Zombie fluer!

Ruset på amfetamin og spist opp innenfra går de rabiate fluene til angrep på alt og alle.

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Pixabay

Flue-mor kikker forferdet på flue-far som vrir seg i smerter. Hun rekker ikke å spørre om hva som er galt før han vrenger magen og spruter orange gørr rett i fjeset hennes. Fluemamma flyr vekk i panikk, men det er for sent. Nå er hun også smittet og vil snart være en flue-zombie som bringer døden videre til artsfrender.

Snart hos deg

Fluearten Coenosia tigrina som vi finner både i Sverige, Danmark og Norge sliter med zombie-liknende artsfrender som flyr rundt med to store hull i magen som sprer giftige oransje sporer.

Grotesk

Fluene med synlige hull i magen er et grotesk syn. Hullene er et resultat av at soppen Strongwellsea tigrinae har spist seg ut av dem mens de ennå er i levende live.

De svært smittsomme sporene slippes ut gjennom hullene på jakt etter nye ofre den kan rive i stykker fra innsiden. Hullene i fluens underliv spyr bokstavelig talt ut soppsporene gjennom hullene i fluekroppen.

Zombier

Sopptypen, som er relativt nyoppdaget, spiser fluene mens de er i live. Man kan derfor si at soppen bruker fluene som transport for å smitte nye ofre, akkurat som zombier. Ofrene gjennomgår en forferdelig forandring når de først er invadert av soppene.

Ny pandemi?

Forskerne er derfor veldig opptatt av om denne soppen også kan angripe mennesker. I skyggen av en pandemi som ingen så komme, er det mange som nå spør seg om noe slikt også kunne rammet mennesker?

Avslutt

Nekter å dø

Problemet er at zombie-fluene forblir i live i dagesvis etter at de er infiserte, noe som resulterer i at de rekker å spre sykdommen, spesielt hvis de parrer seg, noe som er populært både for fluer og mennesker.

Til slutt kollapser de soppherjede insektene i spasmer og dør en grusom og smertefull død. Selv etter døden fortsetter marerittet, fordi soppsporene har så tykke vegger, og er konstruert for å tåle både sterk varme og kulde, slik at de enkelt kan ligge i dvale og overvintre, for så å begynne igjen året etter.

Skummelt

Forskerne uttrykker bekymring for sopptypen og skriver om Zombie-fluene i september 2020-utgaven av Journal of Invertebrate Pathology. Også norske aviser som VG uttrykker bekymring, fordi visse fluetyper som angriper mennesker, som dermed står i fare for å bli smittet.

Mennesker neste?

Universitetet i København tror ikke mennesker kan bli zombier på samme måte, men for sikkerhets skyld kartlegger de nytt og ukjent biologisk mangfold fra zombie-fluene og de smittsomme soppsporene.

Skrekkfilm

Hva som gjør forskerne urolige er at de nå har funnet ut at soppene er i stand til å dope ned verten med et stoff som holder fluene aktive og på vingene, selv når magen blir fortært fra innsiden og ut. Sykdomsbildet står derfor ikke tilbake for Resident Evil filmene, eller Walking Dead serien på TV.

Produserer narkotika

Forskerne oppdaget også at soppene klarte å fremstille et amfetamin-lignende stoff som fikk full fart på ofrene, selv med ødelagt kropp.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no