Foto: Universitetet i Bergen/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 13.11.24
Evolusjonsbiologisk er funnet en sensasjon. Det er bare funnet tre levende skapninger på kloden som har denne egenskapen. I Norge er funnet lite kjent, men oppdagelsen har allerede fått stor oppmerksomhet i utlandet. Maneten har fått navnet Mnemopsis leidyi.
Ble baby
Forskere fra Universitetet i Bergen trodde ikke sine egne øyne da de oppdaget at maneten M.leidyi kunne returnere seg selv til larvestadiet når den ble utsatt for stress. Egenskapen sørger for en unik mulighet for maneten til å starte på nytt under gunstigere forhold.
Tidsreisende metamorfose
Måten selv edruelige forskere beskriver det som skjer er som hentet fra en episode i Star Trek. Man snakker om en “transformasjon” som innebærer betydelig cellulær omorganisering. Dyret kan "tilbakestille" seg selv ved å forvandle seg til en cyste som senere gjenoppstår som en ung. M. leidyi. Dyret går altså fra larvetilstand uten cellulært sammenbrudd, og bevarer sin identitet gjennom en "tidsreise-lignende" metamorfose.
Kjent tidsskrift
Studien presentert av PNA, Proceedings of the National Academy of Sciences, beskriver hvordan maneten M. leidyi , under stressende forhold forvandler seg fra voksen tilstand tilbake til sin larveform. Det gjør den i stand til å finne mat under tøffe forhold. Studien viser også at larven vender tilbake til voksen alder så snart omstendighetene tillater det. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, PNAS, er et seriøst og anerkjent vitenskapelig tidsskrift som har blitt utgitt siden 1914.
Hvem kunne ikke tenkt seg å komme ut av sykehuset "ti år yngre"? Scenarioet er som tatt ut av en science fiction film med lavbudsjett, men det er akkurat dette forskerne drømmer om når de studerer maneten som også går under navnet sjø-valnøtt.
Toppen
Norsk forsker
I studien møter vi blant annet marinbiologen Pawel Burkhardt ved Universitetet i Bergen. Forskeren oppdaget sammen med kolleger at stress som sult eller skade utløste en reversering av alder tilbake til larvestadiet hos Mnemopsis leidyi. Dette er en helt unik egenskap som det er forsket lite på, fordi det bare finnes tre skapninger på jordkloden som har denne egenskapen. En av de andre er den "udødelige maneten" Turritopsis dohrnii ,som går tilbake fra voksen til en polypplignende tilstand. Nå har altså norske forskere funnet den tredje skapningen på jorden som kan forynge seg selv, Mnemopsis leidyi.
Synapser og nevroner
Burkhardt jobber ved Universitetet i Bergen. Han er forsker og gruppeleder ved Michael Sars-senteret, hvor han studerer opprinnelsen av synapser og nevroner. Hans forskning fokuserer på å forstå når og hvordan de første nevronene og synapsene oppstod, og hvordan de fungerer på molekylært nivå. Hans forskning har fått internasjonal oppmerksomhet, spesielt etter at han ble tildelt det prestisjetunge Human Frontier Science Program (HFSP) Research Grant i 2023.
Kopiere til andre arter
Selv om egenskapen ikke i dag kan kopieres til andre skapninger er det likevel dette mange forskere har i bakhodet når de observerer slike egenskaper. Det er allmen kjent at prosesser i naturen i økende grad kopieres av industrien, fordi ny teknologi gir oss stadig større muligheter. Dersom forskere forstår prosessen rundt reversering av aldring bedre kan man kanskje i framtiden bruke teknologi av typen CRISPR til å reversere aldring i andre arter.
Ungdomskilde
I ytterste konsekvens er det kunnskap som man nå henter fra manetens reversering av alder, som kan sette forskerne på sporet av å gjøre lignende på for eksempel mennesker. Hvem kunne ikke tenkt seg å komme ut av sykehuset "ti år yngre"? Scenarioet er som tatt ut av en science fiction film med lavbudsjett, men det er akkurat dette forskerne drømmer om når de studerer maneten som også går under navnet sjø-valnøtt.
Hovedsiden