Foto: CC BY-SA 4.0/theContrapart.com
Tekst: Elisabeth Dahlberg
Dato: 24.02.25
Ifølge IEA, Critical Minerals Market Review 2024 er som vanlig Kina den som graver dypest i bakken etter de sjeldne jordmineralene. De er helt nødvendige for å lage produktene som symboliserer det grønne skiftet, - nemlig elbilene, men også telefonene.
Mer gruvedrift
Den ferske rapporten viser at man er i ferd med å øke gruvedriften i en takt få mennesker hadde forestilt seg da man introduserte elbiler. Overgangen fra fossilt brennstoff var slett ikke så enkel som man hadde trodd. En lang stund så miljøvernere og politikere bare de rene og pene elektriske bilene rulle stillferdig rundt summende på et miljøvennlig batteri -. fordi man ikke evnet å se hele veien til gruvene som framstilte batteriene.
Enorm etterspørsel
Ukraina krigen har klart å belyse den voldsomme etterspørselen etter sjeldne jordmetaller og mineraler. Donald Trump ba om intet mindre enn halvparten av det krighsherjede landets framtidige mineralressurser. Det ville gjort Ukraina til amerikansk koloni i uoverskuelig framtid.
Koks i lasten
Det blir stadig tydeligere for alle at geologiske mineralforekomster er uhyre viktige for den såkalte grønne overgangen. Mange forskere verden over er bekymret for den enorme appetitten multinasjonale selskaper legger for dagen i å grave mineralene opp av bakken. Etterpå skal de foredles. Da bruker man gjerne - koks.
Problem for det grønne skiftet
I utgave 4 for 2024 i det danske magasinet Aktuel Naturvidenskap skriver forskeren Kristoffer Szilas at behovet for råvarer – spesielt metaller – til bruk i grønne teknologier vil bety mer gruvedrift i fremtiden. Szilas er lektor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet. Han peker på et enormt problem for det grønne skiftet. "Metaller danner grunnlaget for teknologiene bak produksjonen av fornybar energi, enten det er vind- og vannkraft, solceller eller metallkatalysatorene som brukes i produksjon og forbrenning av biodrivstoff".
Toppen
Det er tvilsomt om miljøvernerne vil våge seg inn i krigsherjede områder i Afrika for å demonstrere utenfor anlegg som er beskyttet av barnesoldater som er lette på avtrekkeren.
Oversett premiss
I en lengre avhandling viser forskeren at forutsetning for den grønne omstillingen er tilgang på nødvendige metaller. Problemet er at dette krever mer gruvedrift. Dette er et oversett premiss i diskusjonen om fremtidens fossilfrie samfunn. Det blir som å unnlate å nevne at en elektrisk bil får sin kraft fra et diesel-aggregat.
Resirkulere mer
Kristoffer Szilas mener man må bli mye flinkere til å resirkulere elektronikk og gjenvinne metaller. Szilas peker på det mange har oppdaget og er veldig bekymret for. Elbilenes hunger etter mineraler og metaller. Ifølge Szilas krever elektriske kjøretøy i dag i gjennomsnitt seks ganger mengden metaller og sjeldne mineraler som brukes i konvensjonelle biler for produksjon av selve kjøretøyet og batteriet. Hvis elbiler skal erstatte tradisjonelle bensinbiler på verdensbasis, innebærer det utvidelse av gruvedriften for å få tilgang til disse nye metallene.
Vil vi rydde regnskog for å få tak i nikkel?
Vil vi tillate nye gruver i arktiske miljøer?
Vil vi ha gruvedrift på havbunnen?
Det er tvilsomt om miljøvernerne vil våge seg inn i krigsherjede områder i Afrika for å demonstrere utenfor anlegg som er beskyttet av milits og barnesoldater som er lette på avtrekkeren.
Avsluttet kapittel
Det er ubehagelig for mange å tenke på at alt man forhindrer i Vesten vil bli erstattet med tilsvarende mineraler fra Afrika. Etterspørselen blir ikke mindre selv om Greeenpeace stopper Norge i å utvinne mineraler på havbunnen. I praksis vil en hindring av Norges gruveplaner på havbunnen føre til både større co2 utslipp og større inngrep i naturen. Skal vi lukke øynene og la Afrika ukritisk sende enorme mengder CO2 til værs i mangel på regler rundt utslipp? Ingen vil avstå fra ny mobiltelefon eller elektrisk bil fordi Norge stopper gruvedrift på havbunnen? Det er tvilsomt. Og hvis ingen avstår opprettholdes etterspørselen. Løsningen er økt gruvedrift i Afrika.
Hovedsiden