Foto: FOCAC/motparten
Tekst: Johan Olav Enerstvedt
Dato: 12.09.24
Tilstede var et kobbel av internasjonale journalister og FNs generalsekretær António Guterres. Selv om penger stod i fokus var også sikkerhet og samarbeid mye belyst. Frankrike og Russlands innblanding på det afrikanske kontinentet fikk så hatten passet. Pro-vestlige regjeringer liker ikke russiske leiesoldater, mens mange andre land var misfornøyd med både fransk nærvær og vestlig grådighet.
Fransk trøbbel
Frankrike har hatt et betydelig nærvær i Sahel-regionen, som en del av Frankrikes såkalte antiterroroperasjon Barkhane. De siste årene har imidlertid Frankrike trukket seg mer tilbake på grunn av økende motstand, og nye ordninger og avtaler om sikkerhetssamarbeid mellom afrikanske land og Russland.
Trekker seg ut
Fortsatt finnes det franske soldater i Chad, Elfenbenskysten (Côte d'Ivoire),
Senegal, og Djibouti, der Frankrike har en stor base med nesten to tusen soldater. De seneste årene har Frankrike imidlertid trukket seg ut av mange land også. Franske soldater har nå forlatt Mali, Burkina Faso og Niger.
Lure kinesere
Selv om også Kina har blitt kritisert for å øke innflytelsen i Afrika, er det liten tvil om at de har vært langt mer smidige enn Frankrike og Russland. For mange afrikanske land er det Kina som er den gyldne middelvei. Kina framstår som en solid handelspartner som opererer nøytralt mellom Russland og Europa/USA.
Tung infrastruktur
Mye tyder på at Beijing er villige til å svelge noen kameler for å sikre seg viktige råvarer fra det afrikanske kontinent. Derfor går de langt i å love både bistand og hjelp til utbygging av infrastruktur som veier og jernbane.
Toppen
Jernbaner
Et godt eksempel er Guinea der Kina-firmaet Winning Consortium byggeren seksti mil lang toglinje til kysten. Det gjør de ikke bare for å være greie. Toglinjen starter nemlig ved verdens største jernmalmforekomster i Simandou. Kina har vunnet kampen om kontrollen med et kobbel av andre multunasjonale selskaper fra USA, Europa og Russland.
Rørledninger
Måten kineserne inntar det afrikanske markedet får internasjonale observatører og aksjeanalytikere til å sperre opp øynene. Der andre finner situasjonen ulevelig fortsetter kineserne sitt arbeide som om ingenting var hendt. Etter kuppet i Niger sommeren 2023 fortsatte kineserne å bygge ferdig en to hundre mil lang rørledning for olje til eksport-terminalen i Benin.
Store beløp
Selv om de afrikanske lederne fikk mye tid på å ta opp problemer var det likevel ingen tvil om hva som var hovedtema på konferansen. Det var penger. Mange penger.
Derfor samlet den såkalte "Forum for Kina-Afrika-samarbeid" (Focac) konferansen i Beijing både de snilleste og de slemmeste guttene i den afrikanske klassen. Til stede var folk som Denis Sassou-Nguesso fra Kongo-Brazzaville og Bassirou Diomaye Faye fra Senegal. Alle sammen var på jakt etter kontrakter og penger i ulike former.
Lommerusk
Presidenten Xi Jinping lovet tre hundre millarder kroner som kreditt og hundre millarder i rene forretningsinvesteringer. I følge den kinesiske lederen ville Kina også åpne pengepungen for mindre lønnsomme prosjekter som militærhjelp og matvarehjelp. Mat og våpen er to veldig forskjellige ting, men presidenten spesifiserte ikke hva som skulle få mest. Dessuten var beløpet på tre millarder kroner som en dråpe i havet sammenlignet med de om lag fem hundre millarder kronene som Kina totalt skal pøse inn i Afrika de neste tre årene.
Hovedsiden