Foto: Bloomberg/theContrapart.com
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 25.01.25
Skandinavias største olje- og gass-produsent Norge vekker internasjonal oppsikt med sitt elektriske glansbilde. Norges helelektriske bilpark står i grell kontrast til at landet leverer olje og gass til en kvart milliard mennesker som kjører fossilbiler.
Glansbilde
Den amerikanske mediegiganten Bloomberg slår stort opp at Norge har et kunstig elektrisk glansbilde som står i grell kontrast til virkeligheten. Bloomberg peker på at det bare er bensinbruken som går ned. Verken diesel eller jetbensin skiller seg ut fra andre land i Europa. Bloomberg dokumenterer at Norge bare er miljøvennlig på overflaten. Skraper man litt i glansbildet avdekker man realitetene.
Frekke kommentarer
Norge er utvilsomt på god vei til å bli det første landet i verden som blir helelektrisk - på bensinbiler. Det er viktig for samvittigheten fordi det er disse bilene man kan se med det blotte øyet hver eneste dag. Med utenlandske briller ser det likevel ikke pent ut. De ironiske meldingene hagler mot det lille landet i nordeuropa. At sjefen i slaktebutikken går i batikkskjorte og er vegetarianer imponerer tydeligvis ingen. Som storeksportør av olje og gass må Norge pent finne seg i en del slike spydigheter også i årene som kommer.
Norge i førersetet
I 2024 var ni av ti solgte nybiler i Norge elektriske. Det setter Norge på en klar førsteplass globalt. Norge er i verdenstoppen. Samtidig er landet på topp i å utvinne olje og gass. I USA ble det til sammenligning bare solgt 8 % elbiler i 2024. Det er en beskjeden oppgang fra fra 7,6 % i 2023. I Storbritannia var tallet noe høyere. 20 % av nybilregistreringene i 2024 var elbiler. Her var økningen mye større enn i USA - opp hele 16,5 % fra 2023.
Ikke imponert
I utlandet registrerer man Norges iver etter å bli et helelektrisk land når det gjelder privatbiler, men det har ennå ikke resultert i nesegrus beundring. Kanskje det er fordi den norske iveren ikke virker like sterk når det gjelder å begrense bruk av jetbensin, diesel og egne olje og gass inntekter. Den utenlandske kritikken går ut på at det er på grensen til sleipt å framstille seg selv som en miljønasjon, når man har bygget formuen på olje og gass, og fortsatt er storprodusent. Norge svarer på kritikken ved å vise til at det ikke bare er Norge som forsøker å gjøre bilparken elektrisk. Det er målet i hele EU, men Norge er bare flinkere til å få det til fort.
Norge har bare redusert synlig forurensning i form av redusksjon i bensinbiler. Diesel og jetbensin er ikke rørt.
Toppen
Selger ikke fossilbiler
I Oslo har for eksempel importøren av tyske Volkswagen stoppet salg av fossilbiler. Det er symptomatisk for det som skjer i Norge. Norge har bare 5,5 millioner mennesker, men har tatt i bruk elbiler raskere enn noe annet land på kloden. Det er det eneste landet i verden som har flere elbiler enn bensinbiler. Tar man med diesel i regnestykket står likevel el-bilene for en sterk tredjedel.
El-tvang
Data fra Norges Veiforbund viser akkurat det samme. Omlag nitti prosent (88,9) av de nye bilene som ble solgt i 2024 var elbiler. Det er en økning fra i overkant av åtti prosent (82,4) året før. Norge liker å se seg selv som el-pionerer, men den elektriske revolusjonen vekker lite beundring internasjonalt. I Norge har man tvunget folk til å gå over til EL-biler ved å skattlegge bensin og dieselmotorbiler så de har blitt dyrere i innkjøp. Elbilene har blitt fritatt for avgifter. På toppen av det hele har norske myndigheter hatt mange rare tiltak som har fått utlendinger til å heve øyenbrynene.
Tesla kolonne
En periode lot Norge for velstående forretningsfolk som hadde penger til rådyre amerikanske elektriske-racerbiler i millionklassen få snike til jobben i kollektivfeltet. Vanlige arbeidsfolk med rimelige fossilbiler måtte fint finne seg i å sitte i kø. Bilder av norske direktører i Tesla-kortesje i kollektivfeltet gikk viralt. Det resulterte ikke i en strøm av gratulasjoner til oljenasjonen for å være elektriske miljø-pionerer. Tvert imot ble det sett på som en oppvisning i hyklerisk dobbeltmoral og usolidarisk oppførsel.
Norge snart i mål
Norge har som mål at alle nye biler som selges skal ha nullutslipp. Det ser det ut som om landet skal klare. Selv om dette vil bli et vakkert glansbilde vil det ganske sikkert overskygges av at landet samtidig selger olje og gass til 250 millioner mennesker i Europa. Fem millioner helelektriske miljøvernere skal altså forsyne en kvart milliard mennesker med gass i uoverskuelig framtid. For utlendinger er det like imponerende som at kantinen i McDonalds hovedkvarteret i USA slutter med hamburgere og bare serverer vegetarmat.
Riktig av Norge
Uansett om det er hyklerisk eller ikke er det mye som tyder på at Norge likevel er på rett spor. EU skal snart forby salg av nye fossilt drivstoffbiler (innen 2035). Storbritannia vil forsøke å gjøre dette enda raskere, kanskje innen 2030. Norges vilje til å bli verdens første helelektriske land gir seg tslag i statistikken på en rekke områder. For eksempel er det hele 447 ladestasjoner per 100 000 innbyggere i Norge mot bare 89 i Storbritannia. Totalt nærmer Norge seg nå tretti tusen hurtigladere på landsbasis. Storbritannia har riktig nok dobbelt så mange, men i forhold til befolkningen er det likevel lite. Uansett hva verden mener fortsetter de stillferdige men raske elbilene å purre som mette katter på norske veier.
Hovedsiden