Facebook-sider, blandede mottagelser på det sosiale mediet, der ambassaden gjentok at Taiwan er en umistelig del av Kina.

Ettpartistat

Facebook-siden fikk både ris og ros. Mange innlegg hadde flagg som viste Taiwan og USA, og som ville at Thailand skulle støtte Taiwans kamp, med henvisninger til pro-demokrati aktivister i Hong Kong. Noen av innleggene minnet om Tiananmen-massakren i 1989, da det kinesiske militæret i 1989 satte en stopper for en blomstrende pro-demokratisk bevegelse i landet styrt av kommunistpartiets siden 1949. Flere av innleggene pekte på at Kina, til tross for overgangen til en kapitalistisk økonomisk modell, forblir en totalitær ettpartistat styrt av en kommunistparti-elite.

Farlig

Det var også mange innlegg som støttet det kinesiske synet. Blant annet mente mange at intervjuet med den 69 år gamle taiwanske utenriksministeren, som har sittet siden 2018, bidro til å spre farlige tanker, og gikk stikk imot det internasjonale samfunnet som respekterer at Kina er ett land. Mange av innleggene pekte på at det var en fraksjon av den tapende part i borgerkrigen i Kina som rømte ut til Taiwan (Formosa) og at denne hærens aktivitet aldri ble anerkjent av av FN eller Norge. Tvert imot, - et samlet FN støttet ett-Kina-politikken. Gjenforening har hele tiden vært tanken, men et krigstrett Kina orket ikke ta kampen rett etter andre verdenskrig

Krigen kommer

Utenriksminister Wu i Taipei pekte i det omstridte intervjuet på at landet er redd for enten en invasjon eller en økonomisk blokade, hvilket ikke er veldig usannsynlig. I intervjuet med den thailandske PBS-journalisten fremhevet Joseph Wu Jaushieh at Taiwan ikke kom til å gi seg, og om nødvendig ville ta en militær konfrontasjon.

Embargo

Vestlige analytikere har i økende grad spekulert i at Kina forbereder seg på å lansere en økonomisk embargo mot Taiwan, ved å bruke sin voksende marinemakt og luftvåpen for å isolere øya. Dette vil i så fall inkludere luftvåpenet, for å hindre at flyplassene på Taiwan brukes til forsyninger.

Ikke tillit

Wu referererer ofte til president Xi Jinpings uttalelse fra 2019, der han foreslår at Taiwan skal gjenforenes med Kina basert på ett land, men to systemer og et ett-Kina-prinsipp. I følge utenriksministeren mener ledelsen på Taiwan at dette høres veldig likt ut som Hong Kong, der Beijing har kvalt demokratiet og ytringsfriheten.

Målinger

En meningsmåling fra 2020 i Taiwan antydet at 54 % av befolkningen ville lage egen stat, 23,4 % vil beholde status quo. Bare 12,5 % av befolkningen i Taiwan går inn for gjenforening med Kina, og 10 % har ingen mening om saken. Problemet er at kineserne mener det ikke er opp til noen provinser i Kina å verken vedta eller diskutere løsrivelse. FN har godkjent ett-Kina politikken. I det kommunistiske Kina, som under president Xi Jinping har blitt stadig mer nasjonalistisk, viste en meningsmåling i mai 2023 at 55 % av befolkningen var for å starte en foreningskrig for å ta tilbake Taiwan med makt.

Invasjon eller blokade?

I følge thailandske BPS er det nå en reell fare for krig i regionen. Pentagon og den amerikanske kongressen har blitt enige om økte forsyninger av militært utstyr, samt rapporter om amerikanske væpnede styrkers personell som fungerer som trenere på øya. USA skal ha omdisponert sine styrker og militære kapasiteter i Asia-Stillehavet for å kunne håndtere invasjon og fiendtligheter mot Taiwan fra Kina.

Kinaputt

Utenriksminister Wu pekte i intervjuet på at over halvparten av verdens frakt eller last passerer gjennom Taiwanstredet, blant annet 90 % av avanserte mikrobrikker. Ministeren advarte mot en kolossal trussel mot verdensøkonomien dersom fiendtligheter bryter ut i Taiwanstredet. Han mente innvirkning på verdenssøkonoomien ville være så enorm at den fikk Ukraina-krigen til å fremstå som en kinaputt.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no