Vanlige folk har fått nok

Vil forby hummerfiske

I oktober teppebomber profesjonelle kysten etter havets svarte “kardinal” hummeren. Etterpå havner den på bordet til velstående mennesker i Oslo. Hyttefolk og fastboende med skolebarn får ingen belønning for sin lovlydighet i august.

For mange barn er fiske en viktig del av kultur og identitet. De får ikke oppleve hummerfisket, fordi noen velstående mennesker i byene vil ha alt sammen for seg selv.
Foto: /motparten
Førstesidehenvisning: motparten/arkivfoto
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 07.08.24

Snart leser vi 1. oktober på kalenderen. Det er startskuddet for et tema nordmenn aldri blir lei av å krangle om, nemlig hummerfisket. Det er liten tvil om at hummerfiske er en av de mest kontroversielle saker som angår kysten vår. Årsaken er de strenge reglene rundt hummerfiske og det faktum at hummerbestanden har sunket jevnt og trutt. Nå er hummeren rødlistet og utrydningstruet.

Utilgjengelig for folk flest

At fersk norsk hummer går for 1500 kroner kiloen er ikke uvanlig, Det kan småbarnsfamilier se langt etter. Derfor eksisterer ikke norsk hummer lenger i vanlige menneskers liv. Verken under eller etter hummerfisket. Nå har både hyttefolket og helt normale fastboende fått nok. De vil forby hele hummerfisket fra oktober, til fordel for at vanlige folk kan benytte èn teine i august. De får støtte av marinbiologer som kke tror dette vil redusere bestanden, men tvert imot øke hummerbestanden i Norge.

Verne gytende hummer

Årsaken til at hummerfisket er lagt til oktober er enkel. Hummer skifter skall om sommeren, og gytingen skjer i de varmere månedene. Ved å starte fisket i oktober, - etter at disse viktige biologiske prosessene har funnet sted, - reduseres risikoen for å fange hummer som er sårbare under skallskifte eller som bærer egg. Den offisielle grunnen til at hummerfisket er regulert er derfor å beskytte eggbærende hunner.

Lyver

Hummerfiske kan minne litt om fartsgrenser. De aller fleste legger seg 5-10 kilometer over grensen, klare til å bremse ned hvis de ser en fotoboks. Spør politiet folk om de pleier å kjøre for fort blånekter de. Ingen kjører for fort, men alle gjør det likevel. Slik er det også på havet. Det er "ingen" som tar med seg hummer hjem. Mye tyder likevel likevel på at det sitter langt inne for mennesker å kaste "en svart en" ut igjen. I det minste hvis den er over minstemålet.

Mobber hyttefolket

Hvert eneste år leser vi rene mobbeartikler om sommerens syndere som innrømmer å ha tatt seg en hummer i august. Avdelingsdirektør, Rudolf Svensen, ved Stavanger Muesums avdeling for naturhistorie skrev indignert om fæle hyttefolk i en utgave av Stavanger Aftenblad i 2022. Svensen hadde snakket med to damer i Lysefjorden som fisket hummer i august. Da han påpekte at det ikke var lov å fiske hummer i august, var svaret at "de var jo ikke på hytta i oktober».

Ingen belønning

Regelen for hummerfiskere, både private og profesjonelle, er at de skal registrere seg hos Fiskeridirektoratet. Private og hyttefolket kan ha maks ha 10 hummerteiner, men som damene i Stavanger var inne på så er det jo ikke mange igjen på hytta i oktober. Da er folk tilbake på jobb og skolene har for lengst begynt. Derfor går alle norske skolebarn glipp av denne viktige delen av norsk kultur. For sin lovlydighet blir de ikke belønnet etter skolestart. All fersk norsk hummer havner på bordet til rike folk som koser seg på luksusrestauranter.

Ingen motforestillinger

I Norge er denne typen mobbing av hyttefolk som fisker hummer den vanligste måten å kommentere hummerfiske. Men hva hvis damene har rett? At vanlige mennesker burde få fiske hummer i august? I Norge har man de siste tyve årene på en eller annen mystisk måte utviklet et slags meningsdiktautur, nesten uansett hva man snakker om. Det er bare lov til å ha èn opplest og vedtatt mening. Alt er sort hvitt og det finnes nesten ikke nyanser. Slik er det også med hummerfisket.

Vil forby hummerfiske

Motparten har loddet stemningen hos den tause majoritet i småbyene og hos hyttefolket. Våre jornalister har spurt barnefamilier med båt i Arendal, Kristiansand, Haugesund, og Trondheim. Meningene som dukket opp da folk følte de kunne snakke fritt var mildt sagt oppsiktsvekkende. Hyttefolket mener at man bør forby hele hummerfisket i oktober. Det gir ingen mening i ta vekk en så viktig del av kystkulturen for tusenvis av norske familier, bare fordi noen styrtrike skal kose seg med fersk norsk hummer i oktober.

1.august

I undersøkelsen kommer det fram at folk mener myndighetene burde tillat hummerfiske for vanlige mennesker i fellesferien med start 1.august, med bare èn teine hver, slik at familier og barn lovlig kunne tatt del i denne viktige delen av norsk kultur. Folk får langt på vei støtte av forskerne, under forutsetning av at det profesjonelle hummerfisket med start 1.oktober forbys, med visse unntak.

Forplantning

I følge havforskningsinstituttet skjer forplantning hos hummeren i de tre sommermånedene. Når hunnen skifter skall har hannen anledning til å pare seg og overføre sperm. Det tar ett år før eggene klekkes og de frittsvømmende larvene slippes. Det skjer også i de tre sommermånedene.

August vs oktober

I likhet med forplantning slippes også larvene i de tre første sommermånedene. Fordi det tar et helt år å klekke eggene er hunnene som fanges i oktober like fulle av egg som hunnene som fanges i august. Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å si at det er skadeligere for bestanden å fange hummere i august enn i oktober. Et forbud mot organisert hummerfiske i oktober vil uansett øke bestanden, fordi det fisket er så massivt.

Antallet viktigst

Dersom man hadde fisket betydelig færre hummere i august enn i oktober, er det derfor ikke vitenskalpelig dekning for å si at dette hadde redusert bestanden. I følge havforsknkningsinstituttet må man redusere den totale fangsten av gyteferdige hunnhummer.

Toppen

Springende punkt

Dermed står man igjen med det enkle spørsmålet. Hvem klarer å fiske flest hummer? De få profesjonelle med tusenvis av teiner og detaljert kunnskap om hvor hummeren befinner seg, - eller et større antall fastboende og hyttefolk med èn teine per båt, og uten eksakt kunnskap om hvor hummeren befinner seg?

Demoraliserende

Folk motparten har snakket med mener de ville respektert et krav om bare èn teine per båt, dersom myndighetene hadde vært villige til å snu i hummerspørsmålet. Slik systemet er i dag virker det så urettferdig på vanlige mennesker, at det er bedre å lyve for venner og myndigheter. Men utbredt løgn og hykleri virker demoraliserende. Det er ikke gunstig for barn heller, når de ser at foreldrene bryter loven.

Katastrofe for profesjonelle

Det helt sikkert mange hummerfiskere som setter kaffen i vrangstrupen nå. Man kan jo ikke drive effektivt fiske med bare èn teine. Det er helt riktig. Forbyr man hummerfisket i oktober, eller reduserer det til et redskap per båt, så er det kroken på døren for en annen viktig norsk tradisjon, nemlig organisert hummerfiske.

Tradisjon

Det organiserte hummerfisket er uten tvil en tradisjon i mange kystsamfunn. Det gir økonomiske fordeler til lokalsamfunnet, men salget av hummer går ikke akkurat til Frelsesarméen eller selges rimelig på Rema 1000. Tvert imot. Fersk norsk hummer går for nesten astronomiske priser, som de fleste vanlige barnefamilier ikke en gang vurderer. Skal de ha hummer blir det frossen canadisk hummer.

Unntak for øysamfunn

Ingen motparten har vært i kontakt med har på spørsmål vært imot å gi små øysamfunn langt ute i havet, med en stor hummerbestand, dispensasjon og unntak fra reglene. For eksempel har en øy som Utsira i Rogaland bare et par hundre innbyggere, men de har tusenvis av hummere. Her vil et forbud i oktober virke mot sin hensikt. I slike små samfunn der det er langt flere hummer enn mennesker bør folk også få operere med flere hummerteiner. På samme måte som man i dag har fredete soner, bør det ikke være vanskelig for myndighetene å skille slike samfunn fra fastlandet.

Urettferdig

Det norske systemet legger opp til å fjerne hummeren helt fra vanlige folk. Både fra middagsbordet, men også fra normale menneskers oppvekst og kulturelle oppdragelse. Og hva er da poenget? Folk motparten har snakket med peker på at man ved å forby hele hummerfisket i oktober, på en bærekraftig måte, kan gi hele den norske befolkningen tilbake en tradisjon man har hatt her i tusenvis av år.

Ti tusen for kiloen

Vanlige mennesker har ikke råd til å betale for fersk norsk hummer. Derfor sørger de norske reglene for at all hummeren som fiskes opp av profesjonelle havner på bordet til rike folk i de store byene. Hyttefolket mener det hadde vært bedre at denne gruppen velstående mennesker heller måtte nøye seg med fersk importert canadisk hummer. Og dersom det dukker opp en og annen norsk hummer til 10 000 kroner kiloen så kan vel det passere også? For det vil nok bli prisen dersom man reduserer antall teiner 10 til 1.

Lønner seg med forbud

Eksperter på bærekraftig fiske, forskere og marinbiologer er ikke tvil om at det ville vært bærekraftig å forby hele hummerfisket i oktober, til fordel for at hyttefolket kan fiske etter hummer i august med bare ett redskap hver. Selv om en og annen hummer forviller seg inn i hyttefolkets teiner og ruser kan man ikke sammenligne med det virkelige hummerfisket i oktober, der profesjonelle nærmest støvsuger kysten etter hummer på akkurat de rette plassene.

Bra for bestanden

Hyttefolket er på ingen måte verken disiplinerte eller kunnskapsrike nok til å ta opp en brøkdel av de hummerne som fiskes i oktober av de profesjonelle som vet akkurat hvor de skal teppebombe med teinene. Dersom man i tillegg også forbyr hyttefolket å fiske med mer enn èn teine, så kunne man fått en situasjon der hummerbestanden vokste.

Bra for vanlige folk

Det høres kanskje dramatisk ut å forby hele hummerfisket i oktober, men ser man på fordelene er det gode argumenter for en slik løsning. Man kan glede tusenvis av helt vanlige mennesker og ikke minst barn, som får en opplevelse de kan ta med seg hele livet. Barna får en nærhet til naturen, og det vil være en viktig del av sommerferien som man kan ta med seg resten av livet.

Taperne

Hvem vil egentlig tape på å forby hele hummerfisket i oktober? Uten tvil to grupper. De svært velstående mennesker som går på dyre restauranter, og de profesjonelle hummerfiskerne. Rikfolk vil riktignok fortsatt få tilbud om norsk hummer, fordi det også i oktober vil være lov til å fiske, - men bare èn teine. Tilbudet vil derfor reduseres drastisk, og man vil helt sikkert få priser på over ti tusen kroner kiloen for norsk hummer. Det er ikke mer enn mange er villige til å betale for en god årgangsvin på restaurant. Da klarer de sikkert et lignende beløp for en norsk hummer også.

Fleksibelt system

De fleste mennesker har et ganske opplyst og realistisk syn på hummerfisket. Det er ingen som ønsker at hummeren skal utryddes. Tvert imot. Folk vil bare at forvaltningen skal komme vanlige mennesker og barnefamilier til gode, dersom dette er mulig uten å ødelegge bestanden. Det er derfor viktig at norske myndigheter lager et system som både tar hensyn til små lokalsamfunn ute i havgapet, og vanlige folk bosatt langs vår langstrakte kyst. Man tenker da på Norges mange fjorder, Nord Norge, og Sørlandskysten. Her er det bedre at hummerfisket kommer alle til gode, enn at en bitte liten gruppe mennesker skal selge hummer til velstående byfolk.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal