Foto: faksimile/pixabay/theContrapart.com
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 24.01.25
NASA-forsker James Hansen og hans kolleger har gjentatte ganger pekt på at aerosoler som sot og støv fra store skip og fra kullkraftverk kjøler ned jorden. De spiller på kort sikt en betydelig rolle i å motvirke global oppvarming. Miljøtiltakene IMO innførte for skipsfarten i 2020 var derfor en medvirkende årsak til at Tyskland i juli 2021 opplevde en flom som resulterte i skader for 381 milliarder kroner og at orkanen Ida samme år rammet USA og forårsaket skader for 576 milliarder kroner.
Kjøler ned jorden
Tidligere hevdet miljøbevegelsene at det motsatte var tilfellet. At CO2 utslipp fra kullkraftverk og skip sørget for global oppvarming. Nå vet vi at det på kort sikt er omvendt. De store skipene og de enorme kullkraftverkene sørger for nedkjøling. Partiklene de spyr ut reflekterer sollys tilbake til verdensrommet. Dette reduserer mengden solstråling som når jordoverflaten. Resultatet er uungåelig - det blir kjøligere.
Utilsiktet oppvarming
Forskere har lenge vært klar over at sot og støv kan kjøle ned jorden. En rekke store vulkanutbrudd har vist hvor raskt slike partikler kan kjøle ned jorden. Mount Pinatubos utbrudd i 1991 er et godt eksempel. Vulkanen ligger på øya Luzon i Filippinene, omtrent 90 kilometer nordvest for Manila. Utbruddet i 1991 var så stort at det fikk globale konsekvenser for klimaet og påvirket millioner av mennesker. Først og fremst positivt ved at jorden ble nedkjølt. Problemet når man skal stanse CO2 utslipp er at svovelpartikler også gir en avkjølende effekt. Når man fjerner de nedkjølende partiklene fra atmosfæren blir det varmere. Det er ikke til å unngå.
Norske forskere
I et oppsiktsvekkende intervju med nettstedet energi og klima i 2024 innrømmet forsker Øivind Hodnebrog ved CICERO Senter for klimaforskning at de amerikanske forskerne har rett. I intervjuet innrømmer han at de viktigste tiltakene for å redusere CO2 utslipp ikke har hatt den effekten man håpet på. Tvert imot. Det har ført til mer global oppvarming. Hodnebrog vil likevel ikke være med på at tiltakene er feil.
Forbigående problem
Klimaforskere som ønsker å redusere global oppvarming er alle sammen tilhengere av å redusere CO2 utslipp. Derfor sitter det svært langt inne for mange av dem å innrømme at mange av de viktigste tiltakene for å redusere CO2 utslipp har ført til global oppvarming. De seneste årene har imidlertid de fleste klimaforskere snudd i spørsmålet. Nå vedgår også miljøbevegelsen at det på kort sikt faktisk blir varmere når man minsker CO2 utslippene. I stedet for fornektelse ser vi nå en ny linje der klimaforskerne forklarer hvorfor tiltakene har ført til mer oppvarming, og hvorfor de likevel vil fortsette med de samme tiltakene.
Miljøbevegelsen vedgår at det på kort sikt blir varmere.
Toppen
Aerosoler
Årsaken til all forvirringen og at forskerne nå innrømmer at utslipp fra kraftverk og skip kjøler ned jorden, er at forskerne tidligere hadde oversett en viktig detalj, - nemlig de såkalte aerosoler. Enkelt forklart er dette partikler som reflekterer sollyset ut igjen i verdensrommet. Det blir det kjøligere av. Aerosoler er imidlertid ikke bra for folk selv om de på kort sikt kjøler ned jorden.
Skitne partikler
Partiklene som forskerne kaller aerosoler forårsaker store helseproblemer og fører til millioner av for dødsfall hvert år. Blant annet er smogen i store byer aerosoler. De slippes fri ved forbrenning av fossile brensler og de andre kjente årsakene til CO2 utslipp som sprayflasker og eksos fra kjøretøy. Det som er bra i atmosfæren og som sørger for nedkjøing er altså ikke bra for folk flest hvis de blir pustet inn.
Verre før det blir bedre
Den viktigste årsaken til at man har startet en kamp for å hindre CO2 utslipp er at jorden varmes opp. Man trodde at man ved å stoppe disse utslippene ville få en umiddelbar nedkjølende effekt. Nå viser det seg at det er akkurat det motsatte som skjer hvis man begrenser CO2 utslippene. Aerosolene som slippes ut sammen med CO2 reflekterer så mye sollys at det har en målbar nedkjølende effekt. På kort sikt blir det altså verre når miljøbevegelsen får viljen sin.
Aerosolene vant
Mange spør seg om hva som har størst effekt? Aerosoler eller CO2? Det enkle svaret er Aerosoler. De kjøler mer ned enn CO2 varmer opp. Ser man isolert på et enkelt utslipp har aerosolene sterkere effekt. Det kom tydelig til syne da den internasjonale maritime organisasjonen (IMO) innførte nye regler i 2020 som reduserte svovelutslippene fra skipsfart med hele åtti prosent skjedde det noe svært urovekkende. Reduksjonen i CO2 utslipp bidro til en rask global oppvarming!
Kort levetid
Klimaforskere har nå frigjort opplysninger som dokumenterer elendigheten. Reduksjon av aerosoler har dessverre bidratt til den raske oppvarmingen vi har sett de siste årene. Kanskje er det klimatiltakene som har ført til orkaner og uvær også, for ikke å snakke om smelting av is og elver som går over sine bredder. At vi har satt fart på oppvarmingen ved å fjerne aerosolene er nå et ubestridelig faktum. Likevel kan man ikke stoppe prosessen med å redusere de store CO2 utslippene. Aerosoler har nemlig en kort levetid mens CO2 kan bli i atmosfæren i hundrevis av år. Mennesker må derfor finne seg i at det blir verre før det blir bedre.
Synd på India
For land som India med svært høye utslipp kan de nye opplysningene virke skremmende, og muligens hindre at myndighetene våger å iverksette miljøtiltak. Hvis India begynner å redusere svovelutslippene vil det bli enda varmere. Det er direkte farlig i et land der tusenvis av mennesker dør hvert år i hetebølger.
Hovedsiden