Foto: pixabay/motparten
Tekst: Marius Kleppe Kolstad
Dato: 10.09.24
Fungerende direktør Christie M. Curti i FBI opplyser at de har egne team som dedikerer arbeidet sitt til å finne de som bruker avansert teknologi for urettmessig å motta fortjeneste, og å stjele penger fra folk med et ekte kunstneriske talent. Det blir nemlig mindre på ordentlige musikere når svindlere som omtalt i denne saken forsyner seg av fellespotten.
Komplisert
Saken er spesiell på mange måter fordi det dreier seg om musikk som ikke er stjålet, men som er generert med AI, og deretter streamet millarder av ganger for å stjele pengene til ekte musikere. Det er brukt en rekke avanserte hjelpemidler, som har gjort etterforskningen svært komplisert. Påtalemyndighetene og FBI måtte bruke tid på å forklare dommere og jury en rekke tekniske saker, som det hersker tvil om de har forutsetninger for å forstå.
Vanskelig å forstå
Aktor innrømmer at dette er den første straffesaken av denne typen som de har behandlet i North Carolina. Dermed er det ikke til å unngå at veien blir til mens man går. Myndighetenes advokat Damian Williams mener at musikeren gjennom en frekk og utspekulert plan stjal millioner av kroner i royalties som skulle ha kommet ekte musikere til gode når de ble lovlig streamet. Men hva er det egentlige den mystiske Mr.Smith har gjort? Det er her det ble vanskelig for retten å forstå hva aktoratet vile fram til.
Måtte forklare "bot"
Musikeren har rett og slett streamet musikk selv, - milliarder av ganger. Dette er fysisk umulig for èn enkelt person. Derfor laget han falske kontoer som opererte på egenhånd. FBI brukte betydelig med tid på å forklare retten at en “bot account” er en konto som drives av et dataprogram, kjent som en bot, som automatisk utfører oppgaver på digitale plattformer. Dessuten måtte de bevise at det var Smith som hadde laget dem.
Smarte script
Det er ennå uklart hvordan musikeren laget alle kontoene. Det finnes nemlig flere mulige måter å gjøre dette på. Er du flink med data kan du selv lage skript for å opprette bot-kontoer. Skriptet kan opprette tusenvis, eller flere, kontoer ved å fylle ut registreringsskjemaer på nett automatisk. Er man litt datakyndig ber man skrotet om å fylle inn detaljer som navn, e-postadresse, brukernavn og passord.
Rettsvesenet i de fleste land sliter med å forstå ny teknologi. Da blir det også vanskelig å dømme folk til straff.
Toppen
Nettleseren Tor
For de som ikke kan programmere, men som likevel ønsker å svindle til seg royalty-penger, finnes det også enklere metoder for å skaffe seg tusenvis av kontoer. De kan enkelt og trygt kjøpes via den krypterte nettleseren Tor. Selv om Tor har langt flere grupper for kriminell aktivitet og salg av narkotika enn for eksempel WhatsApp eller Telegram, er den ikke forbudt på det norske Stortinget. Det er derimot Telegram, en meldingsapp som har blitt brukt av menneskerettighetsgrupper i en rekke land, for å unngå forfølgelse.
Skjulte spor
En annen sak som gjorde at det tok flere år å avsløre musikeren i USA er at han gjorde ekstra innsats for å skjule sine spor. For å unngå å bli oppdaget, brukte han såkalte proxy-servere for å skjule IP-adressene sine og simulere at kontoene ble opprettet fra forskjellige steder. Her var det med andre ord mye nytt og mye å lære for de som skal fatte dom i saken.
Mange penger
Nå er musikeren ved navn Michael Smith bak lås og slå i North Carolina. Han er i utgangspunktet anklaget for svindel og hvitvasking av penger. FBI og påtalemyndigheten i North Carolina forsøker å forklare de som skal dømme hvorfor musikeren må ha straff. Han skal ha tjent over hundre millioner kroner i royalty uten å ha laget en sang, og uten å ha èn eneste ekte kunde.
Alvorlig tiltale
Dersom Smith blir funnet skyldig risikerer han flere tiår i fengsel. Nylig ble en mann i Danmark dømt etter å ha blitt funnet skyldig i en lignende sak. Han fikk atten måneder bak murene. I denne saken ble det spurt om han hadde stjålet sangene, men det var som i USA ikke tlfellet. Med dagens teknologi er det AI som lager sangene. At sangene som streames er "lovlige" gjør selvsagt ikke sakene mindre kompliserte for rettsapparatet.
Tiltak på gang
I dag har Musikkstrømmeplattformer som YouTube, Spotify og Apple Music laget forbud mot å øke antall strømmer kunstig for å tjene penger på royalties. Så sent som i april i år sa Spotify at de endret i royaltypolitikken og ville belaste distributører per spor hvis det blir oppdaget kunstige strømming av musikken.
Vanskelig segmenet
Ny teknologi vil de fleste ha, men det er liten tvil om at rettsvesenet og lovgivere jobber for harde livet med å finne måter å regulere problemene, uten å stoppe utviklingen av ny teknologi. Motparten har tidligere skrevet om plateselskapene som saksøkte flere nye AI-apper. Det ble full forvirring i retten. Det er viktig for myndigheter i alle land å studere dommer for å lære, og for å se på straffeumåling.
Hovedsiden