AvsluttTekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Pixabay
I nesten alle europeiske land dukker det nå opp bioreaktorer som lager såkalt “ekte melk”,- fordi de i oppstarten benytter celler fra kuer. Resultatet er til forveksling lik produktet du er vant med.
Kommet for å bli
Cellebasert landbruk er en revolusjon innen matproduksjon. Den kan endre landbruksproduksjon og eierskap, arealbruk, politikkutforming, matvaner og etiske spørsmål. Globale private investorer investerer store summer i såkalt cellebasert landbruk. Det handler om en ny måte å produsere tradisjonelle landbruksprodukter, som kjøtt, melk og egg, ved bruk av moderne bioteknologi.
Norge er med
Forskningsprosjektet ARRIVAL (ARRIVAL of Cellular Agriculture-Enabling biotechnology for Future Food Production) er finansiert av Norges forskningsråd. Det starter opp i 2023 og pågår til 2027. På det norske laget finner vi kjente aktører som Nofima, Sintef Industri, OsloMet, Ruralis, Teknologirådet, Nortura AS, Norilia AS, TINE AS.
Kuer forurenser
Vanlige melkekuer står for fire prosent av de globale utslippene av klimagasser fra menneskelig aktivitet. Regnet om i vekt tilsvarer det to milliarder tonn CO2-ekvivalent hvert år. Fra før vet vi at førti prosent av det globale metanutslippet kommer fra storfeproduksjon.
Skillevei
Meieri bruker også enorme mengder ressurser som land og vann. Forskere har lenge sett på om det finnes andre alternativer for å fremstille melk som kan oppfattes som ekte melk. Nå er vi ved en skillevei, der man er i stand til å lage ekte melk med bare et minimum av dyr og klimagassutslipp.
HovedsidenKunstig er upopulært
Med en tilvekst på en eller to milliarder mennesker de kommende årene bør man komme opp med ny teknologi som kan gi de samme produktene uten de samme problemene. Vi snakker hovedsakelig om melk, ost, fløte og smør. Kunstige versjoner har ikke hatt den forventede suksess som man hadde håpet på.
Dyrket er best
Derfor er det stor interesse for de firmaene som forsøker å «dyrke» melk ved å benytte celler fra pattedyr og dyrke disse cellene i et laboratorium. Dersom firmaene lykkes kan man produsere melk i gigantiske bioreaktorer.
Hjelpe flyktninger
Et aspekt som virker tiltrekkende med denne måten å lage melk på er at bioreaktorene kan produsere melk hvor som helst og når som helst, også der man ikke kan ha kuer, eller hvor det av forskjellige årsaker er vanskelig med slikt dyrehold. For eksempel vil man kunne produsere melk i en flyktningeleir på kort varsel.
Ekte melk
Så lenge man gir bioreaktorene de rette cellene kan man produsere helt ekte melk fra forskjellige dyretyper som kuer, geiter, sauer eller kameler for den saks skyld. Mulighetene er enorme fordi melken vil være umulig å skille fra melken dyrene selv produserer.
Mars
Bioreaktor-melk kan lage melk som egner seg til smør, ost og yoghurt for å nevne noe. Mattilførsel har lenge også vært et problem på lengre reiser i verdensrommet, og spesielt foran koloniseringen av Mars er det viktig å få i stand bærekraftig, levedyktig matproduksjon. Deprimerte astronauter kan kose seg med ekte bløtkake og en herlig irish cofee foran en kunstig peis.
Regnskap
regnskap@
Annonser
annonser@
Redaksjon
redaksjon@
Desken
desken@
Ledelse
styret@