Foto: CC BY 4.0/theContrapart
Tekst: Rune Ollestad
Dato: 20.05.25
Selv om domstolen ikke er internasjonal og på papiret ikke er en “europeisk” domstol, så mener mange at det er vesten aom har laget denne typen institusjoner fordi det passer derees agenda best. Stadig flere spør seg nå om domstolen i Haag har fengslet en politiker med folkets støtte, eller er om det bare er en rettferdig prosess, der Vesten vet best hvordan andre land bør styres?
Klar seier
Til tross for at han er fengslet i Haag, anklaget for forbrytelser mot menneskeheten knyttet til hans kontroversielle krig mot narkotika. Med over 405 000 stemmer, åtte ganger mer enn nærmeste rival, demonstrerte han fortsatt sterk støtte i hjembyen . Hans sønner sikret seg også lokale verv.
Viktig mellomvalg
Dutertes seier i ordførervalget er bare en liten del av et større mellomvalg som akkurat er avholdt på Filippinene. 12. mai 2025 skulle befolkningen velge representanter til nesten tyve tusen nasjonale og lokale verv. Valget inkluderte også 12 av de 24 senatsplassene og samtlige 317 seter i Representantenes hus. Sist men ike minst skulle folk velge guvernører, ordførere og kommunestyrer over hele landet. Det var her Duterte gjorde et merkelig comeback da han plutselig vant ordfører valget i den viktige byen Davao.
Maktkamp
Enkelt oppsummert kan man si at valget ble sett på som en folkeavstemning over president Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr.s politikk, etter at han tok over etter nettopp Duterte. For de som kjenner Filippinene står det klart at valget dermed handler mye om en maktkamp mellom Marcos fløyen og Duterte fløyen, ved datteren visepresident Sara Duterte. I likhet med faren er heller ikke hun forskånet for trøbbel. Hun står selv overfor en riksrettssak som kan avslutte hennes politiske karriere, eller verre.
Duterte vind
At tidligere president Rodrigo Dutertes vant ordfører valget i Davao City er ille for Marcos fløyen, men det som er verre for Marcos-fløyen er at Duterte tilhengerne gikk frem over alt på Filippinene. Det største problemet for Marcos tilhengerne er senatsvalget, der 12 seter skulle velges. Det ble sett på mes argusøyne av internasjonal presse. Årsaken er at det påvirker rettssaken mot Rodrigo Dutertes datter, Sara Duterte. Mange kaller rettsaken for politisk forfølgelse. I så fall er hun kanskje i samme båt som faren.
Toppen
Det strider mot vanlige folks rettferdighetssans at ledere for små land fengsles, men at de store fiskene slipper unna for akkurat de samme forbrytelsene - eller verre.
Populær dame
Det er ingen tvil om at Sara Duterte er populær. Det er heller ingen tvil om at hun akter å stille som presidentkandidat i 2028. Det er heller ingen tvil om at hun kan vinne. Derfor vil sterke krefter fjerne henne fra politikken. Det hadde de tenkt å gjøre med en jury bestående av senatorer for å stille henne for riksrett. Det kan bli vanskelig hvis senatorene er Duterte-folk.
Sjokk
For Marcos fløyen må derfor valget ha fortonet seg som et sjokk. De trodde at Marcos Jr.s enkelt ville vinne de fleste av de 12 setene. Men da åtti prosent av stemmene var opptalt så det ut til at de bare skulle klare halvparten. For å gjøre vondt verre klarte Marcos bare å få inn èn person på topp fem-listen som er et kjent et barometer for offentlig popularitet.
Koker på Filippinene
Det er ingen tvil om at Duterte-familien har klart å beholde maktbasen sin sør i landet. Men de må slåss med nebb ok klør mot sittende president MArcos.jr, Det var han som ga grønt lys til å arrestere den 80 år gamle Rodrigo Duterte på Manila lufthavn. Hele verden måpte da Marcos.jr tillot at den politiske konkurrenten ble fløyet til Nederland samme dag for å møte i Den internasjonale straffedomstolen. På Filippinene mener man at dette var en feig handling, og at landet selv burde rydde opp i egne affærer.
Familietrøbbel
Da datteren hans, visepresident Sara Duterte protesterte gikk det ikke stort bedre med henne. Presidentens allierte i Representantenes hus stemte for å stille henne for riksrett. Den harde konflikten mellom Marcos og Duterte har type røtter langt tilbake i Filippinsk historie og politikk. Kanskje burde verden ha latt de fortsette å krangle på øye der de bor, og ikke slept en åtti år gammel mann til domstolen i Haag?
Tvilsom opprinnelse
Uansett hva man mener om saken bidrar den til å kaste lys på framtiden til fenomenet krigsforbryterdomstol. Verken India, Indonesia, Kina eller Brasil ønsker at Duterte skal stille for retten i en europeisk domstol i Haag. Det er et tankekors at et lite hvitt mindretall på jordkloden skal være verdenspoliti under dekke av at de er en “internasjonal” domstol.
Hovedsiden