Noe å varme seg på i vinter?

Soleklare vinnere

De to avgjort beste rødvinene i 3 liter-volum, kommer fra Libanon og Georgia. Har du ennå ikke tatt disse landene med i din vinbetraktning, er det noe du absolutt bør gjøre.

Tekst: Jostein Mosnes-Holmen
Foto: Symposium Wines/GVINO/Motparten

Nordmenn sverger til vin på kartong. Vi er storkonsumenter! For mange er pappvin standardvolumet når vi skal medbringe vin til hytta eller om bord i båten. Kartong- rødvinene vi kjøper mest av kommer fra Italia, U.S.A, Spania og Portugal, men vi anser dem for enkle viner og ingen av bestselgerne tangerer 80 poeng.

Knepent slått

Det gjør derimot libanesiske Domaine des Tourelles (85 poeng) og Georgia-vinen Gura Saperavi Qvevri (88 poeng). Begge vinene overtrumfer kvaliteten nordmenn forventer og aksepterer av vin i den rimelige pappvin-klassen.

Rimelig kvalitet

Gura Saperavi Qvevri har utpregede myke jordsmonntoner og inntagende skogsbærduft. Den er fyldig, med en behagelig rund og lang avslutning. Alkoholinnholdet er 13 prosent og sukkermengden 3 gram per liter. Råstoffet er 100 prosent Saperavi.

Høy poengsum

I smakstester vurderes den altså til å fortjene 88 poeng. Det er en ytterst sjelden høy bedømming av en vin som koster under 150 kroner omregnet per flaske (0,75 l).

Dikteren Pusjkins favoritt

Vinen produseres av Zviadi Gurashvili, som er en av Georgias mest kjente vinmakere og anerkjent for sine kvalitetsviner. Den tidligere Sovjet-republikken Georgia ved Svartehavet, har en lang vinhistorie og er blant dem som hevder å ha oppfunnet vin. Viner fra Georgia, fremstilt av druen Saperavi, har vært foretrukket av den russiske overklassen helt siden dikteren Pusjkins tid, og Pusjkin selv valgte disse fremfor burgundere.

Avslutt

Bibelsk tid

I Libanon har man dyrket vin siden bibelsk og romersk tid, og i dag fremstiller landet kvalitetsviner tross krig og store økonomiske utfordringer. Domaine des Tourelles regnes som Libanons eldste familievinhus fremdeles i drift, og virksomheten har holdt stand gjennom kriser og konflikter. Deres rødvin er den andre store overraskelsen på kartong. Den fremstilles i Bekaadalen, et område som vi dessverre altfor ofte har måttet forbinde med alvorlige konflikter.

Toppvin

Vinen er sammensatt av druene Cinsault (48%), Syrah (23%), Cabernet Sauvignon (16%) og Carignan (13%). Alkoholinnholdet er 13,5 prosent og sukkerinnholdet 3 gram per liter. Vinen er myk, sødmefull, med en anelse frukt og blomster og med et lett jordsmonnspreg og en behagelig avslutning. Domaine des Tourelles oppnår 85 poeng i test, som er den nest høyeste vurdering av kartongviner, og den koster under 140 kroner omregnet per flaske (0,75 l).

Tradisjonsrik

Vinhuset ble etablert i 1868 av franskmannen François-Eugène Brun. Virksomheten drives i dag av libaneseren Faouzi Issa, som er utdannet ønolog fra Montpellier og har solid fartstid som vinmaker hos René Rostaing i Rhône og Chateau Margaux.

Motpartens favoritter

Både Gura og Domaine des Tourelles leverer eksklusive viner på flaske og noen av dem er tilgjengelige på Vinmonopolet. Men i tillegg tilbyr altså begge produsentene en prisgunstig kvalitetsvin på kartong og posisjonerer seg derved suverent i pappsegmentet. Libanon og Georgia produserer forøvrig en rekke meget gode viner i den høyere prisklasse.

Hovedsiden

Adm:

@motparten.no

Regnskap
regnskap@

Annonser
annonser@

Redaksjon
redaksjon@

Desken
desken@

Ledelse
styret@

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no