Foto: Waves4Power/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 21.11.24
Det amerikanske energidepartementets National Renewable Energy Laboratory vil at bølgeenergi skal generere 1400 terawatt-timer per år. I praksis vil nok strømmen brukes i kystnære strøk til både bedrifter og husholdninger, men ser man på terawatt-timene isolert er de nok til å drive 130 millioner hjem.
Mange kritikere
Mye tyder på at amerikanske myndigheter har bestemt seg for å satse hardt på bølgekraft. Da hjelper det lite at amerikanere som forfatter og aktivist Michael Shellenberger uttaler seg kritisk til bølgekraft. Han er kritisk på grunn av høye kostnader og dårlig miljøpåvirkning. Han får støtte av journalisten Robert Bryce som argumenterer for at bølgekraft er en ineffektiv måte å produsere strøm på. Kanskje har de lest nyheter fra oljenasjonen Norge som har stor ekspertise offshore og også på hav vind.
Samme prinsipp
Norge har latt nabolandet Sverige leke seg med bølgekraftverk på kysten ved Runde. Systemet som svenskene bruker er akkurat det samme som amerikanerne nå skal lage i Los Angeles. Bølgekraftsystemer bruker flytende enheter på vannoverflaten. Når bølgene passerer, beveger disse seg opp og ned. Bevegelsene omdannes til mekanisk energi som så blir konvertert til elektrisk energi gjennom generatorer. Denne elektrisiteten kan deretter sendes til kraftnettet og brukes til å forsyne hjem og bedrifter med strøm.
Rømmer fra vind
Kanskje på grunn av mye negativt fokus på vindkraft har USA sett på andre alternative kilder det er mulig å bygge ut i stor skala. Og havet er stort nok. USA vedtok derfor Inflation Reduction Act i 2022. Det var ikke øremerket hvem som skulle få hva fra investeringen på 369 milliarder dollar til klima- og energiprogrammer. Nå ser det ut som bølgekraften skal stikke av med store deler av midlene.
Sterke krefter
For virkelig å understreke alvoret i planene har USA satt selveste US Army på saken. Militæret bidrar nå til landets første 100-kW landbaserte bølgeenergiprosjekt i Los Angeles i California. Det er derfor liten tvil om at bølge lobbyistene i Washington har gjort jobben sin godt. Joe Bidens uttalelser om at investeringene på bølger er et stort skritt fremover har fått mange til å innse at bølgekraft har kommet for å bli.
Nytt stort bølgekraftverk
Eco Wave Power har derfor fått tillatelse fra US Army Corps of Engineers for sitt bølgekraftverk ved AltaSea på Los Angeles havn. Prosjektet blir USA's største bølgekraftinstallasjon og involverer installasjon av åtte bølgeenergifloatere på en eksisterende betongkai. Prosjektet er estimert ferdig i slutten av første kvartal i 2025.
Toppen
Norges fullskala bølgekraftverk utenfor Runde på Sunnmøre klarer ikke å konkurrere med eksisterende alternativer for grønn energi.
Bakmenn
Pengene til Eco Wave Power har til nå kommet fra flere kilder, inkludert Innovate UK, European Union Regional Development Fund, og European Commission’s Horizon framework program. Selskapet har også mottatt støtte fra forskjellige regjeringer og investorer som Shell International Exploration and Production Inc.Eco Wave Power er eiet og drevet av Inna Braverman og David Leb. At også oljebransjen med Shell er involvert i prosjektet tyder på at man her mener alvor. Avtalen med Shell ble offentligjort i 2024. Ifølge den er Eco Wave Power og Shell som sammen utvikler det nye bølgekraftverket i Los Angeles havn.
Ukraina og Israel
Allerede nå hviskes det om konspirasjoner i USA fordi Braverman er fra Ukraina og partneren David Leb er fra Israel. USA er på mange måter konspirasjonenes hjemland, og når US Army slår seg sammen med et oljeselskap, en ukrainer og en israeler for å gi amerikanere strøm i stikkontakten, - kan man forvente litt av hvert av kommentarer. Inna Braverman er omtalt av Wired Magazine i gruppen "Females Changing the World". Hun har tidligere vunnet United Nations Global Climate Action Award.
Norge er skeptiske
Norge er et land med lang kystlinje og et velutviklet og moderne offshore miljø. Likevel satser ikke Norge mer på bølgekraft. Dette faktum har gjort mange i USA kritiske til den voldsomme satsingen som nå ser ut til å komme på bølgekraft. Ennå har ingen lagt fram noen beviser på at bølgekraften kan konkurrere med noen form for alternative kilder. I Norge mener man blant annet at det er for utfordrende at bølgekraftverk må tåle saltvann, ekstreme krefter og stor slitasje. Man har kommet fram til at det fortsatt må forskes mer for å gjøre teknologien lønnsom.
Ikke lønnsomt
Norges fullskala bølgekraftverk utenfor Runde på Sunnmøre klarer ikke å konkurrere med eksisterende alternativer for grønn energi. Anlegget er likevel viktig for å utvikle bølgekraft som en pålitelig og ren energikilde. Anlegget har vært i drift siden 2016 og har vært i stand til å generere strøm til kraftnettet
Skottland sliter også
Også Mocean Energy i Skottland har med sitt Blue Horizon prosjekt vist at de er langt framme på bølgekraft, men heller ikke de har klart å gjøre det lønnsomt. Mocean Energy har nådd tilstandsnivå (TRL) 5, som indikerer at de er på et avansert stadium, men ikke noe mer. Mocean Energy ble etablert i Edinburgh, Skottland i 2015 av Cameron McNatt og Chris Retzler.
Hovedsiden