Syndens by vil ha grønt rykte

Skittent spill i Las Vegas

“Sin City” har skaffet seg egen “bærekraftansvarlig” og har i en serie kampanjer forsøkt å døpe om byen til “Solar city”. Motpartens journalist tok turen til Nevada for å se det grønne vidunderet med egne øyne.

Sjeldent møte: Motpartens journalist støtte på redaktør Jesper Enerstvedt og sønnen Theodor på stripa i Las Vegas. De var en kjapp tur innom byen på vei til Grand Canyon. Sønnen var ikke imponert over at det stinket røyk over alt.

Det var et skremmende syn som møtte motpartens journalist på Hoover Dam som ligger på grensen mellom Nevada og Arizona. Vannstanden er nå permanent lav.
Foto: pixabay/motparten
Tekst: Christer Andre Mæland
Dato: 04.11.24

Myndighetene i Nevada og Las Vegas har de siste årene drevet aktiv kampanjevirksomhet for å snu det dårlige miljøryktet til Las Vegas, som fra før slet med et rykte som en syndens bule, med horeri og gambling i stor skala.

Vil fremstå som grønn

Myndighetene legger nå enorme ressurser i å overbevise verden om at Las Vegas er i ferd med å bli en “grønn by”. Innen 2030 forventes 50 % av all Nevadas elektrisitet å bli generert fra fornybare ressurser. På papiret høres dette bra ut, men er virkelig “sin city” i ferd med å bli miljøvennlig? Motparten har tatt turen fra Norge til Nevada og dessuten tatt en faktasjekk.

Ingen el-biler

Sett med norske el-briller var det litt flaut å leie en sterkt forurensende muskelbil av typen Camaro på flyplassen i Los Angeles. Motpartens journalist (undertegnede) hadde ikke noe valg. Det er ikke en eneste ladestasjon på veien gjennom ørkenen til Las Vegas. Det var en liten trøst at motpartens redaktør valgte å ta flyet til Las Vegas, og forurenset mye mer. Redaktør Enerstvedt trøstet seg på sin side med at han ikke var alene om å slippe ut co2 ved å ankomme Sin City med fly.

De fleste tar fly

Av de 52 millioner menneskene som hvert år besøker Las Vegas ankommer nesten alle med fly. De lander på Harry Reid International Airport. Dette gjelder både innenlandske og internasjonale reisende. Flyplassen har sett en jevn økning i passasjertall etter pandemien, og i 2023 var det forventet et nytt rekordår for flytrafikken til Las Vegas. Det er mange mennesker når man tenker på at det bare bor om lag seks hundre tusen mennesker i Las Vegas og at det i hel staten Nevada bare er omtrent tre millioner innbyggere.

Velkommen til Vegas

Undertegnede som hadde avtalt å møte redaktøren i Las Vegas valgte en Chevrolet Camaro, en klassisk amerikansk muskelbil, som ble introdusert av General Motors i 1966, men som årsmodell 1967. Det er året da motpartens redaktør ble født. Turen ut av California gjennom storslagne fjellmassiv var en flott opplevelse. Et velkommen til Las Vegas-skilt fortalte at vi nærmet oss byen som nå påberoper seg å ha blitt miljøvennlig.

52 millioner besøkende

Å fortelle verden at Las Vegas har blitt en "grønn by" fortoner seg som et underlig markedsføringstiltak for en liten by som tiltrekker seg 52 millioner forurensende flypassasjerer hvert år. Byen har dessuten et uttalt mål om å øke dette tallet. Det var derfor en spent journalist fra motparten som rullet de siste meterne inn i Las Vegas og parkerte i det underjordiske parkeringshuset under hotellet. Det første vi merket oss var at det ikke var en eneste elektrisk bil å se.

Bærekraftig person

I rettferdighetens navn gikk motparten likevel gjennom de nye opplysningene om hva som rører seg på miljøsiden i Nevada og i LAs Vegas. Byen har til og med en egen "bærekraftsansvarlig" person. Han heter Marco Velotta, og forklarer at en ny føderal lov, Recovery Act av 2009, har satt seriøse mål for vannsparing, resirkulering og grønne bygninger. Det er ikke så rart at de må spare vann. Den kjente turistmagnaten Hoover Dam som er rett i nærheten er nesten tom for vann. Det skal litt til å holde 52 millioner turister med badevann. Marco Velotta er likevel stolt av at Las Vegas har investert 75 millioner dollar i bærekraftsprosjekter.

900 milliarder kroner

Det finnes også krefter i USA som mener at Marco Velotta og myndighetene bare bedriver et skitten skuespill når de nå lanserer Las Vegas som en "grønn by". Kritikerne mener at pengene byen har investert i bærekraft best kan sammenlignes med kulissene i et filmstudio. De er inne på noe. Las Vegas genererer enorme økonomiske inntekter gjennom sin store turistindustri, spesielt via spill, overnatting og underholdning. På toppen av det hele kommer arrangementer som Formel 1. I 2022 bidro turistsektoren til nesten halvparten av Nevadas BNP med ufattelige 90,7 milliarder dollar. Myndighetene i Las Vegas og resten av Nevada tjente over 2,1 milliarder dollar i direkte bransjespesifikke skatter og avgifter fra turisme.

Toppen

De fleste hotellene tillater røyking innendørs, og også offentlige rom, som den kjente passasjen som ligger under tak, - er stinn av røyk, - både vanlig røyk og marihuana...


Hotellkjede med solenergi

MGM Resorts International har utviklet en 100 megawatt solcelleinstallasjon for å drive 11 av eiendommene sine i Las Vegas. Det er nesten nok til å drive hotellene med strøm. Selv om fremgangen kan virke imponerende står Las Vegas for en tredjedel av Nevadas totale energiforbruk. Da hjelper det lite å forbedre energieffektiviteten til hoteller gjennom integrering av solenergi og økt naturlig dagslys, når alle gjestene ankommer den lille byen i ørkenen med fly. Men rett skal være rett. Las Vegas er nummer én i USA hvis man regner på solenergi per innbygger. Derfor kan de bærekraftansvarlige skryte av at Sin City av mange nå også kalles for Solar City.

900 milliarder kroner

Byen har hele 320 solskinnsdager per år. Og sett med solbrillene på er det svært imponerende at MGM har utviklet et 100 megawatt solcellepanel, som tilsvarer 27 000 hjem. Dette dekker nesten alle kundene, men det største problemet er at hver enkelt kunde forurenser enormt fordi de ankommer den lille byen fly. Las Vegas ligger i nærheten av verneverdige områder som Grand Canyon. CO2-utslipp fra fly som lander i Las Vegas påvirker både klimaet i Nevada og Arizona, men også globalt. Dette inkluderer ikke bare CO2-utslipp, men også utslipp av nitrogenoksid (NOx).

Vannmangel

Las Vegas ligger også i den vannknappe Mojave-ørkenen, noe som gjør vannsparing til en nødvendighet. Bare en liten times kjøretur fra Las Vegas finner vi en av verdens største dammer og kjente turist destinasjoner, Hoover Dam. Det eneste som er stort der nå er demningen, for vannet har nesten forsvunnet. Det er en sjokkerende opplevelse å stå på den enorme konstruksjonen og se på alt vannet som ikke er der. I fjellskråningene på sidene av dammen kan man tydelig se tidligere vannstand. Vannet i Hoover Dam kommer fra Lake Mead som også er et trist skue.

Frikjenner Vegas

Las Vegas alene kan ikke få skylden for at alt vannet er borte. Selv om Las Vegas forbruker en betydelig mengde vann fra Lake Mead, er det også andre årsaker som klimaendringer som har redusert snøfall og økt fordampning i området. Dette har resultert i mindre vann i elvene som forsyner Lake Mead, og dermed lavere nivåer i Hooverdammen. Dessuten bruker landbruket i California og Arizona store mengder vann fra Colorado-elven. Det er liten tvil om at Las Vegas har gjort store fremskritt innen vannbesparelse og gjenvinning. Byen har de strengeste vannrestriksjonene i USA, og gjenvinner mye av vannet brukt innendørs.

Energisultne vannpumper

Las Vegas returnerer vann til Lake Mead gjennom et omfattende system for rensing og gjenvinning. Vann som brukes innendørs i hoteller og andre bygninger, samles opp gjennom byens kloakksystem og sendes til vannrenseanlegg. Etter rensing blir vannet pumpet tilbake til Lake Mead, der det kan brukes på nytt som drikkevannskilde. Fordi vannet føres tilbake til Lake Mead, får Las Vegas "kreditt" for denne mengden, men hele systemet har en stor svakhet. Det krever enorme mengder energi for å pumpe så mye vann opp gjennom fjell og daler til Lake Mead som ligger mye høyere enn Las Vegas.

Sin City

Det kan virke som om Las Vegas virkelig ønsker å bli tatt på alvor som en miljøvennlig by. Dessverre kan det også virke som om byen kjemper en umulig kamp mot naturkreftene. Litt som å bygge et badeland i Sahara. Hvordan du enn vrir og vender på det er og blir Las Vegas både en kilde til enorm forurensning og dessuten en storforbruker av energi. Det skal også sies at det er et elendig inneklima i Las Vegas. De fleste hotellene tillater røyking innendørs, og også offentlige rom, som den kjente passasjen som ligger under tak, er stinn av røyk, - både vanlig røyk og marihuana. Byen kunne derfor like gjerne kalt seg "smoke city" som "solar city". Konklusjonen blir at man like gjerne kan beholde det gamle kallenavnet "sin city" som symboliserer nettopp det byen er mest kjent for, nemlig gambling.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Kundeservice
kundeeservice@

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei
4839 Arendal