Norge bidro til mafiastat

En skam for nasjonen

I et regn av bomber fra norske F16 fly ble førti år med stabilitet og velstand for Libya erstattet med et vedvarende kaos av lovløshet, ran, voldtekt, menneskesmugling og terroristvirksomhet. I dag innser mange dette, men er ute av stand til å gjøre noe.

Etter norsk hjelp i form av bomber har mafialignende stammgrupper overtatt makten i Libya. Dagens trettenåringer har aldri opplevd en eneste dag med trygghet.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 15.08.24

I årene etter at Norge bombet det afrikanske landet med avanserte jagerfly har mange hevdet at beslutningen ble tatt uten grundig gjennomgang i Stortinget, og at Norge ikke hadde en strategi for hva som skulle skje etter Gaddafis fall.

Evaluert

All kritikken resulterte i at Stortinget i 2018 bestilte en offisiell evaluering. Utvalget ble ledet av professor Janne Haaland Matlary, og konkluderte med at beslutningen om å delta i operasjonen var basert på mangelfulle vurderinger.

Ingen er trygge

Administrerende direktør ved North Africa Initiative(NAI), Hafed Al-Ghwell, har tidligere uttalt til avisen Euronews at Vesten har gjort Libya om til en mafiastat der ingen er trygge. Situasjonen for alle svake grupper er verre. Kvinner, barn og fattige opplever nå et skrekkvelde. Det samme er tilfelle for forskere, akademikere, forfattere og kunstnere, som tidligere opplevde en stor grad av frihet.

Vestens rolle

Al-Ghwell er også seniorstipendiat ved SAIS Foreign Policy Institute (FPI) ved Johns Hopkins University. Han har gjennom sitt arbeide i North Africa Initiative (NAI) satt søkelys på det libyske kaos. Han peker på at Vesten som helhet har spilt en svært negativ rolle i Libya. Man kan ikke hevde at Vesten har bidratt til noen form for stabilisering. Tvert imot har Vesten støttet klaner og personer med godt dokumenterte bånd til kriminelle nettverk og grupper som er ansvarlige for utallige menneskerettighetsbrudd.

Kaos

Offisielt støtter FN en regjering basert i hovedstaden Tripoli som ble formelt dannet i mars 2021. Denne regjeringen ledes av statsminister Abdul Hamid Dbeibah. De kontrollerer store deler av Vest-Libya. I dag er landet delt. I Øst-Libya har man en annen regjering, basert i Tobruk. Her heter hæren Libyas nasjonale hær (LNA)og er ledet av general Khalifa Haftar. Regjeringen har sin egen statsminister, Osama Hamada, fra juni 2023. Problemet er at USA, CIA og mange vestlige land også støtter regjeringen i Øst-Libya.

Ubesvarte spørsmål

Mange i Norge seg om både lovligheten og formålet da Norge bombet Libya med norske F16 jagerfly? Det finnes ingen dokumenter som tilsier at Norge hadde planer om å investere i sosial infrastruktur. Heller ingen FN planer som forteller om at man planla styrker for å sikre vanlige mennesker den levestandard og frihet de var vant til. Tvert imot ble menneskene sendt tilbake til et system med vold og terror uten sidestykke i regionen.

Ødelagt Libya

Libya var uten tvil et av landene i Afrika med størst grad av frihet for kvinner, flest mennesker med arbeid og en høy andel av befolkningen som eide egen bolig. Libya hadde flere mennesker, både kvinner og menn med utdannelse. Libya hadde støtteordninger som studielån og stipender. Sammenlignet med andre land i regionen hadde Libya flest mennesker med utdannelse. Libya hadde også et av de beste helsevesen i regionen. Absolutt alt dette er revet vekk etter at en vestlig koalisjon bombet landet, og sørget for det bisarre drapet på lederen Muammar Ghadafi på direkte fjernsyn.

Exit stabilitet

Muammar Gaddafi ble styrtet den 20. oktober 2011. Han ble fanget og drept av opprørere i byen Sirte. I dag vet man at Vesten og CIA var sterkt medvirkende til Gaddafis fall, som markerte slutten på førti års velstand og stabilitet for det libyske folk. Etter at Vesten med hjelp av norske jagerfly "hjalp" Libya har man fått en periode med ustabilitet og kaos i Libya. Dagens trettenåringer i Libya har aldri opplevd annet enn utrygghet og kaos.

Toppen

I Libya har en hel generasjon unge gått glipp av en fredelig oppvekst. I Norge fortsetter livet som om ingenting har hendt.


Russere

Direktøren i NAI peker på at de vestlig innsatte lederne i Øst-Libya heller ikke går av veien for å samarbeide med Russland. Nylig avskar italienske marinefartøy et lasteskip som bragte russiske våpen til general Khalifa Haftar øst i Libya. Russland bevæpner Haftar for å la Moskva bygge en havn på Middelhavskysten. Det vil være en svært strategisk base mot Europa.

Dårlig planlagt

Ifølge direktøren har Vesten hatt en svært vinglete politikk der de har støttet flere av landets mange nye makthavere. En slik splitt og hersk politikk er effektiv dersom man ønsker å destabilisere en region, men det kan også virke mot sin hensikt, som i saken om den russiske basen. Det var ganske sikkert ikke Vestens plan at Russland skulle oppnå det de ikke klarte med Gaddafi, som var en mer egenrådig politisk leder.

CIA-innblanding

Khalifa Haftar er et godt eksempel på hvordan Vesten destabiliserer regionen. Haftar er en tidligere offiser i Gaddafis hær og har senere blitt brukt av CIA. Han har på egenhånd også involvert seg med det som finnes av ulike fraksjoner. Haftar har tidligere vært i eksil i USA der han fikk opplæring av CIA. Når agenten fra den amerikanske etterretningstjenesten nå løper løpsk og samarbeider med russiske gangstere så er det glade vanvidd og kaos komplett.

Innrømmer aldri

USA har aldri offisielt innrømmet at Khalifa Haftar har tilknytning til CIA, men det er bredt antatt og rapportert at han har hatt en forbindelse med den amerikanske etterretningstjenesten. Haftar tilbrakte flere tiår i eksil i USA etter å ha brutt med Muammar Gaddafi på slutten av 1980-tallet. I denne perioden skal han ha oppholdt seg i Virginia, ikke langt fra CIA-hovedkvarteret, og det er allment antatt at han fikk støtte fra CIA i forsøkene på å styrte Gaddafi.

Lugubre allianser

Da Haftar returnerte til Libya i 2011 ledet han et mislykket forsøket på å erobre Tripoli. Angrepet ble slått tilbake, og han opprettet en base i Øst-Libya. Der kontrollerer Haftar nå libyske arabiske væpnede styrker (LAAF), et bolverk av lugubre allianser mellom radikale islamister, lokale væpnede fraksjoner og stammeledere.

Flere hester

Associated Press hadde den 18. mars 2015 en større sak som viste at både Frankrike og Italia støtter Haftar fordi de vil posisjonere seg rundt rike oljeforekomster, men også fordi Haftar lover at han skal få bukt med immigrant problemet, som er et stadig tilbakevende problem i middelhavsregionen. Om dette er de virkelige årsakene til at også Europeiske land satser på flere hester i Libya er gjenstand for kontinuerlig debatt. Det som ikke debatteres er at landet ble sendt ut i vold og kaos etter vestens inngripen, der Norge aktivt deltok.

Håp

EU har fått gjentagende kritikk fra ulike hold for å bidra til det libyske kaos. Så lenge landet styres av mafialignende klaner og militære grupper, så holder det menneskehandelsruter åpne, og det virker som en hemsko for vanlige menneskers muligheter til å leve et normalt liv. Hva skal man lære av den libyske tragedie?

Norges rolle

Mange spør seg om den norske regjeringen ikke fant et bedre bombemål i Afrika? Verdensdelen florerer av diktaturer med lovløse tilstander og stor fattigdom. Libya var et av de få stedene der kvinner opplevde frihet uten slør, og kunne utdanne seg til leger som kjørte bil til arbeidet. Norge bidro aktivt til å knuse det.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal