Foto: Ivy Farm/theContrapart
Tekst: Stein Olav Krosby
Dato: 03.07.25
Her kan man politikerne stikke hånden sin i et politisk vepsebol. De kan risikere å legge seg ut med både landbrukets representanter, religiøse organisasjoner, og ikke minst helt vanlig folk som elsker naturlig biff. Problemet er at dyrket mat allerede er på full fart inn i industrien og selges i dag i en rekke land på kloden.
Ekte biff
I Oxford i England steker man allerede biff dyrket i laboratorium. Det ville forundret de fleste kokker at biffen er umulig å skille fra andre biffer. Den er heller ikke vegansk, den er en ekte biff, og så er den ikke det likevel. Den er dyrket med celler i et laboratorium.
Positive karer
-"Men hva så" uttaler Jeff (19) og Thomas (21) som vi møtte på gaten. -"Vårt største problem er at vi ikke har råd til å gå på restaurant og kjøpe biff", ler guttene. -"Ja man trenger ikke å torturere en okse for min skyld", utbryter Jeff litt mer alvorlig. Han mener at så lenge biffen er "ekte" og smaker "ekte" så er dette helt greit for ham
Ikke drept dyr
Ifølge Ivy Farm Technologies, matteknologiselskapet som lager biffene er biffene deres like gode som andre biffer. Man har bare ikke drept noe dyr for å produsere dem. Firmaet gjør sitt beste for å overbevise publikum om at det ike er noe uetisk med å spise dyrket biff. De er ikke de første som prøver seg heller. Laboratoriebiff selges nå i store deler av verden. Det som gjør at mange mennesker synes det er litt rart er at labb-biffene dyrkes fra ekte celler fra ekte dyr, men man trenger bare en liten bit av et dyr for å lage mange store biffer.
Kommer uansett
Forskning viser at til og med frittgående okser på beite er dårlig butikk for miljøet. Med en økende befolkning kan det vise seg at man til slutt ikke har noe annet valg enn å lage nettopp labb-biff. selvsagt er det kritikere som mener at man heller burde spise mindre kjøtt eller ikke kjøtt i det hele tatt, men fo de mange som liker biff, og som vil at man skal fortsette med det i en verden med kanskje dobbelt så mange mennesker, virker dette som en god ide.
Toppen
Det er svært miljøvennlig og smaker likt, men eldre mennesker kvier seg for å spise dyrket kjøtt. De vil helst at maten skal komme fra dyr man har drept. I fremtiden vil man ikke ha noe valg dersom befolkningsveksten fortsetetr som npå. Også i romfart vil dyrker kjøtt vøre det enetse alternativ.
Miljøbombe
Den globale etterspørselen etter kjøtt er enorm. Å produsere 1 kg storfekjøtt genererer klimagasser som varmer opp planeten, tilsvarende førti kilo karbondioksid. Vanlige melkekuer alene står for fire prosent av de globale utslippene av klimagasser fra menneskelig aktivitet. Regnet om i vekt tilsvarer det to milliarder tonn CO2-ekvivalent hvert år. Fra før vet vi at førti prosent av det globale metanutslippet kommer fra storfeproduksjon.
På markedet
Dyrket kylling er godkjent for salg i USA og flere andre land. Det er derfor mye som tyder på at Ivy Farm Technologies kan få dispensasjon fra reglene i Storbritannia. De er den eneste britiske bedriften som har søkt om godkjenning. De mener at problemet i dag ikke ligger i verken det etiske eller det miljømessige. Begge deler burde være akseptabelt. Problemet ligger nok hos politikerne som er redde for å stikke hånden inn i et vepsebol. man vet ikke nok om hva forbrukerne vil mene om dyrket biff. Hva hvis de blir forbanna? Ingen politiker vil tape et valg på grunn av en feilstekt biff.
Kommet for å bli
Cellebasert landbruk er en revolusjon innen matproduksjon. Den kan endre landbruksproduksjon og eierskap, arealbruk, politikkutforming, matvaner og etiske spørsmål. Globale private investorer investerer store summer i såkalt cellebasert landbruk. Det handler om en ny måte å produsere tradisjonelle landbruksprodukter, som kjøtt, melk og egg, ved bruk av moderne bioteknologi. Mottparteen har i en serie artikler asdvart om utviklingen. Enåå er det ingen som raser mot laboratorieprodukter, men det vil det helt sikkert bli når de blir mer vanlige på masrkedet. Det er så mange saker der man opplever agresjonog vold, pog verden må nok forvente at det vil bli utfør aksjoner mot bedrifter som produserer denne typen mat. Da får anti terror-politiet en helt ny målgruppe med akivister som må overvåkes og kartlegges.
Norge er med
Forskningsprosjektet ARRIVAL (ARRIVAL of Cellular Agriculture-Enabling biotechnology for Future Food Production) er finansiert av Norges forskningsråd. Det starter opp i 2023 og pågår til 2027. På det norske laget finner vi kjente aktører som Nofima, Sintef Industri, OsloMet, Ruralis, Teknologirådet, Nortura AS, Norilia AS, TINE AS.
Hovedsiden