Verdensrekord i Chile

5400 år gammel

Gran Abuelo var baby på faraoenes tid, og var tre tusen år gammelt da mayakulturen hadde sin storhetstid i Sør-Amerika. Oldingen skyver amerikanernes stolthet Metusaleh i California ned fra tronen.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Alerce Costero National Park

I nasjonalparken Alerce Costero National Park i Chile er det oppdaget et fem tusen fire hundre år gammelt tre! Treet, kjent som "Alerce Milenario" eller "El Gran Abuelo", er en type løvtre kjent som "alerce" eller "patagonian cypress" på engelsk eller Fitzroya cupressoides på latin.

Farao Sneferu

Da Gran Abuelo var bare barnet, og så ut som en søt liten busk, - hersket faraoene i Egypt: Det Chilenske treet likte historiene om Djoser og Sneferu best. Djoser var den første faraoen i den tredje dynastiet og ansvarlig for å bygge den første trappetrinnspyramiden i Egypt. Sneferu var faraoen som bygde den første "ekte" pyramiden i Dahshur.

Mesopotamia

Den lille busken var også fascinert av andre historier som kom flyvende med pollenstøv over havet. Sargon av Akkad var en konge i det gamle Mesopotamia,dagens Irak, og grunnla det første riket i historien. Han er kjent for å ha erobret mange byer i regionen og opprettet en hær av profesjonelle soldater.

Xia-dynastiet

Det som fascinerte det lille treet mest var likevel alle historiene om de enorme tingene som foregikk i Kina. Keiser Yu var den første keiseren i Xia-dynastiet og ansvarlig for å ha kontrollert flomvannet i Kina ved å bygge kanaler og demninger.Han bygget også enorme båter som kunne ta tusenvis av passasjerer.

Stonehenge

Om natten, når høststormene truet med å rive opp den lille busken med røttene, var det ordentlig skummelt da vinden fortalte skumle historier fra det kalde nord, der en sekt i Stonehenge plasserte steiner i en ring av trolldom. Men treet klamret seg gjennom både vinter og vår også.

Feiret 3000-års dag

På Maya-kulturens storhetstid var fra ca. 250 e.Kr. til 900 e.Kr. i det som i dag er Mexico, Guatemala, Belize og Honduras., - hadde det lille treet i Chile blitt voksen, og akkurat feiret sin 3000-års bursdag! I denne perioden utviklet mayaene en kompleks sivilisasjon med avansert kunst, arkitektur, matematikk og astronomi.

Inka-roads

Treet var blitt 4000-år og bestefar med grå mose da Inka-kulturens storhetstid utspant seg fra ca. 1438 til 1532 e.Kr. i Andesfjellene i Sør-Amerika, i det som i dag er Peru, Ecuador, Bolivia og Chile. Inkaene skapte et stort rike som strakte seg fra Colombia i nord til Argentina i sør, og utviklet avansert jordbruk, veisystemer og arkitektur, inkludert den kjente byen Machu Picchu.

Avslutt

Metusaleh

Det er fantastisk at "Gran Abuelo" som betyr oldefar på spansk fortsatt ruver over en kløft i de chilenske Andesfjellene. Gran Abuelo er nesten 600 år eldre enn den gamle rekordholderen, en Great Basin bristlecone furu (Pinus longaeva) i California kjent som "Methuselah."

Alder

Gran Abuelo reiser seg 60 meter over skogbunnen i Alerce Costero nasjonalpark i Chile. Chilenske forskere har tidligere estimert at treets alder var 3500 år, men det var mer som en kvalifisert gjetning. Nyere og mer moderne forskning fra flere uavhengige kilder viser nå at treet er mye eldre.

Sikre franskmenn

Ingen liker å gi fra seg rekorder uten kamp. Gran Abuelos eksakte alder er derfor omstridt fordi dataene ennå ikke offentliggjort og sendt til et fagfellevurdert tidsskrift. Climate and Environmental Sciences Laboratory i Paris, og forskeren som har laget modellen, er likevel ikke i tvil om at treets alder snart vil bli verifisert og erklært som offisiell verdensrekord.

Boret i Gran Abuelo

I 2020 innledet laboratoriet i Paris og de franske forskerne et samarbeid med Austral University of Chile. De boret en liten kjerne fra treet, som fanget opp 2465 års treringer. Boreren kunne imidlertid ikke nå til midten av treets 4 meter diameter, noe som betyr at mange av vekstringene ikke kunne telles.

Datamodell

For å ta hensyn til de gjenværende årene utviklet teamet en matematisk modell som tok hensyn til hvordan F. cupressoides vokser i forskjellige hastigheter, fra et ungt tre til et modent tre. Modellen inkorporerte også variasjoner i vekstrate basert på konkurranse og svingninger i miljø og klima.

Kanskje eldre

Modellen estimerte at treet mest sannsynlig var rundt 5400 år gammelt. Det absolutt eldste treet kunne være var 6000 år; det var omtrent 80 % sjanse for at treet var eldre enn 5500 år; og alle de simulerte vekstbanene spådde at den var minst 5000 år gammelt.

Den eneste

Ed Cook, direktør for Tree Ring Laboratory ved Columbia Universitys Lamont-Doherty Earth Observatory i New York, sier at den ENESTE måten å virkelig bestemme alderen til et tre er ved å telle ringene, og det krever at ALLE ringene er tilstede eller redegjort for. Det er ikke noe morsomt om USA skal miste verdens eldste tre. Ikke gøy.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no