Får stor oppmerksomhet i Asia

Sjokk uttalelser om USA

Pågående handelskrig og høy spenning i Taiwan-stredet til tross. Norsk Yale-professor skaper munter stemning i Asia med sine sammenligninger av USA og Kina.

Foto: Yale/GT/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 04.04.24

Professoren fikk mange til å trekke på smilebåndet da han hevdet at USA og Kina har veldig mye til felles, og at de har alle forutsetninger til å bli perlevenner! Journalistene trodde først nordmannen spøkte, men latteren forsvant da de forstod at han mente dette i ramme alvor. De siste ukene har den norske professoren vært å finne i flere store kinesiske og utenlandske nyhetsmedier.

Super-professor

Det er ingen grunn til å kimse av professoren. Han er nemlig ingen hvem som helst. Odd Arne Westad er professor ved Yale University. Hans spesialfelter er den kalde krigen og nyere østasiatisk historie. Han var tidligere professor ved Harvard University, og har vært professor ved London School of Economics and Political Science. Man må nesten spisse ørene når en slik mann snakker, og han er langt fra et talerør for kinesiske myndigheter. Tvert imot er han kjent for å være frittalende.

Ikke lik

Tyskland er Europas største økonomi og har en sterk middelklasse og en velferdsstat som gir sosial sikkerhet. Som Kina har Tyskland også en stor industrisektor og eksporterer en mengde varer over hele verden. Der slutter også likheten, men Tyskland er et interessant referansepunkt når man skal vurdere Kinas økonomiske utvikling og vekst av middelklassen.

Sjokkerte pressen

Ingen ble forundret da professoren fra “Vesten” sa at Kina, med sin middelklasse på 50 prosent ikke kunne måle seg med med den tyske. Det var det professoren sa etterpå som sjokkerte journalistene. Analyser viser at USA også har en middelklasse på rundt femti prosent - omtrent som Kina. Til journalistenes store forbauselse ramset nordmannen deretter opp likheter mellom USA og Kina.

Tyskland og Norge

Professoren pekte på at Tyskland har en middeklasse på 70 prosent av befolkningen. Det kan sammenlignes med Norge som har rundt 75 prosent. USA er ikke i nærheten av disse tallene. Tvert imot minner USA langt mer om KIna. Begge landene har en middelklasse på omtrent femti prosent. Kina litt under - USA litt over, men de nærmer seg hverandre. Også dette ifølge ekspertene en naturlig konsekvens av at mye er likt i de to landene.

Likheter med USA

Den norske professoren hevdet at måten USA og Kina bedriver økonomisk politikk på har store likhetstrekk. Begge er markedsdrevet, orientert av regler, teknologi og økonomiske fremskritt. Professoren mente også at USA og Kina har mye til felles i hvordan de forstår verden. Her skiller landene seg klart fra Europeiske land.

Toppen

Stabilitet

Både USA og Kina ønsker stabilitet som en forutsetning for egen økonomisk utvikling, men ingen av dem vet helt helt hvordan de skal gå frem, og derfor øker mistenksomheten landene seg imellom.

Forbruksmønstre

Westad pekte konkret på en rekke områder, og viste at likheten mellom USA og Kina var å finne på alle nivåer i samfunnet. Dette gjenspeiler seg i forbruksmønstre som er typisk for en middelklasse. Det betyr økt forbruk av varer og tjenester som ikke bare er nødvendigheter, men symboler på høyere levestandard.

Ikke som Europa

Kina er nå på et amerikansk nivå hva utdanning og helsetjenester angår. Landet har også enklere tilgang til høyere utdanning. Begge landene står imidlertid langt tilbake for Europeisk standard. Som i USA eier de fleste kinesere nå sine boliger og har dessuten andre eiendeler som bil.

Femti prosent

Professoren hevdet at USA og Kina på grunn av alle likhetene ville stabilisere seg på en middelklasse på rundt femti prosent. Dersom det kommer mere penger på bordet vil ikke middeklassene vokse slik man ser i Europa, men den eksisterende klassen ville bli rikere. Også dette var likt mellom de to landene.

Lever lenge

Kina og USA har nå ganske lik levealder også, og begge land har like lav barnedødelighet. Kina har en registert gjennomsnittlig levealder på 76 år og USA har en snitt levealder på rundt 79 år, i følge tall fra 2021.

Malurt

Til tross for både original og morsom vinkling, måtte den norske professoren likevel helle litt malurt i begeret. At USA og Kina ikke har noen form for våpenkontroll eller diskusjoner mellom de to landene er direkte farlig. Til og med under den kalde krigen hadde man jo slike samtaler og avtaler mellom øst og vest.

Bør skjerpe seg

Kina og USA har i følge professoren ikke vært flinke ved forhandlingsbordet. Misforståelser og manglende kommunikasjon råder om viktige saker. I ytterste konsekvens kan det føre til en krig som kunne vært unngått. Totalt sett pekte den norske professoren på at alle likhetene er en kjempefordel når man til slutt skal bli enige om fred og fordragelighet.

Likhet gir brorskap

Likhet er en svært viktig faktor for å kunne forbrøde seg som venner, i hvertfall hvis vi skal tro på ekspertene. Dersom USA og Kina kommer seg unna probleme i Taiwan-stredet, og unngår å starte en handelskrig, - kan de bli gode venner.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal