Elv av diesel

Enorme mengder diesel har strømmet inn i elvene Pyasina, Ambarnaya og Daldykan.

Tekst: Temudjin Borjigin
Foto: Norilsk/Pyasina

Store mengder diesel har lekket ut i den vakre Pyasina-elven og nådd innsjøen Pyasina, beliggende 20 km fra Norilsk by. Tettstedet er fra før kjent for enorm forurensing fra metallindustrien. Tidligere artikler på motparten.no viser at snøen sjelden faller hvit i Norilsk, men ofte rosa eller gul. Pyasina elven som er hardest rammet passerer gjennom det såkalte Great Arctic State Nature Reserve og renner ut i Karahavet, en del av Polhavet.

Benekter

Dieselen stammer fra en lekk drivstofftank ved kraftverk nr. 3 eid av Norilsk-Taymyr Energy Company (NTEC), som er en del av Norilsk Nickel og leverer strøm til Norilsk industridistrikt. Norilsk Nickel nekter på at de står bak og dersom noe har lekket ut fra deres annlegg tviler de på at det vil få alvorlige konsekvenser. Norils Nickel hevder at diesel ikke har nådd innsjøen eller at det utgjør noen trussel mot Karahavet. No viser bilder og videoer en helt annen virkelighet.

Avslutt

Store konsekvenser

Foruroligende bilder og video-opptak av de misfargede giftige elvene bekymrer nå miljøvernere over hele kloden. Motparten erfarer at alle forsøk på å stanse diesel-strømmen har sviktet, og omfanget av den økologiske katastrofen er uoversiktelig. Mengden drivstoff som ble sluppet ut i elvesystemet ved polarsirkelen tilsvarer 350 tog-containere..

Også private boliger og blokker rammes av denne spesielle formen for nedbør. Folk opplever å få parkerte biler smadret fordi deler av bygningene rett og slett faller av når de blir truffet av regn, snø og is.

Bekymring

En uttalelse fra Krasnoyarsk-guvernør Alexander Uss levner likevel liten tvil om alvoret i situasjonen: «Diesel har kommet inn i Pyasino. Dette er en vakker innsjø som er omtrent 70 kilometer lang. Naturligvis har den både fisk og en god biosfære. Vi vet ikke hvordan innsjøen vil heles etter at dieselen en gang forsvinner." Han er til tross for bekymringene begrenset optimist.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no